Beleggen

Hoe Aandelen Kopen – 5 Stappenplan voor Beginners

Laatste update 8 maart 2021

Het kopen van aandelen en etf’s is makkelijker dat je misschien denkt. Hier vind je een praktisch stappenplan om te beginnen met het kopen van aandelen met twee voorbeelden.

  1. Kies een broker
  2. Bepaal op welke manier je in aandelen wilt beleggen
  3. Onderzoek de aandelen die je wilt kopen
  4. Beslis hoeveel aandelen je wilt kopen tegen welke prijs
  5. Aandelenorder uitvoeren

1. Kies een broker

Aandelen worden verhandeld op beurzen zoals Euronext Amsterdam of New York Stock Exchange. Om als belegger aandelen te kopen heb je altijd een beleggingsrekening bij een broker nodig. Je kunt zelf dus niet rechtstreeks aandelen kopen op de beurs.

proces aandelen kopen
Proces aandelen kopen

Zelf koop ik aandelen via DEGIRO en ABN Amro. Bij DEGIRO heb je bijvoorbeeld toegang tot 50 beurzen, zoals Euronext Amsterdam en Nasdaq, in 30 landen. Je hebt dan de keuze uit duizenden aandelen en etf’s.

Als je een aandeel koopt, betaal je een broker transactiekosten en die verschillen nogal per broker. Voor een beleggingsorder van € 1.000 aan Nederlandse aandelen betaal je afhankelijk van de broker € 0 tot € 12 per transactie. Daarnaast betaal je servicekosten. Het is dus verstandig om brokers te vergelijken.

Open een beleggingsrekening bij je bank of een online broker en je kunt direct van start met wereldwijd aandelen kopen.

Ad

Beleg met lage kosten bij DEGIRO.

Meer info >

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

2. Bepaal op welke manier je in aandelen wilt beleggen

Er zijn maar drie manieren waarop je in aandelen kunt beleggen.

Je kunt het beleggen overlaten aan een professionele vermogensbeheer zoals een beleggingsfondsmanager. Zij gaan dan op een actieve manier jouw geld beleggen met het doel om beter te presteren dan het marktgemiddelde.

Je kunt ook een aandelenindex zoals de S&P 500 volgen met een indexbeleggingsfonds of etf. En je kunt ten slotte zelf in individuele aandelen beleggen.

De meeste ‘beleggers’ beginnen met sparen op een spaarrekening. Zodra daar genoeg geld op staat om tegenvallers op te vangen (noodfonds), gaan zij investeren in beleggingsfondsen en indexfondsen (ETF’s). Daarmee maak je kans om een goed rendement, spreid je de risico’s en het kost je weinig tijd. Maar er blijven altijd beleggingsrisico’s.

Als beleggers voldoende kennis en ervaring hebben, gaan sommigen investeren in individuele aandelen zoals Shell, DSM, H&M, Apple en Coca Cola. Dat kan hoge rendementen opleveren, maar is risicovoller dan beleggen in fondsen.

Indexbeleggen is voor de meeste beleggers de beste oplossing.

3. Onderzoek de aandelen die je wilt kopen

Waar de meeste mensen maanden besteden om een keuze te maken voor een nieuwe auto, beslissen verschillende beleggers binnen een paar minuten om aandelen Tesla te kopen. Dat is niet verstandig.

Onderzoek altijd de beleggingsfondsen, etf’s en aandelen die je wilt kopen.

Wil je beleggen in individuele aandelen? Lees dan jaarverslagen en analyseer de financiële statements van de ondernemingen waar je in wilt beleggen.

Als je belegt in een aandeel wordt je mede eigenaar van een bedrijf. Benader het daarom ook als investeerder. Is het een goed bedrijf? Hoe is het bedrijf gefinancierd? Wat zijn de groeiverwachtingen en hoe wordt het aandeel gewaardeerd? Dit zijn vragen waar je antwoord op wilt voordat je een aandeel koopt. Dit vraagt de nodige financiële kennis en daarom is het voor de meeste beleggers verstandig om zich te beperken tot indexbeleggen in de beste etf’s.

4. Beslis hoeveel aandelen je wilt kopen tegen welke prijs

Als je weet welk aandeel je wilt kopen, moet je bepalen tegen welke prijs je het aandeel zou willen kopen en hoeveel geld je wilt investeren.

Wil je individuele aandelen kopen? Koop dan alleen aandelen in bedrijven waar je verstand van hebt. Dat kunnen aandelen zijn van je werkgever of bedrijven in de sector waar je werkt. Dit is een van de belangrijkste lessen van Warren Buffett.

Analyseer bedrijven, geen aandelen. Veel beleggers laten zich leiden door technische analyse, terwijl de wetenschappelijke onderbouwing daarvan nul is. Technisch analisten kijken naar koersgrafieken en geven op basis daarvan beleggingsadviezen. Een onderneming als Ahold is meer dan een aandeel en zeker meer dan een koersgrafiek.

