OK Onze sites maken gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Als u onze sites gebruikt, gaan wij er vanuit dat u akkoord bent.

Annuïteitenhypotheek

Met een annuïteitenhypotheek betaal je iedere maand hetzelfde bruto maandbedrag zolang de rente vaststaat. Een annuïteitenhypotheek wordt gedurende de looptijd helemaal afgelost en de rente is volledig aftrekbaar onder de nieuwe hypotheekregels.

In het begin lage maandlasten met een annuïteitenhypotheek

Het bruto maandbedrag bestaat uit rente en aflossing. In het begin betaal je meer rente en minder aflossing omdat de hypotheekschuld hoog is. Daardoor is het belastingvoordeel in het begin groter en zijn de netto maandlasten in het begin relatief laag.

Doordat je maandelijks aflost daalt de hypotheekschuld en ga je steeds minder rente en meer aflossing betalen. Het belastingvoordeel wordt minder. De netto lasten worden dan ook iedere maand iets hoger.

Annuïteitenhypotheek populair door overheidsregels

Sinds de invoering van de nieuwe hypotheekregels begin 2013 is de annuïteitenhypotheek de populairste hypotheek geworden. Naar schatting is driekwart van de nieuwe hypotheken nu een annuïteitenhypotheek.

Degenen die een nieuwe hypotheek afsluiten en in aanmerking willen blijven komen voor hypotheekrenteaftrek moeten kiezen tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek.

Mensen kiezen massaal voor de annuïteitenhypotheek omdat de kosten van een lineaire hypotheek in het begin juist hoog zijn. Een lineaire hypotheek is dan ook vooral interessant voor mensen die nu veel verdienen en verwachten later minder te gaan verdienen. De overige huizenkopers kiezen voor een annuïteitenhypotheek.

Een annuïteitenhypotheek biedt belastingvoordeel en relatief lage lasten in de beginperiode. Daarnaast los je de hypotheek gegarandeerd af tijdens de looptijd. Daar staat tegenover dan de netto woonlasten steeds hoger worden en je in het begin nauwelijks aflost. Kies dan ook niet voor een tophypotheek als je een annuïteitenhypotheek wilt afsluiten.

Vergelijk de laagste hypotheekrentes

Of ontdek met Geldreview.nl Bespaarwijzer hoeveel geld u kunt besparen.

Gerelateerde artikelen

Referenties