Beleggen

Beleggen in leningen tegen 4,1% bij Lender & Spender

Laatste update 23 december 2020

Mijn alternatief voor de spaarrekening is beleggen in persoonlijke leningen bij Lender & Spender. Daarvoor krijg ik 4,1% rente en de risico’s zijn beperkt, voor zover ik kan inschatten.

Omdat ik 0,0% spaarrente krijg op mijn spaarrekeningen ben ik zoek gegaan naar alternatieven om mijn geld te parkeren.

Mijn noodfonds hield ik aan op spaarrekeningen en beleg ik nu voor ruim de helft in persoonlijke leningen. Voor mij is dit een goed alternatief voor de spaarrekening.

Met een inflatie van rond de 2% wordt mijn geld anders minder waard.

Beleggingen voor de lange termijn zitten in ETF’s met indexbeleggen en goedkope AEX aandelen.

Mijn eerste idee als spaaralternatief was beleggen in kortlopende obligaties. Maar obligaties leveren in Europa ook niks op, dus dat is ook niet echt een alternatief. Als je obligaties koopt beleg je in leningen van overheden en grote ondernemingen.

Nu kun je ook beleggen in persoonlijke leningen bij Lender & Spender. Inmiddels heb ik daar in verschillende etappes € 7.400 € 9.400 belegt en ik krijg daarvoor een netto rendement van 4,1%.

Dat is veel hoger dan de spaarrente, maar er zijn ook risico’s aan verbonden.

Top 10 Goedkope Brokers Vergelijken

Hoe veilig is beleggen in leningen?

Mijn inleg bij Lender & Spender is verdeeld over ruim 1.500 verschillende leningen, waardoor ook de risico’s worden verdeeld.

Anders dan bij crowdfunding dat je per project of lening investeert, wordt je geld bij Lender & Spender automatisch verdeeld over alle nieuwe leningen.

Daarnaast richt Lender & Spender zich op Nederlandse geldnemers met een hoge kredietwaardigheid. Zo heeft 77% een koophuis en is de looptijd maximaal 5 jaar. Het is wat mij betreft een veilige manier van beleggen, maar dus niet risicoloos.

beleggen bij Lnder & Spender
Lender &Spender (opgehaald 26-11-2020)

Het rendement dat je behaalt wordt automatisch opnieuw geïnvesteerd en daarom profiteer je van het rente-op-rente effect.

Aan investeren zijn geen kosten verbonden, maar wanneer je een deel of je gehele investering opneemt, betaal je een eenmalige opnamevergoeding van 1%. Je kunt maximaal € 10.000 per maand opnemen.

Meer informatie op de website van Lender & Spender

Ad

De Brand New Day beleggingsrekening biedt een kant en klare oplossing voor indexbeleggers. Je kiest zelf de verdeling tussen aandelen en obligaties en je kunt gebruik maken van automatische risicoafbouw.

Open nu een beleggingsrekening bij Brand New Day

Een ander alternatief voor de spaarrekening is Raisin. Met Raisin kun je via één account 1,40% rente (voor deposito van 5 jaar) krijgen op deposito’s bij banken uit de EU. Alle spaarproducten op Raisin worden gedekt tot € 100.000 per klant per bank in overeenstemming met EU-richtlijnen. de minimale inleg is 500 euro.

Meer informatie op de website van Raisin

Ad

Beleg met lage kosten bij DEGIRO.

Meer info >

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

logo etoro eToro is een sociaal handelsplatform met wereldwijd 20 miljoen gebruikers. Bij eToro kun je met 0% Commissie beleggen in aandelen. Handelen in cryptovaluta. Rekening bij eToro is gratis.

Uw kapitaal loopt risico. Er gelden andere tarieven. Voor meer informatie bezoek etoro.com/trading/fees.

Meer info >

Over de auteur
drs. Jasper Bronkhorst is uitgever van Geldreview.nl en The Global Value Report. Hij helpt beleggers met vinden van de beste broker en ETF’s. Daarnaast biedt hij een cursus beleggen. Hij is docent Vermogensbeheer en Ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam. Jasper heeft economie gestudeerd aan de universiteiten van Maastricht en Amsterdam. Hij is afgestudeerd bij ING Investment Management en is zijn loopbaan begonnen bij ING Financial Markets. Jasper schrijft inmiddels 20 jaar over beleggen.

Affiliate disclaimer: dit artikel bevat affiliatelinks naar producten. We kunnen een commissie ontvangen voor aankopen die via deze links zijn gedaan.

Disclaimer
Alle informatie op Geldreview.nl is alleen voor informatieve en educatieve doeleinden. Het is geen persoonlijk advies tot het doen van beleggingen. Wij mogen geen antwoord geven op vragen over financiële producten. De verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.