Beleggen

Top 6 Indexfondsen en ETF’s Nederland 2022

De makkelijkste manier om in Nederlandse aandelen te beleggen is met een Nederland ETF of indexfonds. Deze volgen onder meer de Nederlandse AEX, AMX of MSCI Netherlands index. Je belegt dan in één keer in 24 tot 59 aandelen tegen lage kosten.

Er zijn zes Nederland ETF’s en indexfondsen, waarvan er vijf beschikbaar zijn voor Nederlandse particuliere beleggers.

De kostenratio van Nederland ETF’s: 0,25% tot 0,57% per jaar.

De AEX index is de belangrijkste graadmeter van de Nederlandse beurs en heeft sinds de start in 1983 een samengesteld rendement van 7,59% behaald. De AMX 8,49% per jaar.

IndexPositiesBeschrijving
AEX25De AEX bestaat uit de 25 grootste en meest actief verhandelde aandelen die zijn genoteerd op Euronext Amsterdam. Factsheet
AMX25De AMX index volgt Midcap aandelen genoteerd aan Euronext Amsterdam. Factsheet
rendement Nederland ETF

Hier kun je de beste indexfondsen en ETF’s Nederland met de laagste kosten vergelijken.

Je kunt een ETF Nederland kopen op de beurs via een goedkope broker. Het InDelta Nederland Indexfonds kun je rechtstreeks kopen bij InDelta.

1. ETF Nederland VanEck AEX UCITS ETF

VanEck AEX UCITS ETF heeft tot doel de prestaties van de AEX-Index zo nauwkeurig mogelijk te volgen en houdt aandelen fysiek aan. Het fonds bestaat uit de 25 AEX aandelen en keert dividend uit. Vaneck AEX UCITS ETF is in 2009 opgericht en wordt in euro’s verhandeld op Euronext Amsterdam. Het belegde vermogen is 238,5 mln euro.

Na publicatie van de eerste vergelijking gaf VanEck (voorheen Think) aan dat in Nederland gevestigde ETF’s door een fiscaal voordeel ongeveer 15% meer dividendopbrengst opleveren.

sectorweging AEX etf
Bron: VanEck

Je kunt VanEck AEX UCITS ETF vinden met de codes TDT en NL0009272749.

NaamVanEck AEX UCITS ETF
Posities25
Kostenratio0,30%
ISIN CodeNL0009272749
ValutaEUR
BenchmarkAEX index
KopenDEGIROMet beleggen kunt u uw inleg verliezen.

2. ETF Nederland midcaps – VanEck AMX UCITS ETF

VanEck Vectors AMX UCITS ETF volgt de AMX midkap index en bestaat uit 24 aandelen. Het fonds keert dividend uit. Vaneck AMX UCITS ETF is in 2009 opgericht en heeft een belegd vermogen van 24 mln euro. In de AMX index zitten bedrijven als Aalberts, ABN Amro en Vopak. De codes van Vaneck AMX UCITS ETF zijn NL0009272756 en TMX.

NaamVanEck AMX UCITS ETF
Posities24
Kostenratio0,35%
ISIN CodeNL0009272756
ValutaEUR
BenchmarkAMX index
Kopen DEGIROMet beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Leer meer over indexbeleggen of vergelijk de beste etf’s.

3. InDelta Nederland Indexfonds

InDelta Nederland Indexfonds belegt gelijkgewogen in de 50 grootste en best verhandelbare bedrijven uit Nederland. Ieder aandeel in het fonds is in beginsel opgenomen voor een gelijk deel, te weten 2%.

In de AEX index tellen 5 grootste aandelen voor ongeveer 50% mee. In het InDelta Nederland Indexfonds maar voor 10%. Je hebt dus een bredere en betere spreiding dan met een AEX ETF.

InDelta Nederland Indexfonds kun je rechtstreeks kopen bij Indelta. Je hebt dan geen aan- en verkoopkosten en geen service fee. Je betaalt wel een iets hogere kostenratio van 0,57% (0,5% beheerkosten per jaar + 0,07% overige fondskosten per jaar).

NaamInDelta Nederland Indexfonds
Posities50
Kostenratio0,50%
ISIN CodeNL0010066221
ValutaEUR
BenchmarkStoxx Netherlands
KopenBezoek InDelta

Top 10 Goedkope Brokers Vergelijken

4. + 5. iShares AEX UCITS ETF Uitkerend en Herbeleggend

iShares AEX UCITS ETF volgt ook de AEX index, keert dividend uit en bestaat sinds 2005. Sinds de introductie heeft deze Nederland ETF een samengesteld rendement van 6,73% behaald.

rendement Nederland ETF
Bron: iShares

iShares AEX UCITS ETF wordt in euro’s verhandeld op Euronext Amsterdam.

