Beleggen

Hoe te beleggen voor beginners

Laatste update 2 januari 2021

Beleggen voor Beginners is een uitgebreide handleiding om start te gaan met beleggen. Ik beschrijf een manier om je geld op een slimme en makkelijke manier te laten groeien en straks je eerste belegging te doen op weg naar financiële vrijheid.

Wat leer ik?

 • Bouw een beleggingsportefeuille met een focus op het opbouwen van vermogen op de lange termijn
 • Hoeveel rendement realistisch is op basis van een eeuw beleggingshistorie
 • De manier om een hoger rendement te behalen dan 90% van de professionele beleggers

Inhoudsopgave Beleggen voor Beginners

 1. Leren beleggen – een introductie
 2. Beleggingsdoelen vaststellen
 3. Hoeveel rendement is realistisch? Een eeuw beleggingshistorie
 4. De magie van samengestelde rendementen
 5. Hoe je een beleggingsrekening opent
 6. Je eerste belegging doen

gesponsord

Koop voordelig aandelen, beleggingsfondsen en ETF’s bij de DEGIRO. Kosten: Nederlandse aandelen € 2 + 0,03%. Commissievrije ETF’s / Kernselectie € 0 (voorwaarden van toepassing)

Bezoek DEGIRO

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

1. Leren beleggen voor beginners – een introductie

Wat is beleggen?

Beleggen is het middel om vermogen op te bouwen en inkomen te genereren door geld te investeren in middelen die naar verwachting financieel voordeel opleveren. Middelen zoals aandelen, obligaties, vastgoed en liquiditeiten. 

Volgens ‘s werelds rijkste belegger Warren Buffett is beleggen voor beginners korter gezegd;  “beleggen betekent nu afzien van consumptie om de mogelijkheid te hebben meer te consumeren op een later tijdstip”. Dus als belegger zet je geld opzij voor later voor studie, een wereldreis of pensioenaanvulling. De eerste vraag is dus of je nu geld opzij kunt zetten en of je bereid bent nu minder te consumeren?

Wij hadden eerst ook niet zoveel geld over, maar het bleek vrij makkelijk om vrij veel geld te besparen op onder meer de autoverzekering, energie, bellen, hypotheek en boodschappen.

Top 10 Goedkope Brokers Vergelijken

Wat is indexbeleggen?

John Bogle is de grondlegger van indexbeleggen. Hij beweerde in zijn scriptie uit 1951 al dat beleggingsfondsen niet konden claimen dat ze superieure rendementen behaalden ten opzichte van het marktgemiddelde.

Het principe van indexbeleggen is om een mand met tientallen of wel honderden aandelen te kopen en die jarenlang te behouden, advieskosten te elimineren en de operationele kosten te minimaliseren. Inmiddels heeft de markt voor indexfondsen / ETF’s zich sterk ontwikkeld en zijn er duizenden trackers of ETF’s (exchange traded funds) waarmee je tegen lage kosten in één keer kunt beleggen in een index zoals de S&P 500, een mand met 500 van de grootste Amerikaanse bedrijven zoals Microsoft, Apple en Exxon Mobil. Deze ETF’s of trackers worden verhandeld op beurzen zoals Euronext Amsterdam en die aandelen kun je kopen via brokers zoals DEGIRO of je eigen bank. Zo heb je bijvoorbeeld ETF’s Wereld, Europa en VS.

Volgens Warren Buffett is indexbeleggen tegen ultra lage kosten de beleggingsinnovatie van de afgelopen decennia en verdient John Bogle een standbeeld.

Waarom zou (bijna) iedereen indexfondsen moeten kopen?

Waarom indexbeleggen? Omdat het de meeste vermogensbeheerders en beleggingsfondsen niet lukt om beter te presteren dan de markt (index). En we willen zo hoog mogelijke samengestelde rendementen. Dus kunnen we beter direct beleggen in een index tegen ultra lage kosten.

Sinds 1985 tot 2015 had de S&P 500 index een jaarlijks rendement van 11,2%. Het gemiddelde aandelen beleggingsfonds 9,6%. Dat lijkt een klein verschil maar scheelt 946% rendement! ($94.600 verschil op een investering van $ 10.000 in 1985).

Rendement beleggingsfondsen versus indexbeleggen

Een actief beleggingsfonds rekent volgens Morningstar gemiddeld 1,1% aan kosten. De Vanguard S&P 500 ETF maar 0,07%. Actieve beleggers moeten daarom aanzienlijk beter presteren dan de markt om uiteindelijk een hoger rendement te behalen dan de markt.

