OK Onze sites maken gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Als u onze sites gebruikt, gaan wij er vanuit dat u akkoord bent.

Goedkoopste hypotheek vinden

Met de juiste hypotheek kun je honderden euro's besparen, maar ga je naar je eigen bank dan is de keuze beperkt en ben je niet altijd voordelig uit.

In deze handleiding vind je informatie om de goedkoopste hypotheek te vinden en kun je gratis de hele markt checken.

In deze handleiding

Goedkopere hypotheek met Hypotheekgarantie

Een huis kopen is een grote uitgave en daarmee ga je een financiële verplichting van tientallen jaren aan. De risico's kun je beperken door het afsluiten van een Nationale Hypotheekgarantie (NHG).

Als je een huis koopt met de NHG (zie www.nhg.nl) krijg je een rentekorting die kan oplopen tot 0,6%. Voor een hypotheek van 2 ton scheelt dit 1.200 euro bruto per jaar. Voor een Hypotheekgarantie betaal je eenmalig 0,85% van het totale hypotheekbedrag. Een NHG is beschikbaar voor hypotheken tot 320.000 euro.

Lenen zonder NHG

Koop je een huis zonder NHG dan wordt de rente van een hypotheek bepaald op basis van hoeveel je leent ten opzichte van de executiewaarde (marktwaarde) van een woning. Leen je tot 75% van de executiewaarde dan betaal je de minste rente. Het loont dus om spaargeld te gebruiken om een deel van je huis te betalen. Zie ook: maximale hypotheek berekenen.

Variabele rente is voordeliger

De hypotheekrente is vaak het laagst wanneer je kiest voor een variabele rente. Kies je voor een langere rentevaste periode dan ben je beschermt tegen rentestijgingen. De hypotheekrente die je betaalt is dan wel hoger.

De rente is nu historisch laag, dus een hypotheek nu wat langer vastzetten is het overwegen waard. Om je een idee te geven voor de renteverschillen; dit zijn de laagste rentes die ik kon vinden voor een annuïteitenhypotheek. Zie: Laagste hypotheekrentes.

De laagste hypotheekrentes checken

Voor het vinden van de laagste rentes heb je twee opties:

1. Je kunt direct naar een hypotheekadviseur gaan en die betalen om voor jou op zoek te gaan naar de beste aanbiedingen.
2. Of je kunt eerst zelf vergelijken via gratis informatiebronnen, plus daarnaast op zoek gaan naar aanbiedingen die zij missen.

Verschillende sites bieden een vergelijkingsservice om hypotheekrentes te vergelijken. Deze vergelijkingen zijn zelden compleet, dus gebruik altijd verschillende sites om een lage rente te vinden. Sites met hypotheekrente vergelijkingen:

De Hypotheker, Hypotheekshop, Independer en Consumentenbond (voor leden).

Kijk ook naar aanbieders die zij missen. Zo staan de rentes van de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, Rabobank niet in de meeste vergelijkingen.

Bespaar 1.500 euro op hypotheekadvies

Sinds begin dit jaar betaal je geen provisie meer voor het afsluiten van een hypotheek, maar betaal je een hypotheekadviseur rechtstreeks voor advies en bemiddeling. De kosten hiervoor lopen uiteen van 1.000 tot 3.000 euro. Het hoeft niet zo te zijn dat dure adviseurs perse extra of een betere service verlenen. Als je rond shopt kun je dan ook veel besparen op de kosten voor hypotheekadvies.

Drie vragen die je iedere hypotheekadviseur moet stellen

 1. Vergelijkt u de hele markt?
 2. Heeft u een vergunning?
 3. Hoeveel vraagt u voor advies en bemiddeling?

Handig: Top 10 Hypotheekverstrekkers

De Rabobank is in Nederland veruit de grootste hypotheekverstrekker. Daarnaast staan ING en ABN AMRO in de top drie. De grootste partijen zijn lang niet altijd de goedkoopste aanbieders. Een hypotheek kun je soms rechtstreeks bij een hypotheekverstrekker afsluiten of via een hypotheekadviseur waar zij afspraken mee hebben.

 1. Rabobank
 2. ING
 3. ABN AMRO
 4. Aegon
 5. SNS
 6. WestlandUtrecht
 7. Obvion
 8. BNP Paribas
 9. Nationale-Nederlanden
 10. Amstelhuys

Bron: IG&H Consulting en Kadaster

Hypotheekadviseurs

In Nederland zijn er duizenden hypotheekadviseurs waar je terecht kunt. De gemiddelde prijs voor advies en bemiddeling is bij de grote partijen 2.900 euro, maar verschillende lokale adviseurs vragen 1.500 euro. Ik zou dan ook eerst shoppen voordat ik een keuze maak. Hier beschrijf ik enkele van de grotere.

Vereniging Eigen Huis vergelijkt naar eigen zeggen alle aanbieders op de markt en vraagt 2.900 euro voor hypotheekadvies. Voor 25,50 euro per jaar kun je lid worden van Vereniging Eigen Huis en profiteren van verschillende voordelen.

De Hypotheker heeft 160 vestigingen en is daarmee één van de grootste hypotheekadviseurs van Nederland. Bij de Hypotheker betaal je 2.990 euro (1.495 voor advies en nog eens 1.495 euro voor bemiddeling) voor het afsluiten van een hypotheek.

Hypotheekshop bemiddelt voor de meeste hypotheekverstrekkers, maar niet voor alle. De Hypotheekshop vraagt een uurtarief van 129,50.

Hypotheekvisie heeft zo’n 50 vestigingen. Zij geven geen informatie over de kosten voor hypotheekadvies. Die informatie krijg je tijdens een eerste adviesgesprek.

advertentie