Aandelen

Hoe te Beleggen in Aandelen – Een Beginnershandleiding

Beleggen in aandelen is makkelijker dan je misschien denkt en de kans is groot dat je daarmee meer rendement behaalt dan op een spaarrekening. Aandelenbeleggers bouwen zo een veel groter vermogen op dan spaarders.

Wat is beleggen in aandelen

Beleggen in aandelen betekent investeren in het eigen vermogen van een beursgenoteerde onderneming zoals Ahold of Unilever. Een aandeel is een stukje eigendom van een bedrijf en geeft vaak recht op een gedeelte van de winst in de vorm van dividend. Als een bedrijf goed presteert kan de prijs van het aandeel stijgen.

Bedrijven geven aandelen uit om hun bedrijfsactiviteiten en groei je financieren. Deze aandelen worden vervolgens verhandeld op beurzen zoals Euronext Amsterdam. Die aandelen kun je kopen en verkopen via een beleggingsrekening bij een broker.

Waarom beleggen in aandelen?

Aandelen hebben de afgelopen eeuw het hoogste rendement behaald van alle beleggingscategorieën, zoals sparen, obligaties en vastgoed. De kans is groot dat aandelen ook de komende decennia hoge rendementen opleveren.

Hoewel de rendementen van aandelen op korte termijn flink kunnen schommelen, leveren aandelen over een periode langer dan 15 jaar meestal superieure rendementen ten opzichte van obligaties en sparen. Het historisch rendement op aandelen ligt tussen de 7% en 10%, obligaties 4% tot 6% en sparen rond de 3%.

Rentes zijn nu extreem laag waardoor sparen en obligaties nauwelijks wat opleveren, waardoor steeds meer mensen gaan beleggen in aandelen.

Het hoge rendement van aandelen is de belangrijkste reden waarom beleggers in hun vermogensverdeling (asset allocatie) een groot gedeelte inruimen voor aandelen. Vuistregel in ene beleggingsportefeuille voor de lange termijn is 50% aandelen en 50% obligaties. Als je jong bent en een lange beleggingshorizon hebt zou je tot 70% van je vermogen in aandelen kunnen beleggen.

Wanneer beleggen in aandelen?

Je kunt het beste zo jong mogelijk beginnen met beleggen in aandelen door de magie van samengestelde groei.

Het historisch jaarrendement op Amerikaanse aandelen is bijvoorbeeld 10,2% en op obligaties 6%. Dit verschil in rendement heeft grote impact op het vermogen dat je opbouwt. Beleg je € 10.000 met een rendement van 6% per jaar, dan heb je na 30 jaar € 57.435. Zou je je geld tegen 10,2% beleggen dan heb je na 30 jaar € 184.267 (zonder rekening te houden met belastingen en transactiekosten), ruim 3x zoveel door de magie van samengestelde groei.

Aantal jaar6,0%10,2%
10 jaar€ 17.908€ 26.413
20 jaar€ 32.071€ 69.764
30 jaar€ 57.435€ 184.267
40 jaar€ 102.857€ 486.703
50 jaar€ 184.202€ 1.285.523

Rendement beleggen in aandelen

Het rendement uit aandelen bestaat uit twee onderdelen:

  1. Inkomen uit dividend – Als beursgenoteerde bedrijven winst maken delen ze vaak een deel van hun winst met hun eigenaren, de aandeelhouders. Het deel van de winst dat ze uitkeren aan aandeelhouders noem je dividend. Sinds 1974 was het jaarlijks dividendrendement op Amerikaanse aandelen 3,3% (Bogle p.96). De laatste jaren is het gemiddelde dividendrendement lager.
  2. Prijsstijging aandeel – Als een bedrijf goed presteert en de winst per aandeel groeit dan kan de koers van het aandeel meestijgen. Werd het aandeel Ahold in 2007 nog voor 8 euro verhandeld, inmiddels is dat 25 euro. Zoals je in de onderstaande koersgrafiek ziet gaat de opgaande trend gepaard met de nodige volatiliteit.
aandeel Ahold
Link

De volatiliteit van de koers geeft een indicatie van het risico van beleggen in aandelen. Op korte termijn zijn aandelen zeer risicovol. Op lange termijn is beleggen in aandelen een stuk minder risicovol.

Wie beleggen er in aandelen?

Vrijwel alle Nederlanders hebben een deel van hun geld belegt in aandelen. De meeste Nederlandse werknemers nemen namelijk deel aan een pensioenfonds en die pensioenfondsen beleggen gemiddeld 60% van het vermogen in zakelijke waarde zoals aandelen en 40% in obligaties.