Er is ook een variant die dividend herbelegt; iShares AEX UCITS ETF (acc), IE00BMTX2B82.

NaamiShares AEX UCITS ETF (dist)iShares AEX UCITS ETF (acc)
Posities2525
Kostenratio0,30%0,30%
ISIN CodeIE00B0M62Y33IE00BMTX2B82
ValutaEUREUR
BenchmarkAEX indexAEX index

6. iShares MSCI Netherlands ETF

De iShares MSCI Netherlands ETF tracht de beleggingsresultaten te volgen van een brede index die bestaat uit 58 Nederlandse aandelen.  Ik kan zelf geen informatie vinden over de MSCI Netherlands IMI 25/50 Index. De handel is in dollars en het fonds staat genoteerd aan NYSE Arca. Deze ETF lijkt niet beschikbaar voor Nederlandse beleggers.

NaamiShares MSCI Netherlands ETF
Posities59
Kostenratio0,51%
ISIN CodeM1CXBAK
ValutaUSD
BenchmarkMSCI Netherlands

Overzicht Nederland ETF’s

NaamPositiesKosten ratioISIN CodeValutaBenchmark
VanEck AEX UCITS ETF250,30%NL0009272749EURAEX index
iShares AEX UCITS ETF250,30%IE00B0M62Y33EURAEX index
iShares AEX UCITS ETF (acc)250,30%IE00BMTX2B82EURAEX index
VanEck AMX UCITS ETF240,35%NL0009272756EURAMX index
InDelta Nederland Indexfonds500,50%NL0010066221EURStoxx Netherlands
iShares MSCI Netherlands ETF590,51%M1CXBAKUSDMSCI Netherlands

Nederlandse AEX index

De AEX index bestaat uit de 25 grootste en meest verhandelde aandelen op Euronext Amsterdam en is de belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse beurs. In de AEX index zitten bedrijven als ASML, Unilever en Shell.

posities AEX ETF

De AEX bestaat uit maar 25 aandelen en heeft daarom een veel minder brede spreiding dan een ETF Wereld, VS of Europa. Dat maakt beleggen in de AEX index risicovoller.

Daar komt bij dat de grootste bedrijven een onevenredig groot gewicht hebben. De 5 grootste aandelen tellen voor ongeveer 53,4% mee in de AEX index. De Top 10 voor 76,7%. Dat gaat een beetje in tegen het idee van brede spreiding van indexbeleggen. Ter vergelijking, het gewicht van de top 10 van de MSCI all world index is 17%.

Daarnaast zijn ook de kostenratio’s van Nederland ETF’s ook hoger. De AEX index heeft de afgelopen 10 jaar wel heel goed gepresteerd maar minder dan bijvoorbeeld de Nasdaq en S&P 500.

Ad

Beleg met lage kosten bij DEGIRO.

Meer info >

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Je kunt bovenstaande indexfondsen kopen via je bank of broker.

logo etoro eToro is een sociaal handelsplatform met wereldwijd 20 miljoen gebruikers. Bij eToro kun je met 0% Commissie beleggen in aandelen. Handelen in cryptovaluta. Rekening bij eToro is gratis.

Uw kapitaal loopt risico. Er gelden andere tarieven. Voor meer informatie bezoek etoro.com/trading/fees.

Meer info >

Ad

De Brand New Day beleggingsrekening biedt een kant en klare oplossing voor indexbeleggers. Je kiest zelf de verdeling tussen aandelen en obligaties en je kunt gebruik maken van automatische risicoafbouw.

Open nu een beleggingsrekening bij Brand New Day

Sponsored
BinckBank Populaire Nederlandse broker met gebruiksvriendelijk platform.

Bezoek website

Over de auteur
drs. Jasper Bronkhorst is uitgever van Geldreview.nl en The Global Value Report. Hij helpt beleggers met vinden van de beste broker en ETF’s. Daarnaast biedt hij een cursus beleggen. Hij is docent Vermogensbeheer en Ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam. Jasper heeft economie gestudeerd aan de universiteiten van Maastricht en Amsterdam. Hij is afgestudeerd bij ING Investment Management en is zijn loopbaan begonnen bij ING Financial Markets. Jasper schrijft inmiddels 20 jaar over beleggen.

Disclaimer
Alle informatie op Geldreview.nl is alleen voor informatieve en educatieve doeleinden. Het is geen persoonlijk advies tot het doen van beleggingen. Wij mogen geen antwoord geven op vragen over financiële producten. De verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Affiliate disclaimer: dit artikel bevat affiliatelinks naar producten. We kunnen een commissie ontvangen voor aankopen die via deze links zijn gedaan.

Bronnen