OK Onze sites maken gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Als u onze sites gebruikt, gaan wij er vanuit dat u akkoord bent.

Levenhypotheek

Een levenhypotheek is een hypotheekvorm die bestaat uit een hypotheek en een levensverzekering. Tijdens de looptijd los je niets af. Voor de levensverzekering betaal je iedere maand rente en een verzekeringspremie, waarmee je kapitaal opbouwt om de hypotheek na afloop in één keer af te lossen. Het eindbedrag is overigens niet altijd gegarandeerd.

Een levenhypotheek zit qua risico tussen een spaarhypotheek en beleggingshypotheek in. Je loopt een beperkt risico, maar het verwachte rendement is iets hoger dan op een spaarhypotheek.

Levenhypotheek fiscaal niet langer interessant

De enige reden voor een levenhypotheek was dat de kosten onder de oude hypotheekregels aftrekbaar waren van de belasting. Doordat je hypotheekschuld bleef bestaan kon je maximaal profiteren van de hypotheekrenteaftrek.

Sinds 2013 is dat niet meer mogelijk voor nieuwe hypotheken en daarom is er geen enkele reden meer om een dure levenhypotheek af te sluiten. Deze wordt door de grote hypotheekverstrekkers dan ook niet langer aangeboden, behalve door ING.

Daar komt bij dat een levenhypotheek geen garantie biedt dat de hypotheek helemaal kan worden afgelost met de levensverzekering. Een spaarhypotheek biedt deze garantie wel, maar ook daarvan zijn de kosten niet langer aftrekbaar. Als je een nieuwe hypotheek afsluit en wilt blijven profiteren van de hypotheekrenteaftrek kun je beter een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek afsluiten.

Vergelijk de laagste hypotheekrentes

Of ontdek met Geldreview.nl Bespaarwijzer hoeveel geld u kunt besparen.

Referenties