Beleggen

Hoe te beleggen in goud

Als je wilt beleggen in goud, dan kun je investeren in fysiek goud en aandelen van goudmijnbedrijven. Dat kan direct of via een beleggingsfonds. Hieronder schets ik de verschillende mogelijkheden en voor- en nadelen.

Ontwikkeling goudprijs

Veel beleggers kiezen voor goud omdat goud altijd een zekere waarde behoud en als goed alternatief voor aandelen en obligaties wordt gezien. Maar ook de goudprijs kan flink schommelen zoals je hieronder kunt zien. En beleggen in goud levert geen dividend of rente op. Beleggen in goud is dus zeker niet zonder risico’s.

goudprijs sinds 1974
Bron: Golprice.org

Goud wordt nu verhandeld tegen recordprijzen. Dat betekent niet dat de prijs nog verder omhoog kan, maar de risico’s op een prijsdaling zijn er.

Beleggen in fysiek goud trackers (ETC’s)

Ik heb gekeken welke goudfondsen ik via DEGIRO kan kopen, want via hen beleg ik het meeste van mijn geld vanwege lage transactiekosten. En ik vind het een gebruiksvriendelijk platform.

Physical Gold ETC’s, goudtrackers, volgen de goudprijs en kopen en beheren fysieke goudbaren. Het zijn fysiek gedekte grondstoftrackers (ETC). Goudtrackers worden als aandelen verhandeld op de beurs en volgt de prijs van een grondstof zoals goud of zilver. Dus als jij voor 1.000 euro aandelen koopt in een Goud ETC dan koopt de aanbieder voor 1.000 euro aan goud op de markt en beheert dat. Dit noem je fysieke replicatie. Je hoeft met een goudtracker niet zelf fysiek goud te kopen, maar je neemt deel in een fonds. Deze goudfondsen keren geen rente of dividend uit. Je profiteert alleen als de goudprijs stijgt en verliest geld als de goudprijs daalt.

iShares Physical Gold ETC (ISIN IE00B4ND3602) wordt in euro’s verhandeld aan de London Stock Exchange (LSE) en heeft een kostenratio van slechts 0,15%. iShares Physical Gold ETC heeft een belegd vermogen van 14 mrd USD en 236 ton goud. Het rendement op goud schommelt per jaar:

rendement goudfonds iShares
Bron: Ishares Physical Gold ETC

Invesco Physical Gold ETC  (ISIN IE00B579F325) wordt in euro’s verhandeld aan Euronext Amsterdam en heeft een kostenratio van 0,16%.

Xtrackers Physical Gold ETC  (ISIN DE000A1E0HR8) heeft een kostratio van 0,25% en wordt onder meer verhandelt aan de beurs van Milaan.


Koop voordelig aandelen, beleggingsfondsen en ETF’s bij de DEGIRO. Kosten: Nederlandse aandelen € 2 + 0,03%. Commissievrije ETF’s / Kernselectie € 0 (voorwaarden van toepassing)

DEGIRO is de grootste en goedkope Nederlandse broker met 1 mln klanten. Open direct een rekening.

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt een deel van je geld verliezen

Zelf fysiek goud kopen

Je kunt bij verschillende aanbieders zoals GoldRepublic en AmsterdamGold fysieke goudbaren en munten kopen. Goudbaren van 10,20 tot wel 500 gram. Die kun je thuis bewaren, in een bankkluis of bij een gespecialiseerd bedrijf.

Bij GoldRepublic betaal je 1% transactiekosten bij aankoop en verkoop. De opslagkosten zijn 0,5% per jaar exclusief btw. Bij AmsterdamGold kun je goudbaren en munten kopen en laten opslaan bij Amsterdam safe tegen 0,75% van de goudwaarde. The Silvermountain verkoopt goudbaren en gouden munten. Je kunt het online kopen en thuis laten bezorgen of laten opslaan voor 0,65%. Hieronder een vergelijking van de aankoopprijzen van een goudbaar van 100 gram (31-8-2020):

  1. Amsterdam Gold 100 gram goud – € 5.455
  2. Holland Gold 100 gram goud – € 5.490
  3. Goudstandaard 100 gram goud – € 5.495
  4. The Silvermountain 100 gram goud – € 5.500

Goudmijn beleggingsfondsen

iShares Gold Producers UCITS ETF (ISIN IE00B6R52036) is een gespreide portefeuille van 55 ondernemingen met goudgerelateerde activiteiten. Deze ETF wordt verhandeld in London en Duitsland. Dividend wordt herbelegd. De risicometer is 7/7, wat betekent dat dit fonds als heel risicovol wordt gezien. De kostenratio is 0,55%.

iShares Gold Producers UCITS ETF volgt de S&P Commodity Producers Gold Index. Deze index heeft de laatste 10 jaar maar een jaarlijks rendement opgeleverd van 0,17%. De huidige koers-winstverhouding is 37 en het dividendrendement 0,86%. Dat lijkt mij nogal overgewaardeerd.

S&P goud index
Bron: S&P

Aandelen goudmijnen

Je kunt ook beleggen in individuele goudmijnbedrijven zoals Barrick Gold, Newmont en Franco-Nevada. Barrick heeft bijvoorbeeld goud- en kopermijnen in 13 verschillende landen. Beleggen in goudmijnen is risicovol, want het toekomstig rendement is afhankelijk van de hoeveelheid goud die zij opgraven. Dat is voor een particuliere belegger nauwelijks in te schatten. Een overzicht van de grootste mijnbouwbedrijven:

aandelen goudmijnen
Bron: S&P

Top 10 goedkope brokers

Sponsored
logo etoro eToro is een sociaal handelsplatform met wereldwijd 10 miljoen gebruikers. Bij eToro kun je met 0% Commissie beleggen in aandelen en etf’s. Rekening bij eToro is gratis, maar je moet wel minimaal € 200 storten.

Bezoek website eToro

Conclusie

Een goudtracker zoals iShares Physical Gold ETC is makkelijkste manier om te beleggen in goud. Het kan makkelijk via een online broker en de kosten zijn lager dan zelf fysiek een goudbaar kopen en laten opslaan. Eventueel kun je zelf fysiek een goudbaar kopen en in een bankkluis bewaren.

Vergelijk, stap over en bespaar honderden euro’s
Top 10 Goedkope Brokers
Top 10 Goedkope Energie
Mobiele abonnementen
Beste ETF’s

Bronnen