Beleggen

De beste pensioenrekeningen vergelijken

De beste pensioenrekening aanbieders bieden pensioenopbouw met belastingvoordeel tegen lage kosten, met de mogelijkheid te sparen en te beleggen met aantrekkelijke (verwachte) rendementen.

Een individuele pensioenrekening is één van de beste manieren om te sparen en te beleggen voor een aanvullend pensioen – de belastingvoordelen geven uw vermogen een impuls. En u heeft zo een rekening geopend. Wij helpen u met het vinden van de beste aanbieder voor uw situatie.

Waarom een pensioenrekening openen

Volgens AFM gaat een derde van de Nederlanders minder pensioen ontvangen dan hun bestedingsruimte toelaat. Je kunt dit oplossen door zelf met belastingvoordeel te sparen of te beleggen voor een aanvullend pensioen op een pensioenrekening.

Als je geld op een pensioenrekening stort krijg je net als met de hypotheekrente een deel van de inleg terug van de Belastingdienst als je voldoende ‘jaarruimte’ hebt, dus als je een pensioengat hebt. Over de pensioenuitkering betaal je inkomstenbelasting. Over het geld op de pensioenrekening hoef je ook geen vermogensrendementsheffing te betalen. Je hebt binnen 15 minuten een pensioenrekening geopend.

Beste pensioenrekening voor beheerd beleggen

Binck Pensioen

 • Afsluitkosten: € 0
 • Stortingskosten: geen
 • Beheerkosten: 0,50% + max. 0,28% fondskosten
 • Rendement: variabel

Binck belegt je vermogen uitsluitend in beleggingsinstellingen en beursgenoteerde trackers (ETFs). Binck heeft drie mogelijkheden voor pensioenopbouw; Defensief, Gabalanceerd en Offensief. De portefeuille die Binck voor je samenstelt bestaat uit een combinatie van verschillende beleggingsinstellingen en Binck hanteert een passief beleggingsbeleid en zorgt voor automatische risicoafbouw.

Open een pensioenrekening bij Binck

Beste pensioenrekening voor ‘doe-het-zelf beleggers’

DEGIRO Pensioenrekening

 • Afsluitkosten: € 0 (€ 150 exitkosten)
 • Stortingskosten: afhankelijk van de belegging. 700 beleggingsfondsen en indextrackers gratis. Voorbeelden: Beleggingsfondsen kernselectie gratis, € 7,50 + 0,10%; Aandelen AEX € 2 + 0,02%,
 • Beheerkosten: 0,20% minimum activity fee plus fonds kosten
 • Rendement: variabel

Bij DEGIRO kun je nu zelf beleggen met belastingvoordeel. Je hebt volledige keuzevrijheid uit onder meer aandelen, beleggingsfondsen en indextracers (ETF’s). DEGIRO rekent hele lage kosten vooral als je investeert in de kernselectie van 700 fondsen. Omdat je bij DEGIRO volledige beleggingsvrijheid hebt, is dit vooral handig voor ervaren beleggers. Wanneer je met pensioen gaat kun je met het eindkapitaal een inkomensinstrument kopen bij een aanbieder naar keuze.

Open een rekening bij de DEGIRO

Brand New Day Pensioenrekening

 • Afsluitkosten: € 45
 • Stortingskosten: 0,50%
 • Beheerkosten: 0,59% tot 0,70%
 • Rendement: variabel 2,85% tot 11,44% (sinds 2012 per jaar)

Brand New Day is een online pensioenbank waar je fiscaal vriendelijk kunt beleggen voor een aanvullend pensioen. Je kunt eenmalig of vaker geld inleggen op een pensioenrekening. Uw geld wordt belegd in indexfondsen. U kunt zelf kiezen uit 12 indexfondsen.

Het geld staat vast tot je pensioen en dan koop je een inkomen (direct ingaande lijfrente) bij een aanbieder naar keuze. Brand New Day noemt dit “Banksparen voor uw pensioen, maar dan door te beleggen”.