Onderzoek eerst of je te maken hebben met een goed bedrijf dat onder gunstige omstandigheden de winst kan laten groeien. Wacht vervolgens tot de prijs laag genoeg is om een goed rendement te behalen. Buffett wachtte jaren voordat hij aandelen in Coca Cola en Gillette kocht. Want de prijs die je betaalt bepaalt het rendement. Heb je hier nog geen kennis van of tijd voor? Beperk je dan tot beleggings- en indexfondsen.

Zelf kijk ik altijd naar de waardering van etf’s en aandelen voordat ik beslis of ik een aandeel koop. Voor ETF’s kijk ik onder meer naar koers-winst, dividendrendement, prijs-boekwaarderatio en CAPE value. Voor aandelen lees ik eerst de jaarverslagen en bestudeer ik de financiële statements.

5. Aandelenorder uitvoeren

Als je een beleggingsrekening hebt en weet welk aandeel je wilt kopen kun je een aandelenorder opgeven en uitvoeren. De koers waartegen het aandeel Ahold nu bijvoorbeeld wordt verhandeld is € 22,20. Als je dat een goede prijs vindt, kun je een kooporder geven aan je broker.

Een belegger moet dan wel genoeg geld op de tegenrekening hebben staan om de order te kunnen uitvoeren.

Ik heb als voorbeeld wat aandelen ASR Nederland gekocht bij DEGIRO.

5.1 Open de app en zoek het aandeel ASR

aandeel zoeken
Aandeel zoeken

Eerst zoek je het aandeel dat je wilt kopen. Als je zoekt op ‘ASR’ komen er 4 aandelen naar voren. Ik wil het aandeel ASR Nederland kopen. Die wordt aan Euronext Amterdam (EAM) verhandeld in euro’s (EUR).

Je kunt een aandeel ook vinden op symbool (ASRNL) en isin code (NL0011872643).

5.2 Kies order type

Beleggers kunnen verschillende type orders opgeven bij hun broker. Market orders zijn eenvoudige koop- en verkooporders die direct worden uitgevoerd tegen huidige marktprijzen.

Met limit orders kun je aangeven tegen welke prijs je een aandeel wilt kopen of verkopen. Als het aandeel van bedrijf ABC wordt verhandeld voor 23 euro kan een belegger bij haar broker een limit order opgeven dat ze het aandeel wil kopen als de prijs onder de 21 euro zakt. Bij DEGIRO is de limit order het meest gebruikte order type.

5.3 Geef hoeveel aandelen je wilt kopen

Ik heb bijvoorbeeld 4 aandelen ASR Nederland gekocht. Standaard laat ik het order type op ‘Limit Order’ staan, klik de ‘Laat (€)’ koers aan en vul het aantal aandelen dat ik wil kopen (4). Het totale orderbedrag exclusief transactiekosten is dan 147,64 euro.

Voorbeeld aandeel kopen
Voorbeeld aandeel kopen

5.4 Bevestig order

Als je doorklikt krijg je een overzicht van je order en kun je je order bevestigen. De transactiekosten zijn in dit geval € 2,04. Als ik deze order bij ABN Amro had uitgevoerd was ik € 4,06 kwijt aan transactiekosten.

aandeel kopen bevestigen
Aandeel kopen bevestigen

Als je akkoord bent klik je op bevestigen en zijn de aandelen binnen enkele seconden aan je beleggingsportefeuille toegevoegd.

aandelen toegevoegd aan portefeuille

Periodieke aandelenorder

Periodiek beleggen is een eenvoudige strategie die een goed rendement kan opleveren en weinig beleggingskennis vraagt.

Naast het kopen van etf’s en aandelen beleggen we ook periodiek bij ABN Amro en ING.

Bij ABN Amro beleg ik iedere maand 225 euro in een Amerikaanse ETF (iShares North America). Zo heb ik inmiddels een potje van ruim 4.500 euro opgebouwd met een totaal rendement van 17,5%.

Mijn vrouw belegt via ING iedere maand een vast bedrag in een NN mix fonds.

Voor dit periodieke beleggen betalen we bij ABN en ING geen transactiekosten. Je kunt dit eenvoudig instellen op je beleggingsrekening en dan wordt er iedere maand een vast bedrag belegt in het fonds van je keuze.

Top 10 Goedkope Brokers Vergelijken

logo etoro eToro is een sociaal handelsplatform met wereldwijd 20 miljoen gebruikers. Bij eToro kun je met 0% Commissie beleggen in aandelen. Handelen in cryptovaluta. Rekening bij eToro is gratis.

Uw kapitaal loopt risico. Er gelden andere tarieven. Voor meer informatie bezoek etoro.com/trading/fees.

Meer info >

Ad

De Brand New Day beleggingsrekening biedt een kant en klare oplossing voor indexbeleggers. Je kiest zelf de verdeling tussen aandelen en obligaties en je kunt gebruik maken van automatische risicoafbouw.

Open nu een beleggingsrekening bij Brand New Day

Naar Cursus Beleggen

Disclaimer
Alle informatie op Geldreview.nl is alleen voor informatieve en educatieve doeleinden. Het is geen persoonlijk advies tot het doen van beleggingen. Wij mogen geen antwoord geven op vragen over financiële producten. De verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Affiliate disclaimer: dit artikel bevat affiliatelinks naar producten. We kunnen een commissie ontvangen voor aankopen die via deze links zijn gedaan.