Beleggen

7 Simpele Beleggingsportefeuille Voorbeelden

Laatste update 12 april 2021

Deze beleggingsportefeuille voorbeelden met indexfondsen (ETF’s) bieden een hele brede spreiding tegen lage kosten. Het kost je nauwelijks tijd om zo je beleggingsportefeuille op te bouwen en je hoeft geen beleggingsexpert te zijn om te indexbeleggen.

Voor deze model beleggingsportefeuilles heb ik eerst de gegevens van 1.272 ETF’s verzameld. Daarna heb ik fondsen geselecteerd die beschikbaar zijn voor Nederlandse beleggers, liquide zijn en zorgen voor een goede spreiding om de risico’s te beperken.

Indexfondsen koop je via een beleggingsrekening bij een bank of een goedkope broker. DEGIRO is de goedkope online broker waar ik het meeste beleg.

Disclaimer: deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en niet bedoeld als persoonlijk beleggingsadvies. Zelf zou ik nooit in één keer al mijn geld beleggen. Je kunt beter periodiek kleine bedragen beleggen.

Top 10 Goedkope Brokers Vergelijken

Eén fonds beleggingsportefeuille

John Bogle, grondlegger van indexbeleggen, en ‘s werelds rijkste belegger Warren Buffett, adviseren om je geld voor aandelen in een breed gespreid fonds in de VS te beleggen zoals Vanguard S&P 500 UCITS ETF. (dus niet al je geld!)

Als Nederlandse belegger zou ik kiezen voor een Wereld ETF. Je hebt dan een bredere spreiding en bent minder afhankelijk van de VS (en valutarisico’s).

Je geld beleggen in een Wereld ETF is een alles-in-één oplossing. Je belegt dan wereldwijd in 3.358 beursgenoteerde bedrijven in 47 verschillende landen met een kostenratio van 0,22%. Ik beleg in Vanguard FTSE All-World UCITS ETF voor de studie van mijn kind.

Historisch hebben aandelen in de VS het hoogste rendement behaald. Persoonlijk heb ik daarom een voorkeur voor beleggen in Amerikaanse indexfondsen die de S&P 500 volgen en daarmee volg ik als particulier belegger het advies van Warren Buffett en John Bogle. Met de Vanguard S&P 500 UCITS ETF beleg je direct in 500 van de grootste Amerikaanse bedrijven. Vanguard S&P 500 UCITS ETF heeft een ultra lage kostenratio van 0,07% en wordt in euro’s verhandeld aan Euronext Amsterdam. Je kunt dit fonds kopen via je eigen bank of een goedkope broker zoals DEGIRO.

TIP Je kunt voordelig beleggen bij:

DEGIRO – Ruim aanbod. Lage tarieven.

Bux Zero – Beleg zonder commissie in aandelen en ETF’s in een app.

Saxo Bank – € 8

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt een deel van je geld verliezen.

Twee fondsen portefeuille

Deze modelportefeuille heeft een hele brede spreiding en een lage gecombineerde kostenratio.

Ad

Beleg met lage kosten bij DEGIRO.

Meer info >

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

iShares Core Global Aggregate Bond heeft posities in 5.936 overheids- en bedrijfsobligaties wereldwijd en heeft een kostenratio van 0,10% een uitkeringsrendement van 1,51%. Dat is niet zo veel, maar veel meer dan je krijgt op Europese obligaties.

Top 10 Goedkope Brokers Vergelijken

Vermogensverdeling voorbeelden

Ik heb hier gekozen voor een vermogensverdeling (asset allocatie) van 70% aandelen en 30% obligaties, maar de verdeling kun je helemaal naar eigen wens kiezen (net als bij alle andere voorbeelden). 70/30 is zeer offensief, 50/50 gebalanceerd, 30/70 conservatief. Daarnaast ga ik ervan uit dat je minimaal drie maandsalarissen op een spaarrekening aanhoud.

Ben je 25 jaar en kun je je geld langer dan 15 jaar missen, dan kun je tot wel 90% in aandelen beleggen. Ga je bijna met pensioen dan zou ik eerder 50% in obligaties investeren. Dit zijn algemene richtlijnen en geen beleggingsadvies.

Drie fondsen portefeuille

Europa en de VS hebben in het verleden vergelijkbare rendementen opgeleverd, maar dat wisselt per jaar en decennium.

Met de drie fondsen portefeuille spreid je de risico’s tussen Europa en de VS.

Voor beleggen in Europese aandelen heeft iShares Core MSCI Europe UCITS ETF EUR mijn voorkeur. iShares Core MSCI Europe UCITS ETF (IE00B1YZSC51) heeft een kostenratio van 0,12% en beleg je in euro’s in ruim 400 aandelen. Je hebt dan geen valutarisico.

Deze ETF heb je in twee varianten; één die dividend uitkeert, iShares MSCI Europe UCITS ETF EUR (Dist), een één herbeleggend, iShares MSCI Europe UCITS ETF EUR (Acc).

Vier fondsen beleggingsportefeuille voorbeeld

Er is geen opkomende markt, maar vele zoals China, Zuid Korea, Rusland en Brazilië. Die markten zijn volatieler dan bijvoorbeeld de VS en Europa.

Beleggen in opkomende markten ETF’s is daarom niet voor beginnende beleggers, maar ondernemende beleggers. Het algemene advies is om maximaal 5% tot 10% te beleggen in opkomende markten.

