Bankieren en sparen

Hoe sparen voor je kind

Wanneer je wilt sparen voor je kinderen heb je verschillende mogelijkheden. We hebben hier de beste manieren op een rij gezet en geven tips om zoveel mogelijk te sparen.

1. Begin bijtijds

Als je bijvoorbeeld geld opzij wilt zetten voor de studie van je kinderen, kun je het best zo snel mogelijk beginnen. De rente die je iedere jaar ontvangt, telt bij elkaar op zodat je op een hoger eindbedrag uitkomt als je bijtijds begint. Dan hoef je ook minder geld in te leggen.

2. Eenmalig of regelmatig sparen?

Wil je één keer een groot bedrag inleggen of bijvoorbeeld maandelijks een bedrag voor je kind sparen? Wil je regelmatig een bedrag sparen, kies dan voor een spaarrekening. Daarop ontvang je een variabele rente.

Op een deposito kun je eenmalig een bedrag storten en dat dan tot 10 of zelfs 20 jaar vastzetten tegen een vaste rente. Na afloop kun je het deposito weer verlengen of kiezen voor een deposito met bijvoorbeeld een kortere looptijd. Hou er rekening mee dat je spaargeld op een deposito niet tussentijds boetevrij kunt opnemen.

3. Kiezen tussen een gewone en kinderspaarrekening

Veel mensen kiezen voor een kinderspaarrekening, maar dat is niet altijd de beste oplossing. De rente is vaak lager dan de hoogste spaarrentes op internetspaarrekeningen.

Daarnaast hebben verschillende kinderspaarrekeningen opnamebeperkingen. Dit betekent dat geld tot het 18e levensjaar vaststaat en alleen tegen een boete opgenomen kan worden. Of in uitzonderlijke gevallen zoals studie. Rentes op spaarrekening zijn nu lager dan de inflatie.

Een deposito biedt in veel gevallen een hogere rente.

4. Beleggen een goede optie

Wanneer je het geld voor de studie van een kind wilt gebruiken heb je een lange tijd om te sparen. Tot 18 jaar Dan kun je overwegen om te beleggen in aandelen of in een beleggingsfonds. Beleggen in aandelen levert op de hele lange termijn nog steeds het meeste op. De risico’s zijn echter een hoger dan sparen op een spaarrekening.

5. Sparen voor je kind en de belasting

Het vermogen van een kind wordt opgeteld bij het vermogen van de ouders in box 3. Er is geen belastingvrijstelling voor kinderen meer. In de aangifte moet je de waarde vermelden van de bezittingen en schulden van minderjarige kinderen.

6. Schenken

Per jaar mag je belastingvrij een bepaald bedrag schenken. Over hogere bedragen betaal je schenkingsbelasting. Volwassen kinderen mag je nu wel eenmalig een hoger bedrag schenken, maar of dat over 18 jaar nog het geval is, is de vraag.

Beleggen voor de studie van je kind

Vergelijk, stap over en bespaar honderden euro’s
Top 10 Goedkope Brokers
Top 10 Goedkope Energie
Alles-in-1 vergelijken
Mobiele abonnementen
Beste ETF’s