De S&P 500 is de leidende Amerikaanse index en vergelijkbaar met onze Nederlandse AEX index. Alleen bestaat de AEX index uit 25 beursgenoteerde bedrijven, de S&P 500 uit ruim 500. Zo spreid je de risico’s meer dan met de AEX en historisch worden de hoogste rendementen behaald in de VS. Waarover later meer.

SPIVA houdt bij hoe beleggingsfondsen presteren ten opzichte van de markt. Dat wordt afgemeten aan mandjes aandelen (indices zoals de S&P 500). Het blijkt dat het de meeste professionele beleggers niet lukt om op lange termijn beter te presteren dan de index. Over een periode van 15 jaar lukt het 2% tot 16% van de fondsen om beter te presteren dan de index. In Europa is het beeld niet veel beter.

Waarom op zoek gaan naar de speld in de hooiberg als je de hele hooiberg kunt kopen tegen lage kosten?

3 Beleggingscategorieën

Er zijn vele mogelijkheden om je geld te investeren, maar er zijn maar drie beleggingscategorieën waar je uit kunt kiezen. Het is belangrijk dat je de kenmerken van iedere categorie begrijpt.

Investeringen in rentedragende activa

Beginnende ‘beleggers’ starten met geld sparen op een spaarrekening. Investeringen in rentedragende activa  zoals spaarrekeningen, bankdeposito’s, obligaties en staatsleningen hebben een laag, maar relatief zeker rendement.

Beleggers krijgen rente en profiteren in sommige gevallen van koerswinsten. Deze beleggingen worden door de markt gezien als veilige beleggingen omdat de koersen niet erg schommelen en de kans klein is dat je geld verliest. Dat ­maakt spaarrekeningen en obligaties populair. Hoewel de kans klein is dat je je geld kwijtraakt op spaarrekeningen en obligaties, betekent het niet altijd dat de koopkracht van je geld op peil blijft. 

As je rekening houdt met inflatie en belastingen dan krijg je een heel ander beeld van een veilige belegging. Op een spaarrekening krijg je nu met geluk 0,3% rente, terwijl de inflatie 1,5% is. Dat betekent dat de koopkracht van geld op spaarrekeningen minder wordt. Zo kost sparen kost je geld.

Rentedragende activa zijn onderdeel van iedere beleggingsportefeuille. Een pensioenfonds als ABP heeft 40% van de beleggingen in rentedragende activa.

De niet-productieve activa

De tweede beleggingscategorie zijn beleggingen in activa die nooit iets zullen produceren. Dit is speculeren. Niet doen.

Deze beleggingen hebben een toenemende groep van beleggers nodig om de waarde te laten stijgen. Eigenaren geven niet om wat het middel kan produceren, maar speculeren erop dat de vraag in de toekomst toeneemt. Als de vraag afneemt dalen de koersen of droogt de markt op zoals bij tulpen in de 17e eeuw, goud en bitcoins. Beleggers die snel rijk willen worden speculeren meestal. Als beginnende belegger wil je je zuurverdiende geld laten groeien dus moet je investeren en je verre houden van daytraden, CFD’s, opties en bitcoins. Dit is geen handleiding om snel rijk te worden met beleggen. 

Productieve activa

Productieve activa zijn middelen die cash genereren voor haar eigenaren zoals vastgoed en aandelen in bedrijven als Unilever, ING en Coca Cola.

Door slim te beleggen in aandelen en vastgoed kun je wel je koopkracht op peil houden door winstdeling (dividend) en door stijgende beurskoersen. Bedreven worden in het beleggen van aandelen van individuele bedrijven is arbeidsintensief en vraagt vrij veel kennis en vaardigheden. Maar je kunt als beginnende belegger heel makkelijk in een mandje aandelen (een indexfonds, goedkope ETF of tracker) beleggen tegen hele lage kosten.

Wat is een aandeel?

Een aandeel vertegenwoordigt een stukje eigendom van een beursgenoteerde onderneming. Deze aandelen worden verhandeld op de beurs en die kun je als particulier kopen via een beleggersrekening bij de bank of bij een goedkope online broker. Je kunt bijvoorbeeld aandelen van Heineken kopen en daarmee wordt je mede eigenaar (juridisch zit het iets gecompliceerder, maar het is goed om jezelf te zien als mede-eigenaar).

