Beleggen

7 simpele beleggingsportefeuille voorbeelden

Deze beleggingsportefeuille voorbeelden met indexfondsen bieden een hele brede spreiding tegen lage kosten. Het kost je nauwelijks tijd om zo je beleggingsportefeuille op te bouwen en je hoeft geen beleggingsexpert te zijn om te indexbeleggen.

Voor deze model beleggingsportefeuilles heb ik eerst de gegevens van 1.272 ETF’s verzameld. Daarna heb ik fondsen geselecteerd die liquide zijn en zorgen voor een goede spreiding om de risico’s te beperken. Verschillende van deze ETF’s kun je commissievrij kopen bij de DEGIRO (de goedkope online broker waar ik zelf beleg).

Eén fonds beleggingsportefeuille

Je geld beleggen in een Wereld ETF is een alles-in-één oplossing. Je belegt dan wereldwijd in 3.358 beursgenoteerde bedrijven in 47 verschillende landen. Ik beleg in Vanguard FTSE All-World UCITS ETF voor de studie van mijn kind.

John Bogle, grondlegger van indexbeleggen, adviseert om je geld in een breed gespreid fonds in de VS te beleggen.

Historisch hebben aandelen in de VS het hoogste rendement behaald. Persoonlijk heb ik daarom een voorkeur voor beleggen in Amerikaanse indexfondsen die de S&P 500 volgen en daarmee volg ik als particulier belegger het advies van Warren Buffett en John Bogle. Met de Vanguard S&P 500 UCITS ETF beleg je direct in 500 van de grootste Amerikaanse bedrijven. Vanguard S&P 500 UCITS ETF heeft een ultra lage kostenratio van 0,07% en wordt in euro’s verhandeld aan Euronext Amsterdam. Je kunt dit fonds kopen via je eigen bank of een goedkope broker zoals DEGIRO.

Goedkope brokers
Beleggen tegen ongekend lage tarieven? Open dan een beleggingsrekening bij DEGIRO. Beleggen voor € 2 + 0,03%. Honderden fondsen kun je zelfs kopen met € 0,- transactiekosten. Al meer dan 450.000 beleggers in 18 landen gebruiken DEGIRO. Ik beleg zelf ook via DEGIRO en beveel hen aan; heel gebruiksvriendelijk platform en goedkoop.

Open nu een beleggingsrekening bij DEGIRO

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt een deel van je geld verliezen

Twee fondsen portefeuille

 • 70% Vanguard S&P 500 UCITS ETF (IE00B3XXRP09)
 • 30% iShares Core Global Aggregate Bond UCITS ETF (IE00BDBRDM35)

Deze modelportefeuille heeft een gecombineerde kostenratio van 0,08%. iShares Core Global Aggregate Bond heeft posities in 3.066 overheids- en bedrijfsobligaties wereldwijd en een uitkeringsrendement van 1,62%. Dat is niet zo veel, maar veel meer dan je krijgt op Europese obligaties.

Ik heb hier gekozen voor een verdeling (asset allocatie) van 70% aandelen en 30% obligaties, maar de verdeling kun je helemaal naar eigen wens kiezen (net als bij alle andere voorbeelden). Ben je 25 jaar dan kun je tot wel 90% in aandelen beleggen. Ga je bijna met pensioen dan zou je eerder 50% in obligaties investeren. Dit zijn algemene richtlijnen en geen beleggingsadvies.

Drie fondsen portefeuille

Vier fondsen beleggingsportefeuille voorbeeld

Er is geen opkomende markt, maar vele zoals China, Zuid Korea, Rusland en Brazilië. Die markten zijn volatieler dan bijvoorbeeld de VS en Europa. Beleggen in opkomende markten ETF’s is daarom niet voor beginnende beleggers, maar ondernemende beleggers. Het algemene advies is om maximaal 5% tot 10% te beleggen in opkomende markten.

Vanguard FTSE Emerging Markets heeft posities in 1.035 bedrijven in opkomende markten zoals China (33,%), Taiwan (12,1%), India (10,9%) en Brazilië (9,9%). De winst per aandeel groeien de afgelopen 5 jaar jaarlijks met 13,6%.

De kostenratio is 0,25%. Iets hoger dan iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF (kostenratio 0,18%), maar het dividendrendement is met 2,8% aanzienlijk hoger dan iShares, 1,71%. De MSCI Emerging Markets Index bestaat uit 1.151 beursgenoteerde bedrijven uit 24 landen. Er wordt vooral belegd in China (30,99%), Zuid-Korea (14,88%), Taiwan, India en Brazilië.

