Beleggen

Beleggingsadvies op basis van wetenschappelijke inzichten

Verschillende lezers van Geldreview.nl vragen mij om beleggingsadvies. Maar hoewel ik een master in Finance heb en mijn loopbaan ben begonnen in de beleggingssector, kan en mag ik geen persoonlijk beleggingsadvies geven.

Daarvoor heb je een aanvullend diploma en een vergunning nodig van de AFM. Dat is een goede zaak want daarmee worden beleggers beschermd.

Maar de regels van de AFM lijken inmiddels echter zo strikt dat onafhankelijk persoonlijk beleggingsadvies alleen nog lijkt voorbehouden aan beleggers met een vermogen van meer dan een 0,5 mln euro.

Terwijl je het wel nodig hebt om geïnformeerde beleggingsbeslissingen te nemen, naast financiële educatie (Beleggen voor Beginners en Cursus Beleggen) en informatie (Beste ETF’s en Brokers).

beleggingsadvies
Beleggingsadvies (OECD)

Algemeen beleggingsadvies geven mag wel, zolang het maar niet gericht is individuele personen en individuele producten.

Dit zijn volgens mij de beste beleggingsadviezen op basis van wetenschappelijke inzichten:

1.     Leef beneden je stand

Om te kunnen sparen en beleggen moet je minder uitgeven dan je verdient. Je moet daarbij een afweging maken tussen nu meer consumeren of later. Het verschil tussen je inkomsten en uitgaven kun je sparen en beleggen.

Werkgeverspensioenen worden al 10 jaar niet meer geïndexeerd, waardoor je zelf geld opzij moet zetten als je na je pensioen je koopkracht op peil wilt houden. Beleggen is daarvoor een goede oplossing. Los eerst alle leningen af, behalve de hypotheek.

Des te meer je nu opzij zet, des te meer heb je straks te besteden.

2.     Investeer, maar speculeer niet

Investeren in mandjes aandelen, obligaties en vastgoed kunnen hoge rendementen opleveren en zijn op lange termijn vrij goed voorspelbaar (niet op korte termijn). Met aandelen ontvang je inkomen uit dividend, obligaties keren rente uit en vastgoed levert huurinkomsten op. Daarnaast kun je eventueel profiteren van koerswinst (of verlies).

Speculanten willen op korte termijn snel geld verdienen en komen vaak bedrogen uit. Als je belegt voor de korte termijn (rendementen op korte termijn zijn niet voorspelbaar) of rendement puur afhankelijk is van een toenemende vraag, dan ben je aan het speculeren. Denk aan goud en (crypto)valuta. Die produceren niks. Negeer speculatieve strategieën zoals technische analyse, daytraden en momentum beleggen. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het werkt (meer indicaties dat het niet werkt).

Unilever produceert wasmiddelen en deelt een deel van de winst met de aandeelhouders in de vorm van dividend. Investeer alleen in rente- en inkomenproducerende activa (zie advies Warren Buffett).

3.     Beste Beleggingsadvies: begin jong en beleg regelmatig

Door de magie van samengestelde rendementen kan de groei van vermogen op lange termijn enorm versnellen. Des te langer je beleggingshorizon des te meer je profiteert van de magie van samengestelde groei.

Zie hieronder een voorbeeld met een eenmalige inleg van € 10.000 en het voorbeeld plus een maandelijkse inleg van € 250 met een rendement van 7% per jaar.

Aantal jaarEenmaligPlus mnd bijdrage
5€ 14.026€ 32.074
10€ 19.672€ 63.368
20€ 38.697€ 170.619
25€ 54.274€ 259.772
30€ 76.123€ 386.158

Dit is wat mij betreft het belangrijkste beleggingsadvies: Begin jong en beleg regelmatig!

4.     Asset allocatie is belangrijkste beleggingsadvies

Het beleggingsrendement wordt vooral bepaald hoe het vermogen van een belegger wordt verdeeld tussen sparen, aandelen en obligaties. Dit noem je asset allocatie.

Het advies van Nibud is om minimaal 3 tot 6 maandsalarissen op een spaarrekening aan te houden voor tegenvallers. Dit is je noodfonds. De rest verdeel je tussen aandelen en obligaties.

Pensioenfondsen investeren bijvoorbeeld 60% in zakelijke waarden zoals aandelen en 40% in obligaties en hebben een historisch samengesteld jaarrendement van 7%.

Een rendement van 7% per jaar haal je niet als je alleen geld op je spaarrekening hebt staan en in obligaties investeert. Dan moet je wel een fors deel van je vermogen in aandelen investeren.

Asset allocatie is afhankelijk van het beleggingsdoel, beleggingshorizon en het risico dat een belegger kan dragen. Beleggen doe je alleen met geld dat je minimaal 5 jaar (obligaties) of 10 jaar (aandelen) kunt missen.

Slaaptest

Maar daarnaast moet je rekening houden met de risicobereidheid van beleggers. De slaaptest is een handig hulpmiddel. Beleggen moet namelijk niet tot slapeloze nachten leiden. Wanneer krijg jij slapeloze nachten?

