Beleggen

Een hoger rendement en je beleggingsdoelen realiseren

Op Geldreview.nl help ik beleggers om een hoger rendement te behalen en hun beleggingsdoelen op lange termijn te realiseren.

Het is heel lastig om bovengemiddelde beleggingsrendementen te behalen, maar het is heel eenvoudig om bevredigende resultaten te realiseren.

“Als je op zoek bent naar beleggingssucces, moet je je realiseren dat we nooit weten wat de toekomstige rendementen van aandelen en obligaties zijn. Maar er is veel dat we wel weten”, John Bogle.

Verwacht hier geen gouden bergen zoals dat je met 5 minuten per week opeens een superbelegger wordt.

Beleggen doe je voor de lange termijn om langzaam maar zeker vermogend te worden.

Gezond verstand en wetenschappelijke inzichten

Sommige regels of realiteiten zijn gewoon gezond verstand, andere zijn wetenschappelijke inzichten op basis van meer dan 100 jaar beleggingshistorie.

 1. Hoe je je vermogen verdeelt (asset allocatie) is je belangrijkste beleggingsbeslissing
 2. Beleggen is risicovol, maar niet beleggen leidt tot financieel falen
 3. Investeer in breed gespreide indexfondsen met lage kosten
 4. Investeer vroeg en vaak
 5. De prijs die je betaalt bepaalt het rendement
 6. Handel niet!

1 Asset allocatie

De eerste en belangrijkste beleggingsbeslissing is hoe je je vermogen verdeelt (asset allocatie). Hoeveel stop je in aandelen, obligaties en cash (spaarrekening)?

Het historisch rendement op aandelen is 8% tot 10%. Obligaties leveren nu 1% tot 4% op. Als je streeft naar een beleggingsrendement van 7% haal je dat nooit door alleen in obligaties te beleggen.

Verdeel je vermogen op basis van je risicotolerantie en beleggingsdoelen.

Geld dat je op korte termijn nodig hebt, zou ik op een spaarrekening laten. De rest verdeel je tussen obligaties en aandelen. De standaardverdeling is 50/50.

Zelf ben ik offensiever en kies eerder voor 70% aandelen en 30% obligaties. Des te langer je beleggingshorizon, des te kleiner de risico’s op een goed gespreide portefeuille aandelen worden.

Ad

Beleg met lage kosten bij DEGIRO.

Meer info >

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

2 Niet beleggen is pas risicovol

Volgens Warren Buffett is het grootste beleggingsrisico niet of beleggingen schommelen (volatiliteit), maar of de koopkracht van je geld op peil blijft.

Op een spaarrekening wordt je geld door inflatie en belasting minder waard. Het is daarom niet voor niks dat pensioenfondsen vrijwel al ons geld beleggen in aandelen en obligaties, gemiddeld 60/40.

Om straks van een comfortabel pensioen te kunnen genieten moet je eigenlijk wel beleggen.

3. Investeer in breed gespreide indexfondsen met lage kosten

Er zijn weinig sectoren waar professionals zo weinig waarde toevoegen als in de beleggingssector. Of om preciezer te zijn; waarde onttrekken.

Het lukt de meeste beleggingsprofessionals niet om op lange termijn een hoger rendement te behalen dan het marktgemiddelde, een index. Indexbeleggers halen gemiddeld hogere rendementen dan actieve beleggers.

Indexbeleggen is daarom de beste strategie voor 90% van de beleggers.

Overall kosten beleggingsprofessionals je geld. Dat betekent niet dat er uitzonderingen zijn. Maar in plaats van naar de naald te zoeken kun je beter de hele hooiberg kopen.

Je kunt tegenwoordig hele goedkope indexfondsen en etf’s kopen met een lage kostenratio bij een goedkope broker.

4. Investeer vroeg en vaak

Ik heb zelf gestudeerd om beleggingsprofessional te worden, maar de belangrijkste les heb ik ergens gemist: de magie van samengestelde groei.