Als de winst per aandeel van Heineken stijgt, stijgt ook de waarde van een aandeel. Maar als het slechter gaat dan kan de waarde van een aandeel ook flink inzakken. Daarnaast keren veel bedrijven een deel van de winst uit in de vorm van dividend. Het dividend dat Heineken in 2016 uitkeerde betekende toen een dividendrendement van 1,5%. Dat lijkt weinig maar is 4x zoveel als de hoogste spaarrente op dit moment.

De koers van een aandeel kan flink schommelen en beleggen in aandelen wordt daarom als vrij risicovol gezien. Historisch leveren aandelen op termijn wel veruit het meeste rendement op, maar je hebt een lange beleggingshorizon nodig. Minimaal 10 jaar. Mijn beleggingshorizon is 24 jaar (tot mijn pensioen) dus ik beleg vooral in aandelen.

Door maandelijks een vast bedrag te beleggen in een aandelen ETF zoals Vanguard S&P 500 ETF (indexfonds) spreid je de risico’s over de tijd. Dit noem je ‘dollar-cost-averaging’ (zie mijn beleggingen voor een voorbeeld). Zo koop je meer aandelen als de prijs laag is en minder als de prijs hoog. Dus begin met beleggen door maandelijks een vast bedrag te investeren in plaats van in één keer je hele vermogen. Je kunt al met hele kleine bedragen beleggen vanaf 20 euro.

Wat is een obligatie?

Obligaties zijn verhandelbare schuldbewijzen voor leningen die worden uitgegeven door bedrijven en overheden. Als een overheid of bedrijf geld nodig heeft kunnen ze naar de bank, maar ook zelf een obligatielening uitzetten op de markt en die in kleine stukken knippen. Als je als belegger een obligatie koopt word je leningverstrekker, maar geen mede eigenaar.

Degenen die obligaties kopen krijgen daarvoor jaarlijks een vaste rente. Afhankelijk van rentestanden, de betrouwbaarheid van de uitgever kan de koers van een obligatie fluctueren.

Obligaties leveren in de regel meer op dan sparen, maar minder dan aandelen. Ook qua risico zit het tussen sparen en aandelen in. Obligaties zijn onderdeel van ieder beleggingsportefeuille. Vooral voor mensen die of een regelmatig inkomen nodig hebben of weinig risico willen lopen op dalingen.

Voordat je gaat beginnen met beleggen

Financiële reserve voor de korte termijn

Mijn advies is een reserve voor de korte termijn van 3 tot 6 netto maandsalarissen aan te houden op een spaarrekening om tegenvallers op te vangen. Ik weet dat dit klinkt als veel geld, maar je hebt het nodig. Voor tegenvallers zoals als de auto het begeeft of als je werkloos wordt. Als je conservatief bent reserveer je 6 maanden. Als je zoveel geld achter de hand hebt weet je dat je geen schulden hoeft aan te gaan bij tegenvallers.

Heb je een eigen huis?

Het kopen van een eigen huis is één van de beste investeringen die je kunt doen. Je moet tegenwoordig je huis in 30 jaar afbetalen. Daarna heb je geen hypotheeklasten meer. Daarmee bespaar je zomaar € 500 tot €1.500 per maand. Je hoeft dan veel minder inkomen te hebben om comfortabel te kunnen leven.

Investeren in eigen huis en dat afbetalen betekent dat je minder vermogen hoeft op te bouwen en nu ook minder opzij hoeft te zetten. Nederlandse huizenprijzen zijn sinds 1900 met gemiddeld 0,9% per jaar gestegen. Sinds 1990 3%.

Er is veel discussie of je de overwaarde van een eigen woning nu wel of niet als vermogen moet beschouwen. Wat mij betreft wel. Die overwaarde van een eigen huis heeft geen enkel nut totdat je je huis verkoopt en een goedkoper huis terugkoopt of gaat huren. Maar je hebt dan in ieder geval wel zelf de keus.

Beleggingsdoelen vaststellen

Nu afzien van consumeren om later meer te kunnen uitgeven kan een opgave zijn. Maandelijks geld vrijmaken om te beleggen is niet alleen de eerste stap als je begint met beleggen. Het is ook de moeilijkste.

Geld opzij zetten voor later is veel makkelijker als je duidelijke en concrete doelen hebt. Waarom spaar je geld en waar ga je het voor gebruiken? Afhankelijk van je bestedingsdoelen kies je je beleggingshorizon en dit helpt je om te kiezen voor specifieke beleggingen.

