Beleggen

4 Beleggingsstrategieën met een hoger rendement dan de S&P 500

Verschillende beleggingsstrategieën blijken de afgelopen 20 jaar een hoger fors hoger rendement te hebben opgeleverd dan de S&P 500 index, zo blijkt uit onderzoek van S&P Global. Hieronder vind je een korte samenvatting en de belangrijkste inzichten.

Waar de S&P 500 index sinds eind 1999 6,1% per jaar opleverde, bracht de S&P 500 Shareholder Yield Portfolio met 12,1% per jaar bijna 2x zoveel op.

Rendement beleggingsstrategieën 1999-2019 (per jaar)

De 4 beleggingsstrategieën met outperformance:

Strategie5 jaar10 jaar20 jaar
High dividend9,713,79,9
Buyback index10,415,511,5
Shareholder yield10,515,812,1
Equal weight9,813,59,3
S&P 500 index (benchmark)11,713,66,1

Andere strategieën om de index te verslaan zijn waardebeleggen, groeibeleggen en small caps.

Vergelijk goedkope brokers

Bron van beleggingsrendementen

Historisch komt 40% van het beleggingsrendement van de S&P 500 index uit dividend en 60% uit kapitaalgroei. Opvallend is dat je de laatste 20 jaar een verschuiving ziet waarbij kapitaalgroei belangrijker wordt. Zeker bij de Buyback, Shareholder Yield en Equal weight beleggingsstrategie.

bron van beleggingsrendementen beleggingsstrategieën

Aandeleninkoop belangrijker dan dividend uitkeren

Als bedrijven beperkte investeringsmogelijkheden zien, keren ze hun winst uit aan aandeelhouders in de vorm van dividend of aan inkoop van eigen aandelen.

Opvallend is dat Amerikaanse bedrijven sinds 1997 meer geld uitgeven aan inkoop van eigen aandelen dan aan dividend. In 2018 gaven de bedrijven uit de S&P 1500 $ 525 mrd uit aan dividend en $ 875 mrd (62,5%) aan inkoop van eigen aandelen.

Inmiddels koopt ruim de helft van de Amerikaanse bedrijven jaarlijks aandelen in en ruim 40% keert dividend uit. Terwijl in 1980 bijna 80% van de bedrijven dividend uitkeerde en maar 30% aandelen inkocht.

buyback beleggingsstrategie

De toenemende populariteit van Share Buybacks zie je ook in Europa, Canada en Azië, hoewel dat nog wel wat achter loopt bij Europa.

Dividendbeleggers doen er daarom verstandig aan om ook te kijken naar Buybacks.

Buybacks

De S&P 500 Buyback Index probeert de 100 bedrijven in de S&P 500 index te volgen met de hoogste terugkoopratio in de afgelopen 12 maanden. De S&P 500 Buyback Index is gelijkgewogen (equal weight). In de afgelopen 20 jaar sinds 31 december 1999 presteerde de Buyback index beter in 16 van de 20 jaren met een outperformance van 5,5% per jaar.

Een belangrijke reden om aandelen in te kopen is als het management van mening is dat een aandeel ondergewaardeerd is. Andere redenen zijn belastingtechnisch, flexibiliteit of verdedigen tegen een vijandige overname (CFI).

In vergelijking met dividendportefeuilles hadden terugkoopportefeuilles een lager dividendrendement en haalden het grootste deel van hun outperformance uit prijsstijging.

share buyback index
Bron: S&P Dow Jones Indices

Volgens S&P Dow Jones Indices is Amundi de enige ETF aanbieder waarmee je de S&P 500 Buyback Index kunt volgen. Amundi IS S&P 500 Buyback ETF-C EUR wordt in euro’s verhandeld aan NYSE Euronext Paris (BYBE, ISIN: LU1681048127) en de Italiaanse beurs (B500) met een kostenratio van 0,15%. De replicatie methode is synthetisch en daar ben ik normaal gesproken geen fan van maar nu is het de enige mogelijkheid.

Aandeelhoudersrendement (Shareholder yield)

Aandeelhoudersrendement wordt gedefinieerd als het geldbedrag dat is betaald voor gewone dividenden en terugkoop van gewone aandelen in de laatste vier kalenderkwartalen gedeeld door de totale marktkapitalisatie van gewone aandelen aan het begin van de 12-maand lopende periode.

De Shareholder Yield portfolio is een hypothetische portfolio en bestaat uit de 100 aandelen uit de S&P 500 met de hoogste dividend en inkoop percentage. Deze portfolio met een focus op aandeelhouderswaarde heeft de afgelopen 20 jaar met 12,1% het meeste opgeleverd. Er zijn voor zover ik heb kunnen vinden geen ETF’s voor de Shareholder Yield portfolio.

Gelijkgewogen index

In de meeste aandelenindices is de verdeling afhankelijk van de marktkapitalisatie. Toch presteren gelijkgewogen indices meestal beter door het bedrijfsgrootte effect; small caps leveren vaak een hoger rendement op dan large caps. Er zijn wel enkele S&P 500 equal weight ETF’s:

  • Xtrackers S&P 500 Equal Weight UCITS ETF
  • Invesco S&P 500 Equal Weight ETF

TIP Je kunt voordelig beleggen bij:

DEGIRO – Vanaf € 0 commissie. Amerikaanse aandelen commissievrij. Ruim aanbod. Lage tarieven.

eToro – Commissievrij beleggen in aandelen. Handelen in cryptovaluta.

Bux Zero – Beleg zonder commissie in aandelen en ETF’s in een app.

Saxo Bank – € 8

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt een deel van je geld verliezen.

Zelf streef ik naar een zo’n hoog mogelijk beleggingsrendement op lange termijn na belasting om straks comfortabel met pensioen te kunnen, jaren voor mijn AOW leeftijd. Ik onderzoek hoe ik dat het beste kan bereiken en daar schrijf ik over. Indexbeleggen is de basis om meer vermogen op te bouwen dan 90% van de beleggers.

Top 10 Goedkope Brokers Vergelijken

Ad

Beleggen vanaf €0 commissie bij DEGIRO.

Meer info >

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Over de auteur
drs. Jasper Bronkhorst is oprichter van Geldreview.nl. Hij helpt beleggers met vinden van de beste broker en ETF’s. Daarnaast biedt hij een cursus beleggen. Hij is docent aan de Hogeschool van Amsterdam op de opleidingen Creative Business en Communicatie. Jasper heeft economie gestudeerd aan de universiteiten van Maastricht en Amsterdam. Hij is afgestudeerd bij ING Investment Management en is zijn loopbaan begonnen bij ING Financial Markets. Jasper schrijft inmiddels 20 jaar over beleggen.

Disclaimer
Alle informatie op Geldreview.nl is alleen voor informatieve en educatieve doeleinden. Het is geen persoonlijk advies tot het doen van beleggingen. Wij mogen geen antwoord geven op vragen over financiële producten. De verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Affiliate disclaimer: dit artikel bevat affiliatelinks naar producten. We kunnen een commissie ontvangen voor aankopen die via deze links zijn gedaan.

Bronnen