Beleggen

Beurskrach 2020. Wat te doen?

Als beleggers massaal hun aandelen verkopen kunnen beurskoersen snel dalen en spreek je van een beurskrach. In 1987 daalden de aandelenkoersen bijvoorbeeld 23% op één dag en sprak men van Black Monday.

Met de beurskrach 2020 is de koers van de AEX index in 1 maand met 31% gedaald. Niet in één dag zoals in 1987, maar in etappes. Op 11 maart beleefde de AEX de slechtste dag sinds 1987 met een verlies van 11% op één dag. Slechte dagen worden afgewisseld met positieve dagen, maar de trend is naar beneden.

beurscrash 2020
Bron: euronext.com
koers AEX index tijdens beurscrash 2020
koers AEX index tijdens beurscrash 2020 (24-2-2020 tot 24-3-2020

Bij andere beurscrashes zoals in 2000 en 2008 zie je dat beurskoersen minder plotseling, maar over een langere periode dalen. In 2000 daalden de koersen 2,5 jaar (van 684 in augustus 2000 tot 257 in maart 2003). In 2007 was er een piek van 546 (oktober 2007) en werd het dal van 199 bereikt in februari 2009.

De huidige crash lijkt dus meer op de crashes zoals 2000 en 2008 dan die in 1987. Doordat het Corona virus voor onzekerheid blijft zorgen en dat steeds meer impact krijgt op de economie.

Onzekerheid biedt ook kansen na beurscrash 2020

De eerste reactie van beleggers is aandelen verkopen als er onzekerheid in de markt is. Dat veroorzaakt plotseling paniek en leidt tot een beurskrach.

Maar een beurskrach biedt juist ook weer beleggingskansen. Want dalende beurskoersen betekenen dat je dezelfde aandelen kunt kopen tegen een lagere prijs. En dan komen de koopjesjagers (waardebeleggers) naar voren.

Je kunt de markt misschien niet timen, maar je kunt wel aandelen van goede bedrijven selecteren die laag gewaardeerd zijn.

Investeren is eigenlijk heel eenvoudig; spullen goedkoop inkopen en duur verkopen.

Ad

Beleg met lage kosten bij DEGIRO.

Meer info >

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Oorzaken beurskrach 2020

Wat veroorzaakt nu de beurskrach 2020? We hebben net langste Bull market gehad in de historie met bijna 10 jaar van stijgende beurskoersen. Daardoor zijn veel aandelen hoger gewaardeerd dan het historisch gemiddelde. Zo’n lange periode van stijgende beurskoersen niet eerder voorgekomen en dat alleen al maakt beleggers nerveus.

Daar komt bij dat het Corona virus nog niet onder controle is en dat steeds meer landen en de wereldhandel getroffen worden door de gevolgen van het virus. Was het eerst een Chinees probleem, nu ondervinden ook landen als Italië en Nederland de gevolgen van het Corona virus. De kans is groot dat de economische groei wereldwijd zal vertragen.

Als klap op de vuurpijl hebben Saoedi Arabië en Rusland ruzie over de olieproductie waardoor de prijs van olie de grootste daling sinds het begin van de Eerste Golfoorlog in 1991 heeft laten zien. Vanochtend stond daardoor het aandeel Shell 22% lager dan een dag eerder.

En dat bij elkaar is teveel van het goede voor beleggers. Vandaar de beurscrash in 2020.

Wat te doen met de beurcrash 2020

Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful.” Warren Buffett

the time to buy is when there’s blood in the streets.” Baron Rothschild

De natuurlijke reactie van beleggers op dalende beurskoersen is verkopen. Dat veroorzaakt immers een crash. Ik heb geen aandelen verkocht en ben dat ook niet van plan.

Voor waardebeleggers zoals Warren Buffett is een beurscrash juist een moment een aandelen te kopen. Beroemd is het voorbeeld van Coca Cola (opgehaald van Fool.com):

Buffett begon in 1988 voor het eerst met het kopen van aandelen Coca-Cola, niet lang na de beurscrash op Black Monday in 1987. Eind 1989 had hij 23,35 miljoen aandelen gekocht ter waarde van $ 1,8 miljard. Sinds eind 1988 is het Coca Cola aandeel met 1.750% gestegen.(bron https://www.fool.com/investing/2019/11/19/heres-how-much-warren-buffett-has-made-on-coca-col.aspx)

Achteraf bleken de meeste beurscrashes kleine dalen in een stijgende trend. Hieronder zie je de beurskoers van de S&P 500 index sinds 1927. De dip in 1987 is nauwelijks te onderscheiden. Het verlies in 2009 was vrij snel goed gemaakt.

Maar de crashes uit 1929 en 2000 hebben beleggers wel jaren pijn gedaan. Dus met wat geluk herstelt de markt binnen enkele maanden. In het slechtste geval duurt het 10 jaar zoals tussen 2000 en 2010 of zelfs 25 jaar sinds 1930. Dus hoewel een beurscrash kansen biedt, zijn de risico’s hoog.

Zelf dacht ik afgelopen week dat veel aandelen de bodem hadden bereikt. Dus ik heb aandelen bijgekocht, maar ik was net te vroeg.

Voor de ondernemende belegger zijn er nu volop beleggingskansen met aandelen en markten die heel laag gewaardeerd zijn zoals ING, ABN Amro, Aegon, Shell en ETF’s China en Rusland.

Koopjes herken je aan een lage koers-winstverhouding, lage prijs-boekwaardeverhouding en een hoog dividendrendement (doe altijd extra onderzoek voordat je een beleggingsbeslissing neemt).

Ik heb mijn posities in ING, ABN Amro, Aegon, Shell vergroot en wacht nu even een paar weken totdat de markten tot rust zijn gekomen en ga dan mijn geld dat ik achter hand heb beleggen.

Top 10 Goedkope Brokers Vergelijken

logo etoro eToro is een sociaal handelsplatform met wereldwijd 20 miljoen gebruikers. Bij eToro kun je met 0% Commissie beleggen in aandelen. Handelen in cryptovaluta. Rekening bij eToro is gratis.

Uw kapitaal loopt risico. Er gelden andere tarieven. Voor meer informatie bezoek etoro.com/trading/fees.

Meer info >

Over de auteur
drs. Jasper Bronkhorst is uitgever van Geldreview.nl en The Global Value Report. Hij helpt beleggers met vinden van de beste broker en ETF’s. Daarnaast biedt hij een cursus beleggen. Hij is docent Vermogensbeheer en Ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam. Jasper heeft economie gestudeerd aan de universiteiten van Maastricht en Amsterdam. Hij is afgestudeerd bij ING Investment Management en is zijn loopbaan begonnen bij ING Financial Markets. Jasper schrijft inmiddels 20 jaar over beleggen.

Disclaimer
Alle informatie op Geldreview.nl is alleen voor informatieve en educatieve doeleinden. Het is geen persoonlijk advies tot het doen van beleggingen. Wij mogen geen antwoord geven op vragen over financiële producten. De verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.