OK Onze sites maken gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Als u onze sites gebruikt, gaan wij er vanuit dat u akkoord bent.

Wat is een spaarhypotheek?

Met een spaarhypotheek of bankspaarhypotheek betaal je iedere maand alleen rente en los je niets af. Om op het einde van de looptijd de hypotheek af te lossen sluit je een spaarverzekering af of open je een gekoppelde bankspaarrekening. Daarmee los je dan in één keer de hypotheekschuld af.

Dit was een populaire hypotheekvorm totdat begin 2013 de nieuwe hypotheekregels ingingen. Sindsdien is de rente van een spaarhypotheek niet langer aftrekbaar voor nieuwe hypotheken.

Aflossing verzekeren

Met een spaarhypotheek betaal je iedere maand een verzekeringspremie voor een levensverzekering. Deze bestaat voor een deel uit de opbouw van een spaartegoed en het andere deel is de risicopremie. Je spaart naast de hypotheek een bedrag bij elkaar dat gegarandeerd voldoende is om de hypotheekschuld na afloop van de looptijd geheel af te lossen. De spaarrente is gelijk aan de hypotheekrente. Tijdens de rentevaste periode blijven de bruto maandlasten gelijk.

Hypotheekverstrekkers zoals de Rabobank gebruiken de term spaarhypotheek soms ook voor bankspaarhypotheken. Daarmee spaar je via een gekoppelde bankspaarrekening in plaats van een levensverzekering.

Waarom een spaarhypotheek

De spaarhypotheek was interessant omdat de hypotheekschuld bleef bestaan zodat je maximaal kon blijven profiteren van de hypotheekrenteaftrek, terwijl je daarnaast een gegarandeerd bedrag voor aflossing bij elkaar spaarde op een bankspaarrekening of via een levensverzekering. De overheid biedt dit belastingvoordeel niet langer voor nieuwe hypotheken en daarom is deze voor degenen die voor het eerst een hypotheek afsluiten niet langer interessant.

Voor mensen met een bestaande spaarhypotheek blijft de hypotheekrenteaftrek wel bestaan als je deze bijvoorbeeld wilt oversluiten naar een andere bank.

Meestal is een overlijdensrisicoverzekering verplicht wanneer je een spaarhypotheek afsluit.

Vergelijk de laagste hypotheekrentes

Of ontdek met Geldreview.nl Bespaarwijzer hoeveel geld u kunt besparen.

Gerelateerde artikelen

Referenties