Beleggen

Beleggen in de goedkoopste aandelenmarkten met Global CAPE Value strategie

Laatste update 3 januari 2021

Global CAPE Value is een strategie waarbij je belegt in de goedkoopste aandelenmarkten gemeten naar CAPE waarde. CAPE staat voor cyclically adjusted price-to-earnings ratio en gebruikt de gemiddelde winst van afgelopen 10 jaar. De strategie is goed te volgen met indexfondsen. Global CAPE Value is een ondernemende variant van indexbeleggen. De strategie is gebaseerd op eerdere bevindingen dat aandelenmarkten met een lage CAPE waarde, de daaropvolgende jaren vaak een hoog rendement opleveren.

Meb Faber heeft onderzocht dat als je vanaf 1993 in de 25% goedkoopste aandelenmarkten had belegd je een jaarlijks rendement van 14,05% had behaald tegen 9,10% voor de S&P 500 index (exclusief transactiekosten).

Wereldwijd beleggen in aandelenmarkten met de laagste CAPE waarde bleek de beste strategie die Faber heeft getest. Hij noemt het de Global CAPE Value strategie.

rendement beleggen CAPE value
bron: Meb Faber

Wat is de CAPE ratio?

Ben Graham gaf al aan dat je beter naar de gemiddelde koers-winstverhouding over een paar jaar kunt kijken om een aandeel te waarderen dan slechts één jaar. Professor Robert Shiller van Yale University heeft dit concept uitgewerkt tot de CAPE ratio of Shiller PE-ratio. De CAPE-ratio is een een waarderingsmaatstaf die de reële winst per aandeel (WPA) over een periode van 10 jaar gebruikt om schommelingen in bedrijfswinsten over verschillende jaren van een conjunctuurcyclus te compenseren.

De CAPE ratio geeft je een idee of een aandeel of aandelenmarkt onder- of overgewaardeerd is en blijkt een vrij goede voorspellende waarde te bieden.

Als de CAPE waarde hoog is (dure markt), behalen beleggers de daarop volgende 10 jaar vaak een laag rendement. Op zich ook vrij logisch dat als je iets voor een hoge prijs koopt je minder geld verdient. Miljoenen ondernemers wereldwijd hanteren dit principe; Laag kopen. Hoog verkopen.

Ad

Beleg met lage kosten bij DEGIRO.

Meer info >

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Risico’s beperken

Door bij de aankoop van indexfondsen niet alleen te kijken naar de prijs, maar ook naar de waardering kun je de risico’s beperken. Hogere waarderingen gaan gepaard met hogere neerwaartse risico’s zo blijkt uit onderzoek van GMO.

Relatie CAPE en aandelenrendementen

Aantrekkelijke waarderingen worden vaak gevolgd door hoge jaarlijkse rendementen in de 10 daaropvolgende jaren. Een hoge waardering met een CAPE van meer dan 30 levert daarna 0,5% per jaar op. Er is geen perfecte correlatie, maar onderstaande grafiek bevestigt wat mijn gezonde verstand zegt, laag kopen, hoog verkopen.

GLOBAL VALUE: BUILDING TRADING MODELS
WITH THE 10-YEAR CAPE, Mebane Faber

Hieronder zie je een grafiek van Faber voor de Amerikaanse markt met de initiële CAPE-waarden en hun toekomstige 10-jarige rendementen van die waarden. Donkergroen zijn de goedkoopste startjaren en rood is het duurst. Je verhoogt de kansen op een hoog rendement aanzienlijk als je niet teveel betaalt voor indexfonds.

Bron: GLOBAL VALUE: BUILDING TRADING MODELS WITH THE 10-YEAR CAPE, Meb Faber

De Amerikaanse markt heeft nu een CAPE waarde van 30, Nederland 25,5. Dat betekent dat je de komende 10 jaar niet op een al te hoog rendementen hoeft te rekenen in de VS en Nederland. Daarom ben ik wereldwijd gaan beleggen stuitte ik op het onderzoek naar de Global CAPE Value strategie van Meb Faber. Hij heeft ook onderzoek gedaan en stuit op vergelijkbare resultaten als voor de VS.