De magie van samengestelde groei komt erop neer dat als je jong begint je profiteert van het groei-op-groei effect waardoor je vermogen exponentieel groeit.

Door regelmatig te beleggen spreid je de risico’s over de tijd. Ik beleg bijvoorbeeld iedere maand 225 euro in een Amerikaanse ETF. Beleg niet in één keer al je geld.

logo etoro eToro is een sociaal handelsplatform met wereldwijd 20 miljoen gebruikers. Bij eToro kun je met 0% Commissie beleggen in aandelen. Handelen in cryptovaluta. Rekening bij eToro is gratis.

Uw kapitaal loopt risico. Er gelden andere tarieven. Voor meer informatie bezoek etoro.com/trading/fees.

Meer info >

5. De prijs die je betaalt bepaalt het rendement

Deze regel is niet relevant voor de meeste indexbeleggers. Alleen voor de meer ervaren en ondernemende beleggers.

John Bogle en Warren Buffett adviseren een Amerikaanse S&P 500 ETF (voor Amerikaanse beleggers). Net op het moment dat ik overtuigd was van de meerwaarde van indexbeleggen was deze markt zo hoog gewaardeerd dat ik daar mijn geld niet in kon stoppen.

Een basisregel van Warren Buffett is namelijk dat de prijs die je betaalt het rendement bepaalt. Ondergewaardeerde aandelen leveren meer op (zie CAPE Value).

Ik kijk daarom altijd hoe een indexfonds gewaardeerd is voordat ik beleg. Daarvoor check ik onder meer naar de koers-winstverhouding, dividendrendement en de prijs-boekwaarde ratio. Op basis van die waarderingen maak ik mijn keuzes.

Vorig jaar waren bijvoorbeeld China ETF’s, ETF’s Opkomende Markten en Zuid-Korea veel lager gewaardeerd dan de VS en daarom heb ik die gekocht. Mijn beleggingstermijn voor deze beleggingen is 5 tot 10 jaar. Hoewel ik mijn winst op de Zuid-Korea ETF heb genomen. Voorlopig werkt dit goed:

 • Zuid-Korea ETF + 55% (verkocht)
 • China A ETF + 62%
 • China U ETF + 33%
 • ETF Opkomende Markten + 12,8%
 • Rusland ETF – 2,5%
 • Turkije ETF – 15%

6. Handel niet

Het advies van Bogle is om indexfondsen te kopen en die voor altijd aan te houden. Het enige is om op termijn je asset allocatie aan te passen die beter past bij je leeftijd. Als je jong bent kun je bijvoorbeeld 60/40 aandelen kiezen en dit richting je pensioenleeftijd omdraaien.

Als je dat gedoe niet zelf wilt doen, dan biedt Brand New Day een kant en klare oplossing.

Ad

De Brand New Day beleggingsrekening biedt een kant en klare oplossing voor indexbeleggers. Je kiest zelf de verdeling tussen aandelen en obligaties en je kunt gebruik maken van automatische risicoafbouw.

Open nu een beleggingsrekening bij Brand New Day

Top 10 Goedkope Brokers Vergelijken

Over de auteur
drs. Jasper Bronkhorst is uitgever van Geldreview.nl en The Global Value Report. Hij helpt beleggers met vinden van de beste broker en ETF’s. Daarnaast biedt hij een cursus beleggen. Hij is docent Vermogensbeheer en Ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam. Jasper heeft economie gestudeerd aan de universiteiten van Maastricht en Amsterdam. Hij is afgestudeerd bij ING Investment Management en is zijn loopbaan begonnen bij ING Financial Markets. Jasper schrijft inmiddels 20 jaar over beleggen.

Beste ETF’s

Disclaimer
Alle informatie op Geldreview.nl is alleen voor informatieve en educatieve doeleinden. Het is geen persoonlijk advies tot het doen van beleggingen. Wij mogen geen antwoord geven op vragen over financiële producten. De verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Affiliate disclaimer: dit artikel bevat affiliatelinks naar producten. We kunnen een commissie ontvangen voor aankopen die via deze links zijn gedaan.