Vijf fondsen portfolio

 • 30% Vanguard S&P 500 UCITS ETF (IE00B3XXRP09)
 • 10% Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (IE00B3RBWM25)
 • 10% Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF (IE00B3VVMM84)
 • 20% iShares Core MSCI Europe UCITS ETF (IE00B1YZSC51)
 • 30% iShares Core Global Aggregate Bond UCITS ETF (IE00BDBRDM35)

Voor beleggen in Europese aandelen heeft iShares MSCI Europe UCITS ETF EUR mijn voorkeur. Ishares volgt de MSCI Europe index en belegt in 459 Europese aandelen. Dat zorgt voor een goede risicospreiding. De kostenratio is 0,12% en ook deze kun je zonder transactiekosten kopen bij DEGIRO. Deze ETF heb je in twee varianten; één die dividend uitkeert, iShares MSCI Europe UCITS ETF EUR (Dist), een één herbeleggend, iShares MSCI Europe UCITS ETF EUR (Acc).

Alternatief is de iShares EURO STOXX 50 UCITS ETF EUR met een kostenratio van 0,10%. Deze belegt in 50 van de grootste Europese bedrijven. Ook deze is commissievrij.

Zes fondsen portefeuille

 • 20% Vanguard S&P 500 UCITS ETF (IE00B3XXRP09)
 • 10% Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (IE00B3RBWM25)
 • 10% Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF (IE00B3VVMM84)
 • 20% iShares Core MSCI Europe UCITS ETF (IE00B1YZSC51)
 • 10% iShares MSCI China A UCITS ETF (IE00BQT3WG13)
 • 30% iShares Core Global Aggregate Bond UCITS ETF (IE00BDBRDM35)

Als je net als ik denkt dat China de nieuwe VS is, dan is beleggen in iShares MSCI China A UCITS ETF wat voor jou. De kosten bedragen 0,40% en dividend wordt herbelegd. China A aandelen zijn vooral nog in handen van Chinese particulieren en daarom heel volatiel. Maar de markt is net geopend voor buitenlandse investeerders en daarom verwacht ik een toestroom van buitenlands geld. Plus dat Chinese bedrijven heel hard groeien.

Zeven fondsen beleggingsportefeuille

Dit is de meest gespreide beleggingsportefeuille bestaande uit zeven indexfondsen. Met deze portefeuille beleg je wereldwijd in 8.497 aandelen en obligaties. De kostenratio van deze portefeuille is 0,19%.

beleggingsportefeuille voorbeeld 7 fondsen
gespreide beleggingsportefeuille 7 fondsen

Goedkope brokers
Beleggen tegen ongekend lage tarieven? Open dan een beleggingsrekening bij DEGIRO. Beleggen voor € 2 + 0,03%. Honderden fondsen kun je zelfs kopen met € 0,- transactiekosten. Al meer dan 450.000 beleggers in 18 landen gebruiken DEGIRO. Ik beleg zelf ook via DEGIRO en beveel hen aan; heel gebruiksvriendelijk platform en goedkoop.

Open nu een beleggingsrekening bij DEGIRO

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt een deel van je geld verliezen

Think iBoxx Corporate Bond UCITS ETF en Think iBoxx Government Bond UCITS ETF zijn goede opties en kosten 0,15%. Think iBoxx Corporate Bond UCITS ETF investeert in 40 bedrijfsobligaties. Think is de enige Nederlandse aanbieder van ETF’s. De Think iBoxx Government Bond UCITS ETF belegt in staatsobligaties en dat wordt gezien als één van de veiligste beleggingen. De ETF bestaat uit 25 staatsobligaties en volgt de Markit iBoxx EUR Liquid Sovereign Diversified 1-10 Index.

Tips beleggingsportefeuille

In iedere portefeuille maak je een verdeling tussen obligaties en aandelen (naast spaargeld en je eigen huis). Obligaties hebben lagere risico’s en rendementen dan aandelen. Obligaties zijn voor geld dat je op kortere termijn nodig hebt en om je risico’s te spreiden. In een vrij offensieve portefeuille investeer je 70% in aandelen en 30% in obligaties. In een defensieve portefeuille is het andersom.

Onthoud dat je kosten laag moet houden als je hoge rendementen wilt behalen. Daarom gebruik ik
DEGIRO – beleggen tegen lage tarieven .

Brokers vergelijken en hou geld over meer vermogen op te bouwen.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en niet bedoeld als persoonlijk beleggingsadvies.

Beleggen voor beginners

Over de auteur

Over de auteur
drs. Jasper Bronkhorst is oprichter van Geldreview.nl en schrijft over beleggen, persoonlijke financiën en ondernemen. Hij is docent aan de Hogeschool van Amsterdam op de opleidingen Creative Business en Communicatie. Jasper heeft economie gestudeerd aan de universiteiten van Maastricht en Amsterdam en is zijn loopbaan begonnen bij ING.