OK Onze sites maken gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Als u onze sites gebruikt, gaan wij er vanuit dat u akkoord bent.

Beleggingshypotheek

Een beleggingshypotheek was een populaire hypotheekvorm totdat begin 2013 de nieuwe hypotheekregels ingingen en de hypotheekrenteaftrek voor nieuwe beleggingshypotheken kwam te vervallen.

De grootste hypotheekverstrekkers Rabobank ING, ABN Amro en SNS Bank bieden inmiddels geen beleggingshypotheken meer aan. Onder de nieuwe hypotheekregels kiezen de meeste mensen voor een annuïteitenhypotheek.

Wat is een beleggingshypotheek?

Bij een beleggingshypotheek beleg je iedere maand een bedrag op een beleggingsrekening om vermogen op te bouwen of sluit je een beleggingsverzekering af. Daarmee kun je op het einde van de looptijd de hypotheek aflossen. Tijdens de looptijd los je niets af en kon je onder de oude regels maximaal profiteren van de hypotheekrenteaftrek.

Het rendement van beleggen in aandelen en obligaties fluctueert, waardoor het eindbedrag zowel hoger als lager dan gepland kan uitvallen. Huizenbezitters die meer zekerheid wilden kozen dan voor een spaarhypotheek, waarmee het eindbedrag is gegarandeerd.

Wanneer een beleggingshypotheek?

Sinds 2013 kiest vrijwel niemand meer voor beleggingshypotheek. Een beleggingshypotheek was geschikt voor degenen die bekend zijn met de risico’s van beleggen en het niet erg vinden dat er op de einddatum eventueel nog een restschuld blijft bestaan. Doordat er geen zekerheid is over de aflossing zijn de maandlasten vaak lager dan bij hypotheken die wel zekerheid bieden.

Vergelijk de laagste hypotheekrentes

Of ontdek met Geldreview.nl Bespaarwijzer hoeveel geld u kunt besparen.

Gerelateerde artikelen

Referenties