OK Onze sites maken gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Als u onze sites gebruikt, gaan wij er vanuit dat u akkoord bent.

Hoe je uit de schulden komt

Als je geen spaargeld hebt om schulden af te lossen dan heb je een plan nodig. Je moet uitvinden hoe je uitgaven kunt verlagen en/of je inkomen kunt verhogen. In de tussentijd moet je proberen om de schulden niet verder op te laten lopen.

Om uit de schulden te komen moet je daarom eerst je budget in balans brengen en vervolgens maandelijks geld overhouden om je schulden af te betalen. Kortom je hebt een plan nodig voor je persoonljke financiën.

Dit zijn praktische stappen om uit de schulden te komen:

1. Zet je schulden op een rij

Begin met het in kaart brengen van je leningen en schulden. Zet per lening op een rij hoeveel je hebt geleend en welke rente je moet betalen. Dan krijg je een overzicht zoals hieronder:

  • Creditcard – 500 euro, 13%
  • Webwinkel – 2.000 euro, 14%
  • Rood staan – 1.000 euro, 10%
  • Autolening – 10.000, 7%

2. Benoem financiële doelen

Benoem realistische financiële doelen voor de korte en lange termijn. Deze geven je richting en inspiratie naar een leven zonder schulden. Enkele voorbeelden:

In 3 maanden wil ik mijn maandelijkse uitgaven met 150 euro verlagen

Ik verlaag mijn schulden met 5.000 euro in 18 maanden

Als ik in 2040 met pensioen ga heb ik mijn huis van 350.000 euro afbetaald.

3. Consolideer je schulden en bespaar duizenden

Verschillende leningen rekenen verschillende rentes. De rentes van consumptieve leningen lopen uiteen van 4,1% tot maar liefst 14%. In stap heb je achterhaald welke leningen je hebt en tegen welke rente. Nu is de tijd om contact op te nemen met je leningverstrekker om de rentes te her onderandelen of contact op te nemen met een adviseur om je leningen te consolideren en over te sluiten naar een lagere rente. Dat kan je in totaal duizenden euro's opleveren.Zie rekenvoorbeelden

Als je nu al tot over je oren in de schulden zit, kan het zijn dat je geen andere mogelijkheden ziet dan om het ene gat met het andere te vullen. Stop daar direct mee. Knip creditcards doormidden als je er meerdere hebt en beperk je tot één creditcard. Koop ook niet langer op afbetaling. De rente die je daarvoor betaalt is er hoog, tot 14% rente, en het moet wel terugbetaalt worden.

Begin met het bijhouden van je uitgaven. Weet waar het geld naartoe gaat zodat je er grip op kunt krijgen. Schrijf alles op of maak een spreadsheet om de uitgaven in verschillende categorieën in kaart te brengen. Zo krijg je zicht op je inkomsten en uitgaven en kun je gaan kijken waar je relatief veel geld aan uitgeeft en waar je op kunt besparen.

3. Stel een budget op

Nu je weet waar je je geld aan uitgeeft, zet dan per post in de kolom ernaast het budget dat je hebt. Geef je nu bijvoorbeeld 400 euro per maand uit aan boodschappen, zet jezelf dan op een budget van 300 euro. Daarna kun je gaan bedenken hoe je je budgetdoelstellingen kunt realiseren. Moet je naar een goedkopere supermarkt, goedkopere recepten bedenken of wat vaker de auto laten staan om te besparen op autokosten? Ook dagelijkse kleine uitgaven tellen op dus neem voortaan bijvoorbeeld je lunch mee naar je werk. Neem bijvoorbeeld één keer per week 50 euro op, betaal daar alles van en laat je pinpas thuis.

4. Geef minder uit dan je verdient

Uit de schulden komen is alleen mogelijk als je minder uitgeeft dan je verdient. Tot nu toe heb je meer uitgegeven dan er binnenkomt, dus het vraagt een grote omslag. Maar als je weet waar je geld naartoe gaat en je aan je budget houdt, zul je zien dat het mogelijk is om met minder geld uit te komen.

Vraag bij alles dat je koopt of je het nodig hebt of wilt hebben. Heb je nieuwe schoenen nodig, of wil je nieuwe schoenen? Spullen die je nodig hebt, moet je blijven kopen. Beperk het kopen van spullen die je wilt hebben.

6. Begin met afbetalen

De algemene strategie om uit de schulden te komen is om te beginnen met het afbetalen van de grootste schuld. Deze strategie is meestal niet zo heel succesvol, omdat mensen daar toch als een berg tegenop zien. Dave Ramsey, een Amerikaanse personal finance expert, adviseert dan ook om juist met de kleinste schuld te beginnen. Met deze aanpak boeken veel mensen succes.

Het is namelijk belangrijk om op gang te komen en in het begin een succes te boeken. Begin dan ook zo snel mogelijk met het afbetalen van de creditcard schuld van 500 euro. Blijf bij de andere leningen wel gewoon aan alle betalingsverplichtingen voldoen! Kijk hoeveel je per maand kunt missen om de creditcard schuld helemaal af te betalen. Zodra je deze schuld hebt afbetaald, zet dan kredietfaciliteit (de mogelijkheid om gespreid te betalen) stop. Zo voorkom je dat je opnieuw gaat lenen en dat wil je voorkomen.

Ga nu aan de slag met de webwinkel lening van 2.000 euro. Kijk ondertussen of je nog wat meer kunt budgetteren, zodat je meer geld overhoudt om schulden af te betalen. Zodra je deze lening hebt afbetaald begin je met de autolening.

Tips

Hier vind je enkele tips om geld te besparen zodat je meer geld overhoudt om uit de schulden te komen.