De pensioenoplossing van Brand New is heel flexibel omdat er geen verplichtingen zijn aan de inleg. Dus je bepaalt zelf hoeveel en hoe vaak. Als je met pensioen gaat ben je vrij om zelf een aanbieder te kiezen om het inkomen te verzorgen. De optie lifecylce beleggen is handig omdat dan vanaf 10 jaar voor de pensioengerechtigde leeftijd de beleggingsportefeuille in stappen wordt omgezet van beleggingen in aandelenfondsen naar minder risicovolle obligatiefondsen. Het rendement is met beleggen variabel en was van 2012 2,85% tot 11,44% per jaar.

Loyalis ZZP pensioen

 • Afsluitkosten: € 40
 • Stortingskosten: 0,00% tot 0,23%
 • Beheerkosten: € 35 + 0,35%
 • Rendement: 6,07% (op basis van SFM toetsrendementen voor een 30 jarige)

Vier ZZP-organisaties, Loyalis en APG werken samen om zzp’ers van een goed pensioen te voorzien. Je bepaalt zelf hoeveel geld je stort en wanneer en tot een bepaalde hoogte (jaarruimte) krijg je geld terug van de belasting. Je kunt tussen je 60ste en 72ste jaar met pensioen gaan. Ook Loyalis biedt Lifecycle beleggen. Bij arbeidsongeschiktheid kunt u eerder bij uw geld en het gespaarde geld wordt uitgekeerd bij overlijden.

BrightPensioen

 • Afsluitkosten: € 100 (€ 150 exitkosten)
 • Stortingskosten: 0,07%
 • Beheerkosten: 0,24% (fondskosten) en € 210 lidmaatschap (€ 0 tot € 3.000 en bij een inlegpauze)
 • Rendement: variabel

Bright helpt zzp’ers,ondernemers en werknemers die geen pensioenregeling hebben bij hun werkgever met het opbouwen van een pensioen. Bij Bright betaal je voor een lidmaatschap en beleg je vooral in duurzame ETF’s (indextrackers). Duurzaam beleggen betekent niet perse hoge rendementen. Persoonlijk vind ik een goed pensioen belangrijker dan dat het duurzaam is opgebouwd.

Klanten waarderen Bright met een 9,5. In het Bright LifeCyclefonds wordt eerst 60% geïnvesteerd in aandelen en dat wordt afgebouwd naar 25% als de pensioengerechtigde leeftijd nadert.

OPMERKING: OHRA, Delta Lloyd en ASR bieden sinds 2018 geen pensioenrekeningen meer aan voor nieuwe klanten. NNEK biedt te weinig informatie om op te nemen in de pensioenvergelijking.

Pensioenrekening sparen – banksparen

Voor een goed pensioen moet jouw inleg meer opleveren dan de inflatie en dat is met Banksparen nauwelijks het geval. Je krijgt maximaal 2% rente maar dan moet je je geld 30 jaar vastzetten. Een overzicht van banksparen:

 1. BLG Wonen Aanvullend Pensioen Spaarrekening 0,75 % tot 2,10 %
 2. Rabobank ToekomstSparen 0,50 % tot 2,10 %
 3. RegioBank Aanvullend Pensioen Sparen 0,75 % tot 2,10 %
 4. Nationale Nederlanden Aanvullend PensioenSparen 0,75 % tot 2,00 %
 5. SNS Bank Lijfrente Sparen 0,80 % tot 1,90 %
 6. Delta Lloyd Lijfrente Spaarrekening 0,75 % tot 1,80 %
 7. OHRA Pensioen Spaarrekening 0,70 % tot 1,75 %
 8. ABN AMRO Pensioen Aanvulling Rentevast tot 50.000 1,10 % tot 1,60 %
 9. Aegon Lijfrente Sparen 0,60 % tot 1,60 %
 10. ING Pensioenspaarrekening tot 1,50 %