Beleggen

Beleggen in groeiaandelen – “Chasing the Tenbagger”

Beleggen in groeiaandelen is populair. Leer hier hoe je hoge rendementen kunt behalen met groeibeleggen.

Wat is een groeiaandeel?

Een groeiaandeel is een aandeel in een bedrijf die op lange termijn bovengemiddelde winstgroei heeft laten zien en welke, na zorgvuldig onderzoek, indicaties geeft dat de winstgroei per aandeel nog jaren aanhoudt (T. Rowe Price).

De winstgroei per aandeel moet hoger liggen dan de groei van de economie.

Het doel van groeibelegger T. Rowe Price is dat een portefeuille van premium bedrijven de winst in 10 jaar verdubbelt. Net als het dividend en marktwaarde.

Peter Lynch is een legendarische groeibelegger die in zijn periode als beleggingsfondsmanager een rendement behaalde van 29% per jaar. Peter Lynch was wat ambitieuzer. Hij is bekend van “Chasing the Tenbagger“; aandelen die de potentie hebben om 10x je geld terug te verdienen.

Top 10 Goedkope Brokers Vergelijken

De Groeiaandelen Beleggingsfilosofie

T. Rowe Price heeft in de jaren 30 de “Growth Stock Philosophy of Investing” ontwikkeld. Hij noemde het eerst “The Life Cycle Theory of Investing”. Door zijn eigen filosofie te volgen en te beleggen in groeiaandelen behaalde hij bovengemiddelde beleggingsrendementen.

Volgens Price is groeibeleggen een bedrieglijk eenvoudige filosofie. Ieder bedrijf doorloopt tijdens zijn levenscyclus namelijk vier hoofdfasen. Groeibeleggers spelen hier op in.

De levenscyclus van bedrijven

Een van de belangrijkste onderliggende concepten van groeibeleggen is het bestuderen van levenscycli van bedrijven en sectoren.

ontwikkeling groeiaandelen
Bron: Corporate Finance Institute

Na een moeizame start (de startfase) volgt een periode van snelle groei (groeifase). Tijdens deze groeifase veroveren bedrijven meer klanten en meer markten. Door innovatie en wereldwijde expansie weten sommige bedrijven deze groeifase tot decennia op te rekken.

Vervolgens komt de volwassenheidsfase waarin de groei afvlakt. Waardebeleggers richten zich vooral op ondergewaardeerde volwassen bedrijven.

Uiteindelijk zet de daling in en verdwijnt een bedrijf, wordt het overgenomen of gaan ze failliet.

Groeibeleggers richten zich op bedrijven in de groeifase.

Door in de groeifase van een bedrijf in een aandeel te investeren kun je als belegger hoge rendementen behalen. Niet tegen elke prijs, maar als een aandeel aantrekkelijk gewaardeerd is.

Ad

Beleg met lage kosten bij DEGIRO.

Meer info >

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Waarom groeibeleggen?

De grote fortuinen zijn vergaard door oprichters van grote ondernemingen, zoals Bill Gates, Mark Zuckerberg en Elon Musk. Als belegger kun je hierop meeliften door bij de beursgang of in de eerste jaren na de beursgang aandelen te kopen van groeibedrijven.

Van de start in 1934 tot 1972, met alle dividenden opnieuw geïnvesteerd realiseerde Price’s modelportefeuille met groeiaandelen een rendement van 2.600 procent tegen 600 procent voor de Dow Jones. De kosten voor levensonderhoud steeg in dezelfde periode met 205 procent.

Groeibeleggen spreekt vele beleggers aan omdat op de goede groeiaandelen spectaculaire winsten worden behaald.

Je kunt groeibeleggen vergelijken met paardenrennen. Als er 10 paarden aan de start staan gaat er één met de hoofdprijs vandoor. 2 of 3 leveren een klein rendement op. De rest krijgt niks. De winnaars kiezen is moeilijk en daarin zit de uitdaging voor groeibeleggers.

Peter Lynch stopte daarom niet al zijn geld in groeibedrijven, maar ook in dividend aandelen, turnarounds en cyclische bedrijven. Je kunt groeibeleggen prima combineren met indexbeleggen in etf’s.

Waar vind je groeiaandelen?

Groeibedrijven vind je in allerlei sectoren. Lynch geeft voorbeelden van tenbaggers zoals Stop & Shop, Dunkin Donuts, Wal-Mart, Toys “R” US en Subaru.