GLOBAL VALUE: BUILDING TRADING MODELS WITH THE 10-YEAR CAPE
Bron: GLOBAL VALUE: BUILDING TRADING MODELS WITH THE 10-YEAR CAPE, Meb Faber

Investeren op het punt van maximaal pessimisme

“The investor who says, ‘This time is different,’ when in fact it’s virtually a repeat of an earlier situation, has uttered among the four most costly words in the annals of investing.”
John Templeton

Ik ben in 2001 afgestudeerd op een wereldwijd beleggingsmodel van ING Investment Management en bestudeer dan ook al jaren de historie van aandelenmarkten. Het verleden blijkt zich vaak te herhalen. Perioden van optimisme worden afgewisseld door pessimisme. Templeton is de grondlegger van wereldwijd waardebeleggen en adviseert te investeren op het punt van maximaal pessimisme. Of zoals Buffett het zegt: “Wees bang wanneer anderen hebzuchtig zijn en hebzuchtig wanneer anderen angstig zijn”.

Het uitvoeren van de Global CAPE Value strategie vraagt dan ook dat je de historie van aandelenmarkten kent en over stalen zenuwen beschikt. Want aandelenmarkten die uit de gratie zijn, zijn het laagst gewaardeerd. Als je dagelijks de koersen checkt en wakker ligt als het maand minder gaat, moet je de Global CAPE Value strategie niet volgen of alleen met een klein deel van beleggingsportefeuille.

Hoe te beleggen in de goedkoopste aandelenmarkten?

Met de CAPE Value strategie investeer je in de 25% goedkoopste aandelenmarkten gemeten naar CAPE waarde en jaarlijks herbalanceer je portefeuille. Op de site van Starcapital vind je een overzicht van waarderingsratio’s van internationale aandelenmarkten. Je kunt dan sorteren op landen met een lage CAPE . Zie het screenshot hieronder. De Global CAPE Value strategie kun je volgen door te beleggen in ETF’s (indexfondsen) zoals Rusland, Turkije, Zuid-Korea, China en opkomende markten via een beleggingsrekening, ik gebruik daarvoor mijn rekening bij DEGIRO.

Bron: Starcapital

Zelf laat ik mij bij de aankoop van ETF’s niet alleen leiden door CAPE maar meerdere waarderingsmaatstaven zoals:

Ik koop niet de 25% goedkoopste markten, maar beleg iedere maand een paar honderd euro in een aandelenmarkt die laag gewaardeerd is. Afgelopen maand heb ik mijn meest ondernemende belegging gedaan in Ishares MSCI russia ADR/GDR UCITS ETF. De K/W is 5,3, CAPE 7,3, prijs-boekwaarde 0,9 en een dividendrendement van maar liefst 6,9%.

Waarom zijn de meeste beleggers op dit moment zo pessimistisch over Rusland? In de Russische index zitten veel oliebedrijven, “zwakke” overheidsbanken en Poetin lijkt met veel landen ruzie te maken. Het is niet zo dat de olieprijs nu zo enorm hoog staat (zie hieronder) en als ik Poetin een beetje ken laat hij geen banken failliet gaan. Maar ik kan het natuurlijk fout hebben en daarom spreid ik mijn geld over meerdere laag gewaardeerde aandelenmarkten zoals Turkije, Zuid-Korea en China. Griekenland laat ik links liggen want ik vind de K/W te hoog voor een land als Griekenland.

Inmiddels heb ik de volgende beleggingsportefeuille met ETF’s opgebouwd:

Wanneer indexfondsen verkopen?

De CAPE Value strategie heeft een horizon van 10 jaar en herbalanceert ieder jaar de portefeuille met 8 tot 10 wereldwijde ETF’s. Als volgend jaar bijvoorbeeld Brazilië een hele lage CAPE waarde heeft, voeg je die toe aan je portefeuille en verkoop je het fonds met de hoogste waarde.

Brokers vergelijken
Vergelijk goedkope brokers en bespaar tot honderden euro’s per jaar op beleggingskosten.

Leer meer over beleggen
Beleggen voor Beginners
Indexbeleggen
Het Nieuwe Beleggen
Beleggen in ETF’s – Alles dat je moet weten

Over de auteur
drs. Jasper Bronkhorst is uitgever van Geldreview.nl en The Global Value Report. Hij helpt beleggers met vinden van de beste broker en ETF’s. Daarnaast biedt hij een cursus beleggen. Hij is docent Vermogensbeheer en Ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam. Jasper heeft economie gestudeerd aan de universiteiten van Maastricht en Amsterdam. Hij is afgestudeerd bij ING Investment Management en is zijn loopbaan begonnen bij ING Financial Markets. Jasper schrijft inmiddels 20 jaar over beleggen.

Bronnen
https://mebfaber.com/2019/01/06/you-would-have-missed-961-in-gains-using-the-cape-ratio-and-thats-a-good-thing/
GLOBAL VALUE: BUILDING TRADING MODELS WITH THE 10-YEAR CAPE (2012), Meb Faber