Beleggen

Hoe te beleggen voor de studie van je kind

Laatste update 4 januari 2021

Wij zijn net als de meeste ouders begonnen met sparen op een spaarrekening voor de studie van ons kind. Maar de spaarrekening leverde nog zo weinig op dat we zijn gaan beleggen voor ons kind.

Inmiddels hebben we genoeg belegt om over 10 jaar de helft van zijn studiekosten te betalen. We hoeven niet meer bij te storten en laten het geld nu voor ons werken.

Hoe we dat hebben aangepakt zal ik hieronder uitleggen.

Waarom beleggen voor je kind?

Beleggen in een goed gespreide portefeuille aandelen en obligaties levert in potentie een hoger rendement op dan sparen, maar brengt ook meer risico’s met zich mee. Beleggen is dus niet voor iedere ouder geschikt. Lees eerst Beleggen voor Beginners als je nog geen beleggingservaring hebt.

Zelf geef ik les in het hoger onderwijs en studeren is duur. De basisbeurs is afgeschaft. Dat is naar mijn mening een van de grootste politieke fouten van de laatste jaren. Nu zie ik namelijk heel veel studenten die zich helemaal plat lenen. En studenten die uit minder rijke families komen die zoveel moeten werken dat ze nauwelijks tijd hebben om te studeren.

Laatst vroeg ik aan een derdejaars student met hoeveel schuld hij dacht af te studeren. Hij dacht aan ruim € 50.000!

Ik wil voorkomen dat mijn kind met grote schulden de arbeidsmarkt op gaat. Vandaar dat ik beleg voor mijn kind.

Een totale studie voor een uitwonend kind kost volgens het NIBUD ook ruim € 50.000. Zelf streeft ik ernaar om ongeveer de helft te ‘sponsoren’.

Ad

Beleg met lage kosten bij DEGIRO.

Meer info >

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Beleggingsrekening op naam van je kind of niet?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een beleggingsrekening op naam van je kind te openen. Dat kan fiscaal aantrekkelijk zijn. Maar dat doe ik bewust niet en zal uitleggen waarom.

Als een kind een beleggingsrekening heeft op haar of zijn eigen naam dan valt al het geld vrij op de 18e verjaardag.

Mijn ervaring met werken met jongvolwassenen is dat je ze op hun 18e beter geen zak geld kunt overhandigen. Dat ga ik dus ook niet doen.

Daarnaast moet je als ouder eerst voor jezelf zorgen. Mocht je zelf werkloos of ziek worden dan heb je het geld voor de studie van je kind misschien wel zelf nodig. Mijn vader zat in de wao toen ik ging studeren en overleed toen ik in het tweede studiejaar zat. Mijn moeder had toen al het geld dat er was nodig en dat vond ik ook niet meer dan logisch.

Ik heb beleggingsrekeningen bij ABN Amro en DEGIRO op mijn naam en daarop beleg ik ook voor mijn kind.

Belasting over schenkingen en beleggingen

Ieder jaar mag je een kind € 5.515 belastingvrij schenken (2020) ofwel € 460 per maand. Als je straks meer dan dat per maand wil schenken is het wel verstandig om een deel van het geld om een beleggingsrekening op naam van je kind te zetten bij een goedkope broker.

Spaargeld van kinderen tot 18 jaar wordt wel gewoon bij je vermogen opgeteld.

Onze beleggingen voor ons kind

Periodiek beleggen

Dit is een voorbeeld hoe wij beleggen voor ons kind. Geen beleggingsadvies.

Ik ben jaren terug begonnen door periodiek 50 euro per maand te beleggen in ABN Amro profielfonds 6. Beleggen voor je kind kan dus al met kleine bedragen (vanaf 20 euro).

Door periodiek te beleggen op mijn eigen beleggingsrekening bij ABN Amro betaalde ik geen transactiekosten.

ABN Amro profielfonds 6 beleggingsfonds bestaat voor 90% uit aandelen en 10% uit liquiditeiten. Dat is zeer offensief.