Vanguard FTSE Emerging Markets heeft posities in 1.035 bedrijven in opkomende markten zoals China (33,%), Taiwan (12,1%), India (10,9%) en Brazilië (9,9%). De winst per aandeel groeide de afgelopen 5 jaar jaarlijks met 13,6%.

De kostenratio is 0,25%. Iets hoger dan iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF (kostenratio 0,18%), maar het dividendrendement is met 2,8% aanzienlijk hoger dan iShares, 1,71%. De MSCI Emerging Markets Index bestaat uit 1.151 beursgenoteerde bedrijven uit 24 landen. Er wordt vooral belegd in China (30,99%), Zuid-Korea (14,88%), Taiwan, India en Brazilië.

TIP Je kunt voordelig beleggen bij:

DEGIRO – Ruim aanbod. Lage tarieven.

Bux Zero – Beleg zonder commissie in aandelen en ETF’s in een app.

Saxo Bank – € 8

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt een deel van je geld verliezen.

Vijf fondsen portfolio

 • 30% Vanguard S&P 500 UCITS ETF (IE00B3XXRP09)
 • 10% Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (IE00B3RBWM25)
 • 10% Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF (IE00B3VVMM84)
 • 20% iShares Core MSCI Europe UCITS ETF (IE00B1YZSC51)
 • 30% iShares Core Global Aggregate Bond UCITS ETF (IE00BDBRDM35)

Zes fondsen portefeuille

 • 20% Vanguard S&P 500 UCITS ETF (IE00B3XXRP09)
 • 10% Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (IE00B3RBWM25)
 • 10% Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF (IE00B3VVMM84)
 • 20% iShares Core MSCI Europe UCITS ETF (IE00B1YZSC51)
 • 10% iShares MSCI China A UCITS ETF (IE00BQT3WG13)
 • 30% iShares Core Global Aggregate Bond UCITS ETF (IE00BDBRDM35)

Als je net als ik denkt dat China de nieuwe VS is, dan is beleggen in iShares MSCI China A UCITS ETF wat voor jou. De kosten bedragen 0,40% en dividend wordt herbelegd. China A aandelen zijn vooral nog in handen van Chinese particulieren en daarom heel volatiel. Maar de markt is net geopend voor buitenlandse investeerders en daarom verwacht ik een toestroom van buitenlands geld. Plus dat Chinese bedrijven heel hard groeien.

Zeven fondsen beleggingsportefeuille

Dit is de meest gespreide beleggingsportefeuille bestaande uit zeven indexfondsen. Met deze portefeuille beleg je wereldwijd in 8.497 aandelen en obligaties. De kostenratio van deze portefeuille is 0,19%.

beleggingsportefeuille voorbeeld 7 fondsen
gespreide beleggingsportefeuille 7 fondsen

Ad

Beleg met lage kosten bij DEGIRO.

Meer info >

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Think iBoxx Corporate Bond UCITS ETF en Think iBoxx Government Bond UCITS ETF zijn goede opties en kosten 0,15%. Think iBoxx Corporate Bond UCITS ETF investeert in 40 bedrijfsobligaties. Think is de enige Nederlandse aanbieder van ETF’s. De Think iBoxx Government Bond UCITS ETF belegt in staatsobligaties en dat wordt gezien als één van de veiligste beleggingen. De ETF bestaat uit 25 staatsobligaties en volgt de Markit iBoxx EUR Liquid Sovereign Diversified 1-10 Index.

Ad

De Brand New Day beleggingsrekening biedt een kant en klare oplossing voor indexbeleggers. Je kiest zelf de verdeling tussen aandelen en obligaties en je kunt gebruik maken van automatische risicoafbouw.

Open nu een beleggingsrekening bij Brand New Day

Tips beleggingsportefeuille

In iedere portefeuille maak je een verdeling tussen obligaties en aandelen (naast spaargeld en je eigen huis). Obligaties hebben lagere risico’s en rendementen dan aandelen. Obligaties zijn voor geld dat je op kortere termijn nodig hebt en om je risico’s te spreiden. In een vrij offensieve portefeuille investeer je 70% in aandelen en 30% in obligaties. In een defensieve portefeuille is het andersom.

Brokers vergelijken en hou geld over meer vermogen op te bouwen.

logo etoro eToro is een sociaal handelsplatform met wereldwijd 20 miljoen gebruikers. Bij eToro kun je met 0% Commissie beleggen in aandelen. Handelen in cryptovaluta. Rekening bij eToro is gratis.

Uw kapitaal loopt risico. Er gelden andere tarieven. Voor meer informatie bezoek etoro.com/trading/fees.

Meer info >

Beleggen voor beginners

Over de auteur

Over de auteur
drs. Jasper Bronkhorst is uitgever van Geldreview.nl en The Global Value Report. Hij helpt beleggers met vinden van de beste broker en ETF’s. Daarnaast biedt hij een cursus beleggen. Hij is docent Vermogensbeheer en Ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam. Jasper heeft economie gestudeerd aan de universiteiten van Maastricht en Amsterdam. Hij is afgestudeerd bij ING Investment Management en is zijn loopbaan begonnen bij ING Financial Markets. Jasper schrijft inmiddels 20 jaar over beleggen.

Disclaimer
Alle informatie op Geldreview.nl is alleen voor informatieve en educatieve doeleinden. Het is geen persoonlijk advies tot het doen van beleggingen. Wij mogen geen antwoord geven op vragen over financiële producten. De verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.