Tegenwoordig ligt de focus van groeibeleggers op technologiebedrijven zoals Netflix, Apple, Google, Amazon en Facebook. Deze groeiaandelen hebben de afgelopen 10 jaar een snelle groei doorgemaakt. Als groeibelegger moet je nu bepalen of zij nog steeds in de groeifase zitten of langzaam overgaan naar de volwassenheidsfase.

rendement  groeiaandelen
Bron: CNBC

Warren Buffett staat bekend als waardebelegger maar in de tweede fase van zijn carriere combineerde bij waarde- met groeibeleggen. Dat is wat hem zo succesvol maakte. Hij investeerde in excellente bedrijven tegen een redelijke prijs. Hij heeft een voorkeur voor bedrijven met een consumentenmonopolie zoals Coca Cola. Deze bedrijven kunnen ieder jaar hun prijzen verhogen zonder dat ze klanten verliezen.

Tussen de snelle groeiers van de afgelopen 10 jaar staan ook meer traditionele groeiaandelen zoals Domino’s Pizza, United Rentals en Mastercard.

In de beleggingsportefeuille van Price (1930/40 tot 1968), waren 3M (10.000%), Merck (12.000%) en IBM (5.000%) de grote winnaars. Bedrijven die inmiddels in de volwassenheidsfase zitten. Xerox leverde Price 4.000% rendement op, maar het aandeel Xerox wordt nu verhandeld voor een lagere prijs dan in 1980.

Hoe groeiaandelen selecteren

Het belangrijkste kenmerk van groeibedrijven is dat de omzet en winst per aandeel snel groeit.

Als groeibelegger moet jij vervolgens een inschatting maken of dat nog jaren aanhoudt en of de prijs aantrekkelijk genoeg is.

Peter Lynch adviseert om alleen in bedrijven te beleggen die je begrijpt. Zelf begrijp ik weinig van chipmachines, maar als je werkt voor ASML zou je wel in zo’n bedrijf kunnen beleggen. En beleggingsideeën kun je vaak dicht bij huis vinden.

Vervolgens kijk je naar de strategie en sector. Er moet een duidelijk groeipad zijn en niet teveel concurrentie. Een jonge hotel- of restaurantketen dat plannen heeft om uit te breiden naar andere landen en staten in de VS zou een goede optie kunnen zijn.

Er moet in ieder geval genoeg opwaarts potentieel zijn. Daarom kijk ik voor groeiaandelen vooral naar de VS omdat het in de VS veel makkelijker groeien is over verschillende staten dan over Europese landen.

Verder moet je de balans bestuderen. Het is belangrijk dat er genoeg eigen vermogen en financiering is want een gebrek aan financiering kan de groeiplannen dwarsbomen. En goede groeibedrijven hebben vaak een hoog rendement op geïnvesteerd kapitaal.

Groeiaandelen moeten tenslotte redelijk geprijsd zijn. Price had het over een waardering met een koers-winstverhouding tussen de 20 en 25. Dat was meer dan 50 jaar terug toen hij dat bedacht en voor die waardering vind je nu geen groeiaandelen. Maar ik zou zeker niet 300x de winst betalen voor een aandeel als Adyen.

logo etoro eToro is een sociaal handelsplatform met wereldwijd 20 miljoen gebruikers. Bij eToro kun je met 0% Commissie beleggen in aandelen. Handelen in cryptovaluta. Rekening bij eToro is gratis.

Uw kapitaal loopt risico. Er gelden andere tarieven. Voor meer informatie bezoek etoro.com/trading/fees.

Meer info >

Over de auteur
drs. Jasper Bronkhorst is uitgever van Geldreview.nl en The Global Value Report. Hij helpt beleggers met vinden van de beste broker en ETF’s. Daarnaast biedt hij een cursus beleggen. Hij is docent Vermogensbeheer en Ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam. Jasper heeft economie gestudeerd aan de universiteiten van Maastricht en Amsterdam. Hij is afgestudeerd bij ING Investment Management en is zijn loopbaan begonnen bij ING Financial Markets. Jasper schrijft inmiddels 20 jaar over beleggen.

Affiliate disclaimer: dit artikel bevat affiliatelinks naar producten. We kunnen een commissie ontvangen voor aankopen die via deze links zijn gedaan.

Bronnen