Wil je je kinderen over 15 jaar in staat stellen om te studeren? Of wil je een appeltje voor de dorst en een aanvulling op je pensioen? Mijn beleggingsdoelen zijn een studiepot voor onze zoon en een aanvulling op ons pensioen. Dit is voorbeeld voor een gezin met 1 kind:

 1. 3 netto maandsalarissen met in totaal € 10.000 op de spaarrekening om financiële tegenvallers op te vangen
 2. In 2034 € 17.500 voor de studie kind
 3. In 2049 € 180.000 aan vermogen (naast eigen huis en werkgeverspensioen) als appel voor de dorst en pensioenaanvulling

Zelf geef ik les op de Hogeschool van Amsterdam en studenten moeten tegenwoordig het hele bedrag voor de studie lenen of ervoor werken. Ik zie veel studenten die het maximale lenen of zoveel werken dat ze nauwelijks nog tijd hebben om te studeren. Dat wil ik voor mijn eigen kind voorkomen. Sparen op een kinderspaarrekening levert nauwelijks iets op of heeft hele ongunstige voorwaarden (dat het geld tot z’n 18e vaststaat). Daarom ben ik het gaan beleggen in een aandelenfonds.

Hoeveel extra geld heb je nu eigenlijk nodig voor je pensioen?

Wil je een goed pensioen opbouwen? Om te beginnen zou ik eerst de website mijnpensioenoverzicht.nl checken. Op deze site kun je zien hoeveel AOW en pensioen je hebt opgebouwd en hoeveel je krijgt uitgekeerd als je met pensioen gaat.

Ons pensioen is vrij goed. Maar ik wil graag € 1.000 extra per maand als aanvulling op ons pensioen om echt comfortabel te kunnen leven. Daarvoor hebben we op ons 67e € 180.000 nodig (uitgaande dat onze beleggingen dan 3% per jaar opleveren). Wil je tijdens je pensioen € 500 per maand dan heb je € 90.000 nodig.

DoelJaarBedragBeleggingshorizon
Korte termijn reserve2020 €          10.000kort
Studie2034 €          17.50015 jaar
Aanvulling pensioen2049 €       180.00025 jaar

Als je beleggingsdoelen hebt vastgesteld kun je bepalen hoeveel je nu maandelijks moet sparen en beleggen. Des te eerder je begint des te minder je per maand hoeft in te leggen. Wij sparen en beleggen een paar honder euro per maand.

Ik zou het niet tot op de komma narekenen, maar kijk hoeveel je per maand kunt missen om te beleggen. Beleggen kan al met 50 euro per maand. Ik maak er nu een beetje een sport van om geld te besparen.

Hoeveel rendement is realistisch? Een eeuw beleggingshistorie

Zie ook mijn blogpost: Historisch rendement beleggen sinds 1900

Rendement sparen

De hoogste spaarrente is nu 0,20% (januari 2020). De spaarrentes zijn historisch laag. De spaarrente is minder dan de inflatie van 1,5%. Dat betekent dat je geld op een spaarrekening ieder jaar minimaal 1% minder waard wordt. De koopkracht daalt.

rendement sparen

Centrale banken gebruiken rente als instrument om de economie te stimuleren door de rente te verlagen. Als ze de economie willen stimuleren verlagen zij de rente. Willen ze de economie afremmen of de inflatie onder controle houden dan verhogen ze de rente. Op basis van de rente van centrale banken, bepalen banken zoals ING en Rabobank hun eigen rentes voor sparen, lenen en hypotheken. Een lage rente is prettig voor de hypotheek, maar funest voor je spaargeld. Ik ga voor mijn berekeningen uit van een spaarrente van 0,3%.

Rendement obligaties

Obligaties hebben sinds 1926 in de VS gemiddeld 5,4% rendement per jaar opgeleverd. Hoewel obligaties van overheden en sterke bedrijven niet als erg risicovol worden gezien, zijn er ook jaren met negatieve rendementen bij obligaties. Het slechtste jaar was 1969 met een negatief rendement van -8,1% ( Bron: https://personal.vanguard.com/us/insights/saving-investing/model-portfolio-allocations?lang=en )

Hieronder kun je zie dat je de 10-jaars rente op staatsleningen erg laag is. Ook zijn er grote regionale verschillen. Ook voor obligaties krijg je in de VS de hoogste rendementen. De rentes op bedrijfsobligaties zijn in de regel hoger omdat die al risicovoller worden gezien dan staatsleningen.

historie 10 jaars rente
Rente: DNB

De rente staat nu laag en die zal wel weer wat oplopen, maar naar verwachting niet zo hoog zoals vroeger. Ik denk dat het realistischer om uit te gaan van een verwacht obligatierendement voor de lange termijn van 4%.

