Aandelen

Wat is een aandeel? Definitie en voorbeelden

Laatste update 31 december 2020

Een aandeel is een stukje eigendom van een bedrijf. Je neemt als aandeelhouder deel in het kapitaal van een beursgenoteerde onderneming. Een aandeel geeft recht op een gedeelte van de winst en meestal stemrecht op de aandeelhoudersvergadering.

Van de week heb ik Disney aandelen gekocht voor mijn zoon en nu zijn we voor een heel klein deel mede-eigenaar van The Walt Disney Company. We kunnen nu meestemmen op de aandeelhoudersvergadering, delen mee in de winst in de vorm van dividend en kunnen eventueel profiteren van koerswinst.

Deze Disney aandelen heb ik bij DEGIRO gekocht voor $ 119,69 per stuk. De transactiekosten waren maar € 0,51, veel lager dan bij andere brokers.

aankoop aandeel disney
aankoop aandeel Disney

Top 10 Goedkope Brokers Vergelijken

The Walt Disney Company kan je zien als een hele grote taart met 1,8 mrd stukjes; uitstaande aandelen. Nu ik dit schrijf wordt het aandeel Disney verhandeld voor $ 137,48. Je zegt dan dat het aandeel wordt verhandeld voor 137,48. Dat is wat je in de krant en online vindt. De totale marktwaarde is daarmee $ 249 mrd.

Als we genoeg geld hebben, zouden we het hele bedrijf, alle aandelen, kunnen kopen. Voorlopig bezitten we een klein stukje van de taart.

Introductie in de aandelenmarkt

Bedrijven geven aandelen uit als ze financiering nodig hebben en die kunnen mensen zoals jij en ik kopen op aandelenmarkten zoals Euronext Amsterdam en de Amerikaanse aandelenmarkt.

Bedrijven als banken, autofabrikanten, olieproducenten en socialmediabedrijven geven aandelen uit die publiek worden verhandeld.

De grootste beursgenoteerde bedrijven van Nederland staan in de AEX index en worden verhandeld op Euronext Amsterdam. De AEX index bestaat uit 25 bedrijven zoals ABN Amro, Philips, DSM, Shell en Unilever.

Dagelijks kun je in de krant en online lezen voor welke prijzen je aandelen kunt kopen. Het aandeel Philips staat nu bijvoorbeeld op € 44,985.

De vraagprijs is nu € 45,025. Dus voor die prijs kan ik een aandeel Philips kopen.

wat is een aandeel
Bron: Euronext Live

Aandelen kopen

Om aandelen te kopen, heb je een beleggingsrekening nodig bij je bank of bij een goedkope broker. Ik schrijf over beleggen en heb daarom vier beleggingsrekeningen (je moet testen waar je over schrijft). Zoveel rekeningen heb je niet nodig. Het meeste beleg ik via DEGIRO, want dit is een goedkope broker en de app is heel gebruiksvriendelijk.

Je geeft een kooporder bij je broker en die koopt die aandelen dan op de aandelenmarkt en voegt ze toe aan je beleggingsportefeuille.

Van de week kocht ik dus drie aandelen Disney voor $ 119,69 per stuk op de New York Stock Exchange via DEGIRO. De transactiekosten waren slechts $ 0,51 en ik was in totaal € 308,85 kwijt.

Wat is rendement aandelen

Inmiddels is de koers van de Disney aandelen al 13% gestegen. Dus naast dividend kun je profiteren van koersstijging.

Maar het kan ook anders. Ik heb een Turkije ETF en die staat 24% in de min. Het aandeel Aegon staat 37% in de plus. De rendementen van aandelen kunnen heel erg schommelen.

Maar een goed gespreide portefeuille aandelen is historisch gezien de beste belegging geweest in vergelijking met sparen, obligaties en vastgoed. Het historisch rendement van aandelen is 8% tot 10%.

Het rendement op aandelen bestaat dus uit dividend en koerswinst. Als het goed gaat met een bedrijf stijgt de koers. In het ergste geval gaat een bedrijf failliet en ben je al je geld kwijt.

Om beleggingsrisico’s te beheersen kun je het beste kiezen voor indexbeleggen, zeker beginnende beleggers.

Dat betekent niet dat je niet moet beleggen in individuele aandelen. Als je je er maar bewust van bent dat de risico’s van individuele aandelen aanzienlijk zijn. Je moet dus altijd zorgen voor spreiding.

Aandelen kiezen

Ik beleg zelf vooral in ETF’s en ondergewaardeerde aandelen zoals ABN Amro, Aegon, ING en Shell. Disney heb ik gekocht om mijn zoon wegwijs te maken in sparen en beleggen. Hij is al 8 jaar en je kunt niet vroeg genoeg beginnen.

Voordat ik aandelen koop, kijk ik eerst naar de waardering in verhouding tot de prijs, ik lees jaarverslagen en analyseer de historische cijfers. Zo kijk ik naar de koers-winstverhouding, dividendrendement en prijs-boekwaarde. Ik doe dus eerst mijn huiswerk voordat ik een aandeel koop.

Opvallend veel particuliere beleggers laten zich leiden door technische analyse; het lezen en interpreteren van koersgrafieken. Technisch analisten zijn de moderne wichelroedelopers. Negeren. Mensen doen er weken over om het beste vliegticket te vinden en kopen binnen een kwartier een aandeel KLM.

Onthoud dat aandelen stukjes eigendom zijn van bedrijven. Bedenk eerst welk bedrijf je graag zou bezitten en kijk dan of je het aandeel voor een goede prijs kunt krijgen.

Ad

Beleg met lage kosten bij DEGIRO.

Meer info >

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Cursus beleggenWat is beleggen?

Over de auteur
drs. Jasper Bronkhorst is uitgever van Geldreview.nl en The Global Value Report. Hij helpt beleggers met vinden van de beste broker en ETF’s. Daarnaast biedt hij een cursus beleggen. Hij is docent Vermogensbeheer en Ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam. Jasper heeft economie gestudeerd aan de universiteiten van Maastricht en Amsterdam. Hij is afgestudeerd bij ING Investment Management en is zijn loopbaan begonnen bij ING Financial Markets. Jasper schrijft inmiddels 20 jaar over beleggen.

Affiliate disclaimer: dit artikel bevat affiliatelinks naar producten. We kunnen een commissie ontvangen voor aankopen die via deze links zijn gedaan.

Disclaimer
Alle informatie op Geldreview.nl is alleen voor informatieve en educatieve doeleinden. Het is geen persoonlijk advies tot het doen van beleggingen. Wij mogen geen antwoord geven op vragen over financiële producten. De verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.