  1. Als de waarde van vermogen kan dalen. – gebruik alleen een spaarrekening
  2. Als de waarde van mijn vermogen in één jaar meer dan 8% daalt. – alleen spaarrekening en obligaties.
  3. Als de waarde van mijn vermogen in één jaar meer dan 22,5% daalt. – max. 50% aandelen (/ 50% obligaties)
  4. Als de waarde van mijn vermogen in één jaar meer dan 30% daalt. – max. 70% aandelen
  5. Maak me niet zoveel uit want mijn beleggingshorizon is langer dan 15 jaar – vooral aandelen

Zie: Vanguard

Het beleggingsadvies van John Bogle is om je leeftijd in obligaties te beleggen. De rest in aandelen (naast een noodfonds).

LeeftijdAandelenObligaties
25 jaar75%25%
45 jaar55%45%
55 jaar45%55%
65 jaar40%65%

5.     Spreid de risico’s

Beleggen is altijd een afweging tussen risico en rendement. De risico’s van beleggen kun je onder meer beperken door te beleggen in een goed gespreid fonds met honderden tot duizenden aandelen of obligaties zoals een wereld ETF of obligatie ETF. Mocht een bedrijf failliet gaan dan heeft weinig impact op het rendement.

Had je al je geld in Enron belegt? Dan was je alles kwijt.

6.     Beleg alleen voor de lange termijn (10+ jaar)

De risico’s van de beleggen in een goed gespreide portefeuille aandelen en obligaties zijn op korte termijn zeer hoog, maar die worden op termijn lager.

Iedere paar jaar dalen aandelenbeurzen meer dan 10% en iedere 5 tot 10 jaar meer dan 25%. Als je dat verlies niet kunt dragen of er slapeloze nachten van krijgt kun je beter niet beleggen.

Hou er rekening mee dat de rendementen van aandelen erg schommelen (volatiel zijn). In het slechtste jaar 1931 zelfs -43,1%. Daar staat tegenover dat in het beste jaar 1933 een rendement van 54,2% werd behaald (Vanguard).

Over een periode van 10 jaar leverde de slechtste periode -5,92% per jaar op. De beste periode 19,96% per jaar (Shiller data).

Vanaf een periode van 15 jaar was het rendement van de Amerikaanse aandelenmarkt (S&P 500) altijd positief volgens Malkiel (p.353 1960-2013). Over een periode van 20 jaar haalden beleggers een jaarlijks rendement van minimaal 6,46% en maximaal 17,99%.

Op lange termijn ligt het rendement op een goed gespreide portefeuille op 8% tot 10%. Wantrouw beleggingsadviseurs die veel meer beloven.

Beleggingsadvies: beleggen doe je alleen met geld dat je minimaal 5 jaar (obligaties) of 10 jaar (aandelen) kunt missen.

7.     Gebruik indexfondsen (ETF’s)

Indexbeleggen is de meest logische beleggingsstrategie. In 1970 waren in de VS 355 aandelen beleggingsfondsen. Tot 2016 hadden maar 10 fondsen, 2,8%, beter gepresteerd dan het marktgemiddelde. Tegenwoordig zijn de resultaten van beleggingsfondsen niet veel beter (zie actief beleggen vs passief beleggen).

Conclusie: het lukt de meeste actieve beleggers niet om op lange termijn de benchmark index te verslaan. Daarom kun je beter het marktgemiddelde volgen met een indexfonds of ETF.

Zie Beste ETF’s en Beleggingsportefeuille voorbeelden.

8.     Minimaliseer belastingen

Nederlandse werknemers bouwen massaal pensioen op met belastingvoordeel bij pensioenfondsen. De inleg is onbelast en na de AOW leeftijd is de inkomstenbelasting veel lager. Dit betekent nu tot 49,50% voordeel en na de AOW leeftijd in schijf 1 minder belasting (19,20% in plaats van 37,1% tot € 35.942).

Soms is er nog jaarruimte over waardoor je belastingvrij nog meer kunt inleggen. Zie Belastingdienst Aftrekken lijfrentepremies

Ondernemers en zzp’ers moeten zelf hun pensioen verzorgen en kunnen dit ook met belastingvoordeel doen op een pensioenrekening. Want als ondernemer voor de inkomstenbelasting mag je jaarlijks een deel van de winst reserveren voor je oudedagsvoorziening. Dat gereserveerde deel heet de oudedagsreserve (Belastingdienst)

9.     Blijf op koers en stuur bij

Zelf koop ik ETF’s met het idee om die minimaal 10 jaar aan te houden en handel dus niet. Zo hou ik de kosten laag. Het is wel verstandig om eens in de paar jaar de asset allocatie aan te passen op je leeftijd. Dit beleggingsadvies noem je life-cycle-beleggen.

Onthou de Bogle vuistregel; leeftijd in obligaties, de rest in aandelen (bovenop je noodfonds).

Ad

Beleg met lage kosten bij DEGIRO.

Meer info >

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

logo etoro eToro is een sociaal handelsplatform met wereldwijd 20 miljoen gebruikers. Bij eToro kun je met 0% Commissie beleggen in aandelen. Handelen in cryptovaluta. Rekening bij eToro is gratis.

Uw kapitaal loopt risico. Er gelden andere tarieven. Voor meer informatie bezoek etoro.com/trading/fees.

Meer info >

Ad

De Brand New Day beleggingsrekening biedt een kant en klare oplossing voor indexbeleggers. Je kiest zelf de verdeling tussen aandelen en obligaties en je kunt gebruik maken van automatische risicoafbouw.

Open nu een beleggingsrekening bij Brand New Day

Beleggen voor Beginners