Historisch hoogste rendement op aandelen

Sinds 1926 hebben aandelen in de VS gemiddeld een jaarlijks rendement van 10,3% behaald. Aandelenrendementen schommelen veel meer dan rendementen van obligaties. In 25 van de 92 jaar werd er een verlies geleden op de aandelenmarkt. In het slechtste jaar 1931 zelfs -43,1%. Daar staat tegenover dat in het beste jaar 1933 een rendement van 54,2% werd behaald. Je moet er als aandelenbelegger dus tegen kunnen dat de jaarlijkse rendementen sterk kunnen schommelen.

Ik ben optimistisch voor de toekomst en ga uit van een verwacht op lange termijn aandelenrendement van 10% per jaar voor goed gespreide aandelenportefeuilles..

Hou er dus rekening mee dat de rendementen van aandelen erg schommelen (volatiel zijn). Dus je kunt een jaar 30% rendement behalen, maar zo’n zelfde percentage verliezen in een ander jaar. Beleggen in aandelen ETF’s vraagt daarom een beleggingshorizon van minimaal 10 jaar. Hieronder zie je de historische rendementen van de S&P 500. De afgelopen 50 jaar had die een jaarlijks rendement van 9,9%, maar zoals je ziet schommelen de rendementen per jaar.

Bron: jaarverslag Berkshire Hathaway

Regionale verschillen

Historisch worden in de VS hogere aandelenrendementen behaald dan in Europa en opkomende markten. Ik kan natuurlijk niet met zekerheid zeggen dat dat zo blijft, maar ik zie niet in waarom de VS niet langer de beste plek is om in te beleggen.

rendement beleggen opkomende markten vs ontwikkelde markten
https://www.credit-suisse.com/media/assets/corporate/docs/about-us/media/media-release/2018/02/giry-summary-2018.pdf

Ik beleg zelf ook in opkomende markten zoals Turkije, China en Zuid-Korea als de prijs van een indexfonds fonds aantrekkelijk is.

De magie van samengestelde rendementen

Om te begrijpen waarom beleggen zo waardevol is moet je de magie van samengestelde groei kennen. Vraag de legendarische belegger Warren Buffet wat de belangrijkste factor is van zijn beleggingssucces en dan antwoord hij direct “samengestelde rendementen”.  Hij is ervan overtuigd dat samengestelde
rendementen het geheim is van echt rijk worden met beleggen.

Stel dat je € 10.000 investeert. Zou je het vooral in obligaties beleggen dan heb je na 10 jaar € 16.289 en na 30 jaar € 43.219 (Zonder rekening te houden met belastingen). Je kunt het ook in een S&P 500 ETF beleggen. Dan heb je na 10 jaar naar verwachting € 25.937 en na 30 jaar € 174.494. Ontwikkel je je nu als een topbelegger zoals Warren Buffet dan groeit die investering van € 10.000 in 30 jaar tot € 2.373.763. Hij heeft de laatste 50 jaar en jaarrendement behaald van ruim 20%.

Aantal jaar5,0%10,0%15,0%20,0%
10 jaar€ 16.289€ 25.937€ 40.456€ 61.917
20 jaar€ 26.533€ 67.275€ 163.665€ 383.376
30 jaar€ 43.219€ 174.494€ 662.118€ 2.373.763
40 jaar€ 70.400€ 452.593€ 2.678.635€ 14.697.716
50 jaar€ 114.674€ 1.173.909€ 10.836.574€ 91.004.382

Je ziet dat 5% verschil in jaarlijks rendement een enorm verschil maakt in het vermogen dat je opbouwt.

Ik heb laatst een app Beginnen met beleggen gedownload en daar stond in dat je met traditioneel beleggen een “enorm bedrag” moet hebben om te kunnen starten. Die bewering kan niet verder van de waarheid af zijn.

Zelfs als je start met een bescheiden bedrag en maandelijks een bescheiden bedrag inlegt kun je financieel onafhankelijk worden door het wonder van samengestelde rente.

