OK Onze sites maken gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Als u onze sites gebruikt, gaan wij er vanuit dat u akkoord bent.

Maximale hypotheek

Ben je op zoek naar je droomhuis en benieuwd of je die kunt betalen? In deze handleiding vind je informatie over de hypotheeknorm, voordelen van een lagere hypotheek en de beste tools om de maximale hypotheek te berekenen.

Hypotheeknorm maximale hypotheek

Wanneer je een hypotheek voor een huis zoekt, kijkt de bank naar je inkomen en de waarde van het huis. Dus of je de rente en aflossing kunt betalen en of het huis genoeg opbrengt in geval van nood.

Vanaf 2018 mag een maximale hypotheek niet hoger zijn dan de marktwaarde van de woning. Dat betekent dat je altijd eigen geld moet hebben als je een huis koopt. Want als je een huis koopt heb je naast de aankoopprijs ook kosten voor overdrachtsbelasting, de hypotheekadviseur, makelaar en notaris.

De overheid wil namelijk niet dat consumenten teveel geld uitgeven aan woonlasten en daarom is in samenwerking met de banken en het Nibud een hypotheeknorm opgesteld. Afhankelijk van je inkomen gaat de richtlijn uit van een maximum financieringslastpercentage van 18,5% voor lage inkomens tot 40% voor hogere inkomens.

Wat betekent dit in de praktijk? Voor ieder inkomen heeft het Nibud een maximale hypotheek berekend. Afhankelijk van je inkomen is dit 3,0 tot 5,4 keer je bruto inkomen. Met een modaal inkomen kun je ongeveer 4,5 keer je bruto inkomen lenen voor het kopen van een huis. Als je al rente en aflossing moet betalen voor andere leningen of bijvoorbeeld alimentatie wordt het bedrag dat je maximaal kunt lenen fors minder. Los schulden dan ook zoveel mogelijk af voordat je een huis gaat kopen.

Rekenvoorbeeld

Het gemiddelde gezinsinkomen is bijvoorbeeld 56.000 euro per jaar. Volgens de Nibud richtlijn kun je dan maximaal 254.962 euro lenen voor een huis. Dit komt erop neer dat je 4,6 keer het bruto inkomen kunt lenen. Dan ben je 29% van je inkomen kwijt aan woonlasten.

Tools om de maximale hypotheek te berekenen

Er zijn vele sites waarop je de maximale hypotheek kunt berekenen, maar om er zeker van te zijn dat de tools up-to-date zijn, zou ik die van de grote banken gebruiken. Je kunt dan gratis je maximale hypotheek berekenen en daarna op zoek gaan naar de laagste hypotheekrente.

Op de site van Rabobank kun je een snelle en een uitgebreide berekening maken. Deze module laat ook zien hoeveel je ongeveer voor een bestaand en een nieuwbouwhuis kunt betalen.

ING biedt een vergelijkbare module om de maximale hypotheek te berekenen. Het laat ook direct zien wat de bruto maandlasten zijn. Zie ook ABN AMRO.

Bij de SNS Bank kun je eenvoudig invullen wat je bruto inkomen en dat van je partner is. Daarnaast kun je invullen wat je financiële verplichtingen zijn. Zo zie je ook direct dat als je een lening of krediet hebt, je fors minder kunt lenen.

advertentie

Voordelen van een lagere hypotheek

Als je voldoet aan de vastgestelde inkomensnormen voor woonlasten is het mogelijk een huis te kopen met Nationale Hypotheekgarantie (nhg.nl). Zo verlaag je de leenrisico’s voor de bank en jezelf. Daarom krijg je tot 0,6% rentekorting. Zo bespaar je veel op de hypotheeklasten.

Wil je een maximale hypotheek zonder NHG, dan moet je er rekening mee houden dat de rente die je betaalt met een maximale hypotheek een stuk hoger is dan wanneer je een hypotheek neemt voor bijvoorbeeld 75% van de marktwaarde van het huis. Een deel van je spaargeld gebruiken om een huis te kopen, zorgt er dan voor dat je een lagere hypotheekrente betaalt. Daarmee verlaag je ook de risico’s om in financiële problemen te komen.

Vergelijk de laagste hypotheekrentes

Of ontdek met Geldreview.nl Bespaarwijzer hoeveel geld u kunt besparen.