Beleggen

Actief Beleggen of Indexbeleggen Beste Oplossing?

Laatste update 2 januari 2021

Vrijwel alle onderzoeken wijzen uit dat het de meeste actieve beleggers niet lukt om op lange termijn bovengemiddelde rendementen te behalen.

Beleggingsfondsmanagers hebben tot doel om met een actief beleggingsbeleid een index (bijvoorbeeld de AEX index of Amerikaanse index) te verslaan met hun fonds. Zoals je in onderstaande onderzoeken kunt lezen halen de meeste managers hun doel niet.

Passief beleggen, indexbeleggen in ETF’s, is daarom de logische oplossing voor de meeste beleggers.

Vergelijk de beste etf’s

Door met een ETF te kiezen voor gemiddeld marktrendement presteer je beter dan 87% tot 95% van de professionele vermogensbeheerders. Dat is best bijzonder; bovengemiddeld presteren door bewust voor het gemiddelde te kiezen.

Dat betekent niet dat het onmogelijk is om de index te verslaan. Maar het is vrij lastig.

Het komt er dus op neer dat de gemiddelde beleggingsfondsbeheerder of vermogensbeheerder geen waarde toevoegt, maar waarde onttrekt. Ze kosten je geld.

Ad

De Brand New Day beleggingsrekening biedt een kant en klare oplossing voor indexbeleggers. Je kiest zelf de verdeling tussen aandelen en obligaties en je kunt gebruik maken van automatische risicoafbouw.

Open nu een beleggingsrekening bij Brand New Day

Beleggingsfondsen vs Indexfondsen

BeleggingsfondsIndexfonds (ETF)
Stijlactief beleggenpassief beleggen
StrategieProbeert door actief te beleggen beter te presteren dan een index zoals de AEX of S&P 500Volgt een index
RendementKans op bovengemiddelde rendementen (outperformance)Volgt de markt
Gem. kostenratio*1,08%0,61%
* Morningstar

Top 10 Goedkope Brokers Vergelijken

De grote illusie

De grote illusie is een hoofdstuk uit het boek The Little Book of Commonsense Investing van John C. Bogle (dit boek is een echte aanrader). In de afgelopen 25 jaar leverde de S&P 500 index een jaarlijks rendement op van 9,1% en het (actieve) gemiddelde aandelenfonds 7,8%. De gemiddelde fondsbelegger verdiende maar 6,3% per jaar.

Een investering in 1991 van $ 10.000 in de S&P 500 indexfonds met lage kosten leverde volgens Bogle een winst op van $ 77.000. Het gemiddelde aandelenfonds maar $ 55.500. De gemiddelde belegger in beleggingsfondsen kwam met $ 36.100 helemaal bedrogen uit door slechte markt timing en keuze voor de verkeerde fondsen.

Een procentje meer of minder rendement heeft dus een grote impact op het vermogen dat je opbouwt.

Beleggen in de best presterende beleggingsfondsen

De 20 beste aandelen beleggingsfondsen van de jaren 90 leverden 18% per jaar op tegen 14,9% voor de S&P 500 index.

De daarop volgende 10 jaar leverden de beste fondsen van de jaren 90 gemiddeld -2,2% per jaar op (Burton G. Malkiel).

De afgelopen 10 jaar hebben technologie fondsen bijvoorbeeld heel goed gepresteerd, maar dat betekent niet automatisch dat dat de komende 10 jaar ook zo zal zijn. Amazon is inmiddels $ 1.550 mrd waard, Netflix wordt voor 78 keer de winst verhandeld, Adyen heeft zelfs een koers-winstverhouding van 258. Het staat buiten kijf dat dit goede bedrijven zijn, maar goede bedrijven zijn niet altijd een goede belegging.

Hoewel er rijkelijk wordt gestrooid met 5 sterren voor goed presterende fondsen zijn rendementen uit het verleden niet altijd een goede voorspeller voor de toekomst. Een lage kostenratio is een betere voorspeller.

Lange termijn winnaars selecteren

In 1970 waren er in de Verenigde Staten 358 aandelen beleggingsfondsen. Nu zijn er duizenden. 274 bestaan niet langer en je kunt er van uitgaan dat deze fondsen niet zijn opgeheven omdat ze zo goed presteerden.

Volgens Malkiel waren er 18 beleggingsfondsen die na 43 jaar beter dan 1% presteerden dan de S&P 500 index. Je kunt letterlijk op de vingers van één hand de fondsen tellen die een outperformance van meer dan 2% hadden sinds 1970 (Burton G. Malkiel p. 180).