Uit de laatste Consumentenmonitor Beleggen van AFM blijkt dat in 20% van de Nederlandse huishoudens zelf wordt belegt. 54% daarvan belegt in aandelen en beleggingsfondsen, 19% in ETF’s en 18% in obligaties. Tweederde geeft aan dat behoefte aan meer rendement een reden is geweest om te starten met beleggen (AFM).

Een comfortabel pensioen moet altijd het belangrijkste beleggingsdoel zijn volgens Vanguard. Daar sluit ik me bij aan. Opvallend genoeg staat dit niet bij de doelen in de AFM Consumentenmonitor Beleggen.

Bron ABP

Nederlandse pensioenen worden al jaren niet meer geïndexeerd voor inflatie waardoor de koopkracht inmiddels met maximaal 19,95% is gedaald (ABP). Een pensioen van € 1.000 in 2008 zou met inflatiecorrectie nu € 1.203 per maand moeten zijn, maar een ABP pensioen is nu € 1.003. Een verschil van € 200 per maand. Dat was voor mij de belangrijkste reden om zelf meer te gaan beleggen. Daarnaast beleg ik voor de studie van mijn kind en om straks eerder te kunnen stoppen met werken. Een comfortabel pensioen is voor mij prio nummer 1.

Hoe te beleggen in aandelen in 5 stappen

  1. Beslis hoe je wil beleggen op de aandelenmarkt
  2. Kies een beleggingsrekening
  3. Spreid de risico’s
  4. Focus op beleggen voor de lange termijn
  5. Beheer je aandelenportefeuille

1. Beslis hoe je wil beleggen op de aandelenmarkt

Er zijn eigenlijk maar drie manieren om te beleggen in aandelen, waarvan één beleggingsstrategie voor de meeste beleggers de beste is.

De meeste beginnende beleggers laten hun geld beheren door een professionele vermogensbeheerder. Als je veel geld hebt kun je maatwerk krijgen, maar de meeste beleggers beleggen in beleggingsfondsen. Beleggingsfondsbeheerders proberen op een actieve manier beter te presteren dan de markt. Dat meten ze af aan benchmark/aandelenindex zoals de AEX of S&P 500 index. Probleem is het 90% van de beleggingsfondsen niet lukt om op lange termijn beter te presteren dan de markt. Ze voegen dus geen waarde toe, maar onttrekken waarde.

Je kun zelf ook beleggen in individuele aandelen zoals ING en Heineken. Groeibeleggen is het populairst onder beleggers, maar de meeste succesvolle beleggers die ik ken zijn waardebeleggers. De succesvolste van het stel, Warren Buffett, combineert beide strategieën; hij investeert in excellente bedrijven tegen een redelijke prijs en houdt die voor ‘eeuwig’. Het is naar mijn mening zeker mogelijk op lange termijn beter te presteren dan de markt en ‘professionals’, maar het vraagt de nodige kennis en vaardigheden. Beleggen in individuele aandelen is daarom niet de meest logische optie voor beginners.

Indexbeleggen is een passieve beleggingsstrategie, waarmee je simpelweg een bepaalde aandelenindex volgt met een indexbeleggingsfonds, tracker oftewel een ETF. Een ETF (Exchange Traded Fund) is een moderne versie van een indexfonds, waarmee je tegen ultra lage kosten een brede spreiding hebt. Ik beleg bijvoorbeeld maandelijks (periodiek beleggen) een paar honderd euro in een Amerikaanse ETF. ETF’s koop je net als aandelen op de beurs via een broker.

Het geld voor de studie voor mijn zoon had ik eerst op een spaarrekening. Vervolgens heb ik het verplaatst naar een beleggingsfonds van ABN Amro totdat ik erachter kwam dat het rendement en stuk lager was dan de benchmark. Vervolgens heb ik het meeste geld weer verplaatst naar een Vanguard Wereld ETF.

Met indexbeleggen presteer je beter dan de meeste andere beleggers en is heel eenvoudig. Je hebt alleen een beleggingsrekening nodig.

2. Kies een beleggingsrekening

Aandelen worden verhandeld op beurzen zoals Euronext Amsterdam en The New York Stock Exchange. Aandelen kopen kan alleen via een beleggingsrekening bij een broker of een bank. Daar geef je een order op die de broker vervolgens voor jou uitvoert en de aandelen in je beleggingsportefeuille zet.

