OK Onze sites maken gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Als u onze sites gebruikt, gaan wij er vanuit dat u akkoord bent.

Wat is een lineaire hypotheek?

Een lineaire hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je iedere maand een vast bedrag van de hypotheek terugbetaalt, zodat de rente en schuld steeds lager worden.

Deze hypotheek is interessant wanneer je nu relatief veel verdient en snel van je hypotheekschuld af wilt.

Afnemende maandlasten

Doordat je maandelijks aflost wordt de uitstaande schuld lager en hoef je daar minder hypotheekrente over te betalen. Hierdoor dalen de bruto maandlasten, de fiscale aftrek wordt dan ook lager. De hypotheek is op het einde van de looptijd helemaal afgelost, waarna je schuldenvrij kunt wonen.

Lineaire hypotheek en de hypotheekrenteaftrek

Met een lineaire hypotheek kun je onder de nieuwe hypotheekregels nog steeds profiteren van hypotheekrenteaftrek. Het nadeel is alleen dat de maandlasten in het begin hoog zijn. Daarom is een annuïteitenhypotheek voor veel mensen die voor het eerst een hypotheek afsluiten aantrekkelijker.

Wanneer een lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek is vooral geschikt als je zonder risico wilt aflossen en de maandlasten snel wilt verlagen. Als je nu bijvoorbeeld veel verdient en niet zeker weet of dat op lange termijn zo blijft dan is een lineaire hypotheek een goede optie. Het is de snelste manier om een hypotheekschuld af te betalen en zo met de eigen woning vermogen op te bouwen.

Wanneer je een lineaire hypotheek afsluit betaal je eenmalig hypotheekadvieskosten en kosten voor bemiddeling. Deze kosten lopen per aanbieder en per hypotheekadviseur sterk uiteen van zo’n 1.000 tot 3.000 euro. In de hypotheekrente tabel met de laagste hypotheekrentes zie je welke kosten hypotheekaanbieders in rekening brengen.

Het is mogelijk om een lineaire hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten en te profiteren van rentekorting. Je kunt een lineaire hypotheek ook combineren met andere hypotheekvorm zoals een aflossingsvrije hypotheek maar daarvoor is de hypotheekrenteaftrek beperkt. Bij een lineaire hypotheek kun je kiezen uit een vaste of variabele rente hypotheekrente.

Vergelijk de laagste hypotheekrentes

Of ontdek met Geldreview.nl Bespaarwijzer hoeveel geld u kunt besparen.

Referenties