Hoe je een beleggingsrekening opent

Er duizenden verschillende aandelen, obligaties en fondsen die worden verhandeld op beurzen zoals Euronext Amsterdam. Daar kun je als particulier niet zelf handelen, maar daarvoor heb je een broker, een beleggingsmakelaar nodig. Als je een beleggingsrekening hebt kun je orders opgeven die vervolgens door je broker worden uitgevoerd. In Nederland heb je verschillende brokers zoals ABN Amro en ING Rabobank, maar ik adviseer DEGIRO omdat zij beleggen tegen hele lage kosten mogelijk maken.

beleggingsrekening openen
Beleggingsrekening openen

Je eerste belegging doen

Volgens Buffett is het maandelijks kopen van een lage kosten S&P 500 index fonds het meest zinvolle dat je als particuliere belegger kunt doen. Dan spreid je de risico’s over 500 bedrijven. Hij adviseert Vanguard S&P 500 ETF. Deze ETF wordt in euro’s verhandeld op Euronext Amsterdam en rekent maar 0,07% per jaar. 93% goedkoper dan het gemiddelde beleggingsfonds. Ik leg je hieronder stap-voor-stap uit hoe je je eerste belegging doet.

Als het goed is heb je inmiddels een beleggingsrekening geopend. Ik gebruik de app van DEGIRO hiervoor. Die app kun je gratis downloaden in de app store.

Stap 1 Geld overboeken naar je beleggingsrekening

Ik ben begonnen om €250 over te boeken van mijn betaalrekening bij ABN naar DEGIRO. Gebruik daarvoor het tabblad ‘Overboeken’. Vervolgens kies je je bank en het bedrag dat je op je beleggingsrekening wilt storten. Vervolgens klik je op de button ‘Plaats order’ en je maakt met iDEAL geld over naar Stichting DEGIRO.

geld overboeken naar je beleggingsrekening
geld overboeken naar je beleggingsrekening

Vrijwel direct staat het bedrag dan op je beleggingsrekening.


Stap 2 Zoek de ETF die je wilt

Ik wil beleggen in Vanguard S&P 500 ETF (VUSA, isin: IE00B3XXRP09). Dit fonds kun je rechtsboven zoeken en vinden onder VUSA. Er zijn drie versies; EAM staat voor Euronext Amsterdam en wordt verhandeld in euro’s.

Stap 3 Beleggen voor beginners – Koop de ETF van je keuze

Als je de juiste ETF hebt gevonden klik je op de button ‘KOOP’. Dan kom je op het volgende scherm waar je kunt aangeven hoeveel aandelen je wilt kopen en tegen welke koers. Vanguard S&P 500 ETF werd op dat moment verhandeld voor € 43,712. Vervolgens kies je een limit order (het maximale bedrag dat je ervoor over hebt). En geef ik aan hoeveel stuks ik wil kopen. Het kan al vanaf 1 aandeel, dus ruim 43 euro. Ik heb ervoor gekozen om er 6 te kopen voor een totaal bedrag van 262 euro.

etf kopen

Je krijgt dan een overzicht van de order en kun je de order definitief plaatsen (button ‘Order plaatsen’). Het totale orderbedrag is € 262,27. De order wordt uitgevoerd zodra de beurzen weer open zijn.

Brokers vergelijken

Stap 4 Je eerste belegging is een feit!

Gefeliciteerd. Je hebt nu je eerste belegging gedaan. Je krijgt nu een jaarlijks dividend (winstuitkering) van 2,18% en kunt profiteren van koersstijgingen. Ik ben van plan om deze belegging de komende 20 jaar te laten staan en verder te laten aangroeien. Daarnaast beleggen we maandelijks een vast bedrag om ons vermogen op te bouwen.

gesponsord

Koop voordelig aandelen, beleggingsfondsen en ETF’s bij de DEGIRO. Kosten: Nederlandse aandelen € 2 + 0,03%. Commissievrije ETF’s / Kernselectie € 0 (voorwaarden van toepassing)

Bezoek DEGIRO

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Over de auteur

Over de auteur
drs. Jasper Bronkhorst is oprichter van Geldreview.nl, een online platform voor beginnende beleggers met de goedkoopste brokers, beste etf’s en een gratis cursus beleggen. Hij is docent aan de Hogeschool van Amsterdam op de opleidingen Creative Business en Communicatie. Jasper heeft economie gestudeerd aan de universiteiten van Maastricht en Amsterdam. Hij is afgestudeerd bij ING Investment Management en is zijn loopbaan begonnen bij ING Financial Markets.

Disclaimer
Alle informatie op Geldreview.nl is alleen voor informatieve en educatieve doeleinden. Het is geen persoonlijk advies tot het doen van beleggingen. Wij kunnen en mogen geen antwoord geven op vragen over financiële producten. De verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.