Online brokers hebben gemiddeld veel lagere tarieven dan traditionele brokers en banken, waardoor beleggen in aandelen toegankelijker is geworden voor kleinere beleggers. Hoge transactiekosten eten namelijk een groot deel van het rendement op.

Je kunt hier brokers vergelijken.

Als je als ondernemer zelf je pensioen moet opbouwen kun je dit met belastingvoordeel doen op een pensioenrekening.

Ad

Beleg met lage kosten bij DEGIRO.

Meer info >

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

3. Spreid de risico’s

Weinig beleggers investeren 100% van hun geld in aandelen en spreiden de risico’s over verschillende beleggingscategorieën. Dat noem je asset allocatie. Een simpele vuistregel van John Bogle is het percentage obligaties in je portefeuille gelijk te stellen aan je leeftijd en de rest in aandelen. Dus een belegger van 35 jaar belegt dan 35% in obligaties en 65% aandelen. Daarnaast hou je minimaal 3 maandsalarissen aan in liquiditeiten zoals een spaarrekening, als noodfonds of financieel vangnet.

Diversificatie binnen een aandelenportfolio helpt je om de risico’s van beleggen in aandelen verder te beperken. Hoewel je risico’s nooit helemaal kunt uitsluiten. Kies je ervoor om in individuele aandelen te beleggen, investeer dan maximaal 5% tot 10% per aandeel. Want de kans bestaat altijd dat een bedrijf failliet gaat of in de problemen komt.

De meest brede spreiding heb je met een Wereld ETF. Je belegt dat in een fonds dat een wereldwijde aandelenindex volgt die bestaat uit duizenden aandelen van bedrijven uit vele landen.

Vergelijk hier de beste ETF’s

4. Focus op beleggen voor de lange termijn

Om te beleggen in aandelen heb je een lange beleggingshorizon nodig van minimaal 10 jaar. Vanaf een periode van 15 jaar was het rendement van de Amerikaanse aandelenmarkt (S&P 500) altijd positief (Malkiel, p.353 1950-2013).

TermijnMin. JaarrendementMax. jaarrendement
1 jaar-43,1%54,2%
10 jaar-5,92%19,96%
20 jaar6,46%17,99%
Bronnen: Vanguard, Shiller data en Malkiel

Deze bevindingen zijn gebaseerd op historische data en er is geen enkele zekerheid dat dit in de toekomst ook zal zijn. Maar aandelenbeleggers zijn optimistisch van aard en hebben vertrouwen in het bedrijfsleven. Ze geloven dat we een betere toekomst tegemoet gaan en dan bedrijven daar een steentje aan bijdragen.

5. Beheer je portefeuille

Het beheren van je beleggingsportefeuille hoeft niet veel tijd te kosten als je belegt voor de lange termijn. Mijn Amerikaanse ETF houd ik aan tot mijn pensioen. De Wereld ETF totdat mijn zoon over 10 jaar gaat studeren.

Bij de aandelen die ik bezit check ik regelmatig de huidige waardering om te checken of het nog steeds aantrekkelijke beleggingen zijn. Als ik betere beleggingsmogelijkheden zie verkoop heel soms aandelen en koop er andere voor terug.

Daarnaast moet je altijd je asset allocatie in je achterhoofd houden. Kies je ervoor om bijvoorbeeld 60% in aandelen te beleggen en 40% in obligaties, check dan jaarlijks of de vermogensverdeling nog gelijk loopt met je oorspronkelijke plan. Zit je eind van het jaar op 70% aandelen dan kun je herbalanceren door een deel van je aandelen te verkopen en daar obligaties voor terug te kopen.

Beleggingsportefeuille voorbeelden

TIP Je kunt voordelig beleggen bij:

DEGIRO – Ruim aanbod. Lage tarieven.

Bux Zero – Beleg zonder commissie in aandelen en ETF’s in een app.

Saxo Bank – € 8

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt een deel van je geld verliezen.

Je moet een widget, rij of vooraf gebouwde lay-out toevoegen voordat je hier iets ziet. 🙂

Disclaimer
Alle informatie op Geldreview.nl is alleen voor informatieve en educatieve doeleinden. Het is geen persoonlijk advies tot het doen van beleggingen. Wij mogen geen antwoord geven op vragen over financiële producten. De verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Affiliate disclaimer: dit artikel bevat affiliatelinks naar producten. We kunnen een commissie ontvangen voor aankopen die via deze links zijn gedaan.