Je kunt ook voor een minder offensief mixfonds kiezen. Profielfonds 4 belegt bijvoorbeeld voor 55% in aandelen, voor 35% in obligaties en voor 10% in liquiditeiten. Beleggen is altijd een afweging tussen risico en rendement.

Grafiek rendement Profielfondsen
Rendement profielfondsen. Bron: ABN Amro

Onder meer NN biedt ook mixfondsen die je zonder transactiekosten kunt kopen bij ING.

Nadat ik me ging verdiepen in indexbeleggen kwam ik erachter dat indexfondsen en ETF’s in de regel meer geld opleveren dan beleggingsfondsen.

Ik vond het rendement te laag en de kosten te hoog van ABN Amro profielfonds 6 dus ik heb dit stopgezet. De lopende kosten zijn 0,95% en de trasactiekosten 0,23%. Het rendement was sinds 2011 97,40%, terwijl de benchmark 131,04% behaalde. Een verschil van ruim 33%.

Rendement ABN Amro profielfonds 6
Rendement ABN Amro profielfonds 6

Daarna ben ik verder gegaan met indexbeleggen. Maar ik heb mijn beleggingen in ABN Amro profielfonds 6 (voorlopig) wel aangehouden.

Indexbeleggen voor mijn kind

Daarna heb ik aandelen gekocht in wereld ETF Vanguard FTSE All World ETF. Hiervoor heb ik een paar keer een pakket van een paar duizend euro gekocht na een erfenis.

Dit indexfonds/etf bestaat uit 3.455 aandelen en heeft een lage kostenratio van 0,18%. Sinds de oprichting van dit fonds in 2012 heeft het 9,92% per jaar opgeleverd. Voor mijn prognoses ga ik uit van een rendement van 8% per jaar.

Maar let op het rendement van aandelen schommelt erg per jaar:

rendement Vanguard FTSE All World ETF
Bron: Vanguard

Van Vanguard FTSE All World ETF zijn twee varianten. Eén die geen dividend uitkeert en één die wel dividend uitkeert. Ik heb beide. Degene die wel dividend uitkeert staat aan de Amsterdamse beurs genoteerd (ISIN: IE00B3RBWM25).

  • Kostenratio: 0,18%
  • Posities: 3.455
  • Fondsomvang: € 6,4 mrd
  • ISIN: uitkerend IE00B3RBWM25, accumulerend IE00BK5BQT80

Sponsored
BinckBank Populaire Nederlandse broker met gebruiksvriendelijk platform.

Bezoek website

logo etoro eToro is een sociaal handelsplatform met wereldwijd 20 miljoen gebruikers. Bij eToro kun je met 0% Commissie beleggen in aandelen. Handelen in cryptovaluta. Rekening bij eToro is gratis.

Uw kapitaal loopt risico. Er gelden andere tarieven. Voor meer informatie bezoek etoro.com/trading/fees.

Meer info >

Top 10 Goedkope Brokers Vergelijken

Over de auteur
drs. Jasper Bronkhorst is uitgever van Geldreview.nl en The Global Value Report. Hij helpt beleggers met vinden van de beste broker en ETF’s. Daarnaast biedt hij een cursus beleggen. Hij is docent Vermogensbeheer en Ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam. Jasper heeft economie gestudeerd aan de universiteiten van Maastricht en Amsterdam. Hij is afgestudeerd bij ING Investment Management en is zijn loopbaan begonnen bij ING Financial Markets. Jasper schrijft inmiddels 20 jaar over beleggen.

Leer meer over beleggen
Beleggen voor Beginners
Indexbeleggen
Het Nieuwe Beleggen
Beleggen in ETF’s – Alles dat je moet weten

Affiliate disclaimer: dit artikel bevat affiliatelinks naar producten. We kunnen een commissie ontvangen voor aankopen die via deze links zijn gedaan.

Disclaimer
Alle informatie op Geldreview.nl is alleen voor informatieve en educatieve doeleinden. Het is geen persoonlijk advies tot het doen van beleggingen. Wij mogen geen antwoord geven op vragen over financiële producten. De verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Bronnen