Bogle komt met soortgelijke bevindingen (p.112) en heeft twee duidelijke winnaars gevonden; Fidelity Magellan en Fidelity Contrafund. Hij concludeert daarom dat het handiger is om de hele hooiberg te kopen (een indexfonds of etf) in plaats van te zoeken naar een speld in een hooiberg.

Strategie Contrafund: Investeren in effecten van bedrijven waarvan de waarde volgens Fidelity niet volledig wordt erkend door het publiek. Investeren in ‘groeiaandelen’ of ‘waarde’-aandelen of beide. Normaal gesproken voornamelijk beleggen in gewone aandelen.

Fidelity Magellan belegt normaal gesproken voornamelijk in gewone aandelen (van beursgenoteerde bedrijven). Investeren in “groeiaandelen” of “waarde” -aandelen of beide.

Fidelity Contrafund heeft sinds de oprichting in 1967 een jaarlijks rendement behaald van 12,81%. Fidelity Magellan sinds 1963 zelfs 16%. Dit betekent dat als je op lange termijn een rendement van 12% of meer weet te behalen je een superbelegger bent.

Investeringsfonds Berkshire Hathaway van Warren Buffett deed het nog beter met een jaarlijks rendement van 20,3% sinds 1965.

Strategie Berkshire Hathaway: Onze langlopende acquisitiestrategie is het verwerven van bedrijven met een consistent verdienvermogen, een goed rendement op het eigen vermogen en deskundig en eerlijk management.

SPIVA Onderzoek

SPIVA doet onderzoek naar de prestaties van actieve beleggingsfondsen versus hun benchmark.

In de VS hebben ze 2.145 beleggingsfondsen onderzocht over een periode van 15 jaar. 87% werd verslagen door de benchmark, S&P Composite 1500. De S&P Composite 1500 leverde de afgelopen 15 jaar 8,79% per jaar op. Beleggingsfondsen gemiddeld 7,86%.

Voor Europa is er een beleggingshistorie van 10 jaar, maar zijn de resultaten van actieve beleggingsfondsen niet veel beter.

Bron: SPIVA Europe Scorecard

Europese vermogensbeheerders doen het al niet al te best met Europese aandelen, maar buiten Europa zijn de prestaties dramatisch. Europese vermogensbeheerders die zich richten op opkomende markten worden in 96% van de gevallen door de index verslagen, VS 95% en wereld 97%.

Beleggingsfondsen die actief beleggen waren een briljante uitvinding omdat kleine beleggers toegang kregen tot professionele vermogensbeheerders tegen relatief lage kosten. Beleggingsfondsen hebben nog steeds hun waarde voor beginnende beleggers die meer rendement willen dan ze op hun spaarrekening krijgen.

Alleen is er nu een nog beter alternatief op de markt; indexfondsen en ETF’s. Deze indexfondsen worden daarom niet voor niks de grootste innovatie op beleggingsgebied van de laatste decennia genoemd.

Ad

Beleg met lage kosten bij DEGIRO.

Meer info >

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

logo etoro eToro is een sociaal handelsplatform met wereldwijd 20 miljoen gebruikers. Bij eToro kun je met 0% Commissie beleggen in aandelen. Handelen in cryptovaluta. Rekening bij eToro is gratis.

Uw kapitaal loopt risico. Er gelden andere tarieven. Voor meer informatie bezoek etoro.com/trading/fees.

Meer info >

Over de auteur
drs. Jasper Bronkhorst is uitgever van Geldreview.nl en The Global Value Report. Hij helpt beleggers met vinden van de beste broker en ETF’s. Daarnaast biedt hij een cursus beleggen. Hij is docent Vermogensbeheer en Ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam. Jasper heeft economie gestudeerd aan de universiteiten van Maastricht en Amsterdam. Hij is afgestudeerd bij ING Investment Management en is zijn loopbaan begonnen bij ING Financial Markets. Jasper schrijft inmiddels 20 jaar over beleggen.

Affiliate disclaimer: dit artikel bevat affiliatelinks naar producten. We kunnen een commissie ontvangen voor aankopen die via deze links zijn gedaan.

Disclaimer
Alle informatie op Geldreview.nl is alleen voor informatieve en educatieve doeleinden. Het is geen persoonlijk advies tot het doen van beleggingen. Wij mogen geen antwoord geven op vragen over financiële producten. De verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Bronnen