Aandelen

5 Goedkope AEX Aandelen

Verschillende goedkope AEX aandelen zijn op dit moment uit de gratie bij beleggers.

Waar beleggers dolenthousiast zijn over bedrijven als Adyen en ASML staan de koersen van oliebedrijven en financials onder druk.

Dat biedt kansen voor koopjesjagers. Een overzicht van 5 goedkope AEX aandelen.

Top 10 Goedkope Brokers Vergelijken

Aandeel Shell

Tijdens corona is er weinig vraag naar olie. De olieprijs is sterk gedaald en beleggers vragen zich af of de vraag naar olie over het hoogtepunt heen is. Het aandeel Shell is daarom gehalveerd en ze hebben het dividend is voor het eerst sinds de tweede wereldoorlog verlaagd.

In 2019 keerde Shell een dividend per aandeel uit van EUR 1,68. Met de huidige koers van EUR 10,75 is dat een dividendrendement van 15,6%. In de eerste twee kwartalen van 2020 heeft Shell het dividend met tweederde verlaagt.

De kans is vrij reëel dat de vraag naar olie herstelt zodra er een Corona vaccin is. Dan zal de prijs van olie herstellen en daarmee de winst en het dividend van Shell. Maar de meeste beleggers zijn pessimistischer.

Ad

Beleg met lage kosten bij DEGIRO.

Meer info >

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Aandeel Aegon

AEX aandeel Aegon is met 29 mln klanten een grote aanbieder van levensverzekeringen, pensioenen en vermogensbeheer. Aegon is van oorsprong Nederlands, maar vooral groot in de VS.

De hoogste koers in de laatste 52 weken was EUR 4,28. Als belegger wil je het liefst een bedrijf waar de winst per aandeel groeit. Probleem met Aegon is dat de winst per aandeel enorm schommelt per jaar. Als belegger weet je niet goed waar je aan toe bent. Het dividendbeleid is een stuk stabieler.

JaarWPADividend
20190,700,31
20180,310,29
20171,080,27
20160,220,26

Met een huidige koers van 2,38 is de koers-winstratio 3,4 over de winst 2019 en een dividendrendement van 7,7%. De verwachte resultaten en dividenden voor 2020 zijn een stuk lager. Gemeten naar de koers-winstverhouding op basis van 2019 is Aegon het goedkoopste AEX aandeel.

Aandeel Unibail Robamco Westfield

Unibail Robamco Westfield (URW) is ontwikkelt en beheert winkelcentra. 2019 was een goed jaar maar URW heeft veel last van de gevolgen van de corona crisis. URW wil daarom € 3,5 mrd extra aandelenkapitaal aantrekken als onderdeel van het totale RESET plan dat ze hebben gelanceerd. Met de huidige marktwaarde van € 5,6 mrd leidt de voorgenomen aandelenuitgifte tot een enorme verwatering van het aandelenkapitaal.

Aandeel ING

Het aandeel ING staat ook onder druk sinds de uitbraak van Covid-19. ING moet voorzieningen nemen voor slechte leningen, waardoor de winst sterk is gedaald.

Daarnaast heeft ING, net als alle Europese financials, dividend geschrapt op verzoek van de Europese Bank. Grote vraag is nu of ING te maken heeft met een tijdelijke tegenslag of niet. Als je uitgaat van een tijdelijke dip is het aandeel ING vrij goedkoop.

Aandeel ABN Amro

ABN Amro wordt nu verhandeld tegen een koers-winstverhouding van 3,4 (2019). In 2017 en 2018 werd er € 1,45 dividend uitgekeerd. Over 2019 € 0,60 interimdividend. ABN Amro heeft net als andere financials het slotdividend over 2019 geschrapt. Met een koers van 7,68 heb je nog steeds een dividendrendement van 7,8%. ABN Amro zal net als andere banken last krijgen van meer faillissementen, maar ook hier is de vraag of dit een tijdelijke dip is of niet.

Aandeel ASR

ASR is een Nederlandse verzekeringsmaatschappij die onder meer bekend is van Ditzo, Europeesche en De Amersfoortse. Zij richten zich vooral op verkoop van verzekeringen via tussenpersonen.

2019 was volgens de ceo een uitstekend jaar. De winst per aandeel was EUR 5,95 en het dividend EUR 1,90. De omzet groeide met 4,6% tot EUR 4,7 mrd. Met een huidige koers van 29,34 is de koers-winstratio 4,9 over de winst 2019 en een dividendrendement van 6,46%.

JaarWPADividend
20195,951,90
20184,031,74

De hoogste koers in de laatste 52 weken was 37,84. In het jaarverslag van 2019 gaat ASR nog uit van een progressief dividendbeleid. De verwachting is nu dat de WPA en het dividend komend jaar fors lager zullen uitvallen. Zelf denk ik dat verzekeringen verkopen via tussenpersonen niet de toekomst heeft omdat het te duur is voor consumenten. Neemt niet weg dat het aandeel ASR nu vrij laag gewaardeerd wordt.

Sponsored
BinckBank Populaire Nederlandse broker met gebruiksvriendelijk platform.

Bezoek website

Conclusie goedkope AEX aandelen

Verschillende goedkope AEX aandelen zijn nu historisch laag gewaardeerd. Veel beleggers maken zich zorgen over de winstgevendheid van deze AEX bedrijven. De vraag is of de dip (per bedrijf) tijdelijk is of niet. Je moet nu voor jezelf de afweging maken of je deze aandelen goedkoop genoeg vindt.

Ik heb aandelen Shell, ING, Aegon en ABN Amro.

Over de auteur
drs. Jasper Bronkhorst is uitgever van Geldreview.nl en The Global Value Report. Hij helpt beleggers met vinden van de beste broker en ETF’s. Daarnaast biedt hij een cursus beleggen. Hij is docent Vermogensbeheer en Ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam. Jasper heeft economie gestudeerd aan de universiteiten van Maastricht en Amsterdam. Hij is afgestudeerd bij ING Investment Management en is zijn loopbaan begonnen bij ING Financial Markets. Jasper schrijft inmiddels 20 jaar over beleggen.

Bronnen

Disclaimer
Alle informatie op Geldreview.nl is alleen voor informatieve en educatieve doeleinden. Het is geen persoonlijk advies tot het doen van beleggingen. Wij mogen geen antwoord geven op vragen over financiële producten. De verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.