OK Onze sites maken gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Als u onze sites gebruikt, gaan wij er vanuit dat u akkoord bent.

Aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente over het geleende bedrag en geen aflossing van de hypotheek. Hierdoor zijn de bruto maandlasten lager dan bij andere hypotheekvormen, maar de restschuld blijft staan.

Hypotheekrenteaftrek aflossingsvrije hypotheek

Sinds begin 2013 is de rente van nieuwe aflossingsvrije hypotheken niet meer aftrekbaar van de belasting. Het was tot voor kort de populairste hypotheekvorm, maar met de nieuwe hypotheekregels is de aflossingsvrije hypotheek fiscaal niet langer aantrekkelijk. Wanneer je met een nieuwe hypotheek van de hypotheekrenteaftrek wilt blijven profiteren moet je een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek afsluiten. Voor bestaande hypotheken blijven de oude regels en hypotheekrenteaftrek gelden.

Maandbedrag berekenen

Het bruto maandbedrag is de rente over de hypotheekschuld en dat deel je door 12 maanden:

Bruto maandbedrag = hypotheekschuld * rente / 12

Het maandbedrag wordt eventueel nog verhoogd met de kosten voor een overlijdensrisicoverzekering.

Risico’s aflossingsvrije hypotheek

Met de aflossingsvrije hypotheek los je niets af en daardoor bouw je geen bezit op. Je betaalt gedurende de looptijd alleen rente, dus is aan het eind van de looptijd is uw schuld nog net zo hoog als aan het begin.

Dit moet je dan in een keer aflossen door het huis te verkopen of door het bedrag in de tussentijd bij elkaar te sparen. Een nieuwe hypotheek afsluiten kan ook, maar dat is dan niet meer fiscaal aftrekbaar want dat kan maximaal 30 jaar.

Doordat je niets aflost bestaat het gevaar dat je bij financiële problemen of daling van de huizenprijzen bij eventuele gedwongen verkoop met een restschuld blijft zitten. Daarom stimuleert de overheid, in de vorm van de hypotheekrenteaftrek, alleen nog maar nieuwe hypotheken die in 30 jaar worden afgelost.

Bestaande aflossingsvrije hypotheken

Als je al een aflossingsvrije hypotheek hebt en gaat verhuizen krijg je niet met een aflossingsverplichting te maken, tenzij je een nieuwe hypotheek afsluit. Het aflossingsvrije deel mag voor bestaande gevallen met NHG maximaal 50 procent zijn. Daarom zijn aflossingsvrije hypotheken meestal gecombineerd met andere hypotheekvormen.

Kenmerken

Dat de rente voor een nieuwe aflossingsvrije hypotheek niet langer aftrekbaar is van de belasting betekent niet dat je deze niet meer kunt afsluiten. Bij verschillende hypotheekverstrekkers kun je het huis financieren met een aflossingsvrije hypotheek tot maximaal 50% van de marktwaarde. Deze hypotheek kun je dan na afloop van de looptijd aflossen met spaargeld, beleggingen of verkoop van het huis. Je hebt de keuze uit een vaste of variabele hypotheekrente. De looptijd is vaak 15 tot 30 jaar. Vaak is een overlijdensrisicoverzekering verplicht, maar dit hangt af van de hoogte van de hypotheek.

Vergelijk de laagste hypotheekrentes

Of ontdek met Geldreview.nl Bespaarwijzer hoeveel geld u kunt besparen.

Referenties