Beleggen

ABN Amro Zelf Beleggen Review 2021

Laatste update 3 november 2021

Klanten van ABN Amro kunnen zelfstandig beleggen en beleggen met hulp van de adviseurs van ABN AMRO. Een beleggingsrekening is gekoppeld aan een betaalrekening van ABN Amro.

Begeleid beleggen kan al vanaf 50 euro. Vermogensbeheer is beschikbaar vanaf een belegd vermogen van € 50.000. Zelf beleg ik al jaren zelfstandig met ABN Amro Zelf Beleggen. In deze review ga ik daar verder op in.

Vergelijk met andere brokers

Bezoek broker

ABN Amro beleggen kosten

ABN Amro Zelf Beleggen BasisABN Amro Zelf Beleggen Plus
Aandelen NL€ 5 + 0,05%€ 4 + 0,04%
Aandelen Duitsland Xetra€ 10 + 0,10% € 4 + 0,04%
Aandelen VS€ 10 + 0,10% € 4 + 0,04%
ETF’s€ 5 + 0,05%€ 4 + 0,04%
Beleggingsfondsen (basis)€ 0€ 0
Obligatiesx€ 4,00 per order + 0,04%
Opties (per contract)x€ 2,25
Futures Amsterdam (per contract)xx
Cryptoxx
Accountkosten0,20%EUR 48 + 0,20%

Servicekosten

De servicekosten voor ABN Basis zijn 0,2% van de waarde van je beleggingsportefeuille. Vanaf € 100.000 zijn de servicekosten 0,12%, vanaf € 400.000 zijn de servicekosten 0,06%. Dus je betaalt € 20 euro per jaar per € 10.000 belegd vermogen. ABN Plus kost € 48 per jaar plus 0,20% van het belegde vermogen.

Transactiekosten

ABN Amro is aantrekkelijk voor beleggers in beleggingsfondsen, want voor de basisselectie rekenen ze geen transactiekosten.

Daarnaast heb je geen transactiekosten als je maandelijks een vast bedrag belegt in ETF’s. Zelf beleg ik iedere maand € 225 in iShares North America Index ETF (ETF VS) en ik betaal daarvoor geen transactiekosten.

Zelf beleggen in aandelen, ETF’s en opties is wel een stuk duurder dan bij online brokers.

Voor aandelen en ETF’s betaal je € 5 plus 0,05% van de orderwaarde. Voor aandelen in het buitenland € 10 plus 0,1% van de orderwaarde. Voor een order van ongeveer € 2.000 Vanguard World ETF (verhandeld op de Duitse beurs) betaalde ik laatst € 15 aan transactiekosten.

Bij ABN Amro Zelf Beleggen Plus moet je erop letten dat je voor aandelen, obligaties en ETF’s uit landen uit tariefgroep 2 minimaal € 50 aan transactiekosten kwijt bent. Dit zijn landen als Australië, Canada, Luxemburg en Ierland.

Je kunt bij ABN nog telefonisch orders doorgeven. Dat kost 6 euro extra.

Waarin kun je bij ABN Amro beleggen?

Met Zelf Beleggen Basis kun je beleggen in meer dan 270 aandelen, 70 ETF’s en 200 beleggingsfondsen (bron: abnamro.nl 3-11-2021-3-2020). Zelf merk ik dat ik bij ABN Amro niet altijd kan beleggen in de ETF’s van mijn keuze, maar meestal heeft ABN wel een goed alternatief.

  • Aandelen: AEX, AMX, AScX, Lokaal, Stoxx 50 en S&P 100

Voor veel beleggers is het aanbod van ABN Amro Zelf Beleggen Basis ruim voldoende om vermogen op te bouwen. Als je meer keuze wilt, kun je kiezen voor Zelf Beleggen Plus. Dan kun je aandelen kopen op 22 beurzen wereldwijd, 165 ETF’s en 500 beleggingsfondsen.

Gemak ABN Amro

Wij beleggen bij ABN Amro, ING, DEGIRO, Lender & Spender en Flatex. De interface van ABN Amro is heel simpel en makkelijk in gebruik. Voor mij werkt het prima.

Bij DEGIRO worden orders veel sneller uitgevoerd en bij ABN Amro wordt het geld pas een dag later van je betaalrekening afgeschreven. Op zich prima, maar een beetje verwarrend. Je kunt met Plus ook gratis gebruik maken van Mijn Dealingroom, maar ik doe dat zelf pas sinds kort. Transactiekosten zijn bij DEGIRO in de regel ook een stuk lager.

ABN Amro Mijn Dealingroom
ABN Amro Mijn Dealingroom

Zelf kan ik oude orders niet terugvinden en de informatie over historische rendementen vind ik niet zo duidelijk. Maar ik beleg een deel van mijn geld bij mijn huisbank ABN omdat ik dat een fijn een veilig gevoel vind (risicospreiding tussen brokers). Doordat ik voor maandelijks een bedrag beleg betaal ik daar ook geen transactiekosten voor.

Vergelijk ABN Amro met andere brokers

Ad

Beleg met lage kosten bij DEGIRO.

Meer info >

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Ad

De Brand New Day beleggingsrekening biedt een kant en klare oplossing voor indexbeleggers. Je kiest zelf de verdeling tussen aandelen en obligaties en je kunt gebruik maken van automatische risicoafbouw.

Open nu een beleggingsrekening bij Brand New Day

Over de auteur
drs. Jasper Bronkhorst is uitgever van Geldreview.nl en The Global Value Report. Hij helpt beleggers met vinden van de beste broker en ETF’s. Daarnaast biedt hij een cursus beleggen. Hij is docent Vermogensbeheer en Ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam. Jasper heeft economie gestudeerd aan de universiteiten van Maastricht en Amsterdam. Hij is afgestudeerd bij ING Investment Management en is zijn loopbaan begonnen bij ING Financial Markets. Jasper schrijft inmiddels 20 jaar over beleggen.