Beleggen

Hoe grote bedragen beleggen (€ 100.000+)

Tijdens mijn stage bij een vermogensbeheerder beheerden twee collega’s een fonds van een miljard. Voor zover ik kon inschatten leverde dat geen overmatige werkdruk of stress op.

Grote bedragen beleggen hoeft dan ook niet spannend te zijn.

Totdat het om je eigen geld gaat.

Zelf beleg ik al ruim 20 jaar en in één keer een erfenis krijgen is toch een heel ander verhaal dan maandelijks een paar honderd euro indexbeleggen in een Amerikaanse ETF.

Wat een groot bedrag is verschilt per belegger, maar een erfenis van € 100.000 is te weinig om de rest van je leven van te leven en zal je daarom willen laten groeien.

Heb je een paar miljoen? Dan is behoud van kapitaal waarschijnlijk belangrijker.

Beleggingsadvies of zelf leren

“Wall Street is the only place that people drive to in a Rolls Royce to take advice from people who ride the subway.” — Warren Buffett

Kleine bedragen beleggen is toch wat simpeler dan grote beleggen. Het kan daarom de moeite waard zijn om een beroep te doen op een onafhankelijke beleggingsadviseur. Zoek dan een adviseur die je op basis van een uurtarief van een onafhankelijk advies kan voorzien.

Je kunt het ook prima zelf leren om je vermogen te beheren. Hoewel ik wel ben opgeleid als belegger, ben afgestudeerd bij de grootste vermogensbeheerder en mijn loopbaan ben begonnen bij een investment bank ben ik geen beleggingsadviseur. Daarvoor heb je een vergunning nodig en ik ben meer een type onderzoeker en docent. Verwacht van mij dan ook geen persoonlijk beleggingsadvies of specifieke aanbevelingen.

Met geldreview.nl leer ik beleggers om slim hun geld te beleggen. Of je nu grote of kleine bedragen te beleggen hebt. Hieronder de belangrijkste tips en inzichten voor beleggers met grote bedragen.

Depositogarantiestelsel

Het Depositogarantiestelsel (DGS) is een garantieregeling voor de rekeninghouders van een bank. Als een bank failliet gaat, garandeert het banktegoeden (deposito’s) tot maximaal EUR 100.000 (februari 2021).

Heb je een groter bedrag dan EUR 100.000 dan kun je je geld over meerdere banken spreiden of je geld (tijdelijk) parkeren in een kortlopend obligatiefonds, geldmarktfonds.

Je hebt zowel obligatie ETF’s als actieve beleggingsfondsen. Geld beleggen in een geldmarktfonds doe je niet voor een hoog rendement, maar om je geld “veilig” te parkeren.

Niet alles in één keer beleggen

Aandelenmarkten zijn de afgelopen honderd jaar gestaag omhoog gegaan. Dat biedt geen garantie voor de toekomst. Plus dat het gepaard ging met grote pieken en diepe dalen. Iedere 7 jaar daalde de beurs met 25% of meer en iedere paar jaar met 10%. Procentueel blijft de daling misschien hetzelfde, maar het is toch net wat vervelender als je net een miljoen belegt hebt.

Spreid je geld dus over de tijd. Met “dollar-cost-averaging” knip je een groot bedrag op in kleinere maandelijkse bedragen. Als effecten hoog gewaardeerd zijn koop je minder effecten dan als effecten laag gewaardeerd zijn. Dus beleg niet in één keer 100.000 euro, maar bijvoorbeeld 5.000 euro per maand.

Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee en is daarom niet voor iedereen geschikt.

Grote bedragen beleggen als Buffett

Als je veel geld hebt betekent dat niet dat je dat ook in één keer moet beleggen. Heb geduld.

Waardebeleggers zoals Warren Buffett wachten tot aandelen aantrekkelijk gewaardeerd zijn en slaan dan toe. Zo nodig wacht hij jaren voordat hij koopt.

Iedere belegger weet dat Coca Cola een fantastisch bedrijf is, maar er zijn er weinigen die het geduld hebben om te wachten op een goede prijs. Na de beurscrash in 1987 stapte hij vol in. Zijn investering van $ 1,2 mrd is nu $ 22 mrd waard.

portefeuille Berkshire Hathaway, Warren Buffett
portefeuille Berkshire Hathaway, Warren Buffett

Geïnspireerd door Buffett ben ik na de beurscrash in 2020 redelijk vol ingestapt in indexfondsen en aandelen zoals Aegon, ING, ABN en Shell. Dat heeft voorlopig goed uitgepakt, maar het is nog te kort dag om te bepalen of ik ook zo’n superbelegger ben als Buffett.

Asset allocatie

Hoe je je vermogen verdeelt (asset allocatie) is de belangrijkste beleggingsbeslissing die je neemt. De verdeling tussen cash, obligaties en aandelen is afhankelijk van je eigen risicotolerantie en beleggingshorizon.

Een belegger die pas over 30 jaar met pensioen gaat en niet wakker ligt van een daling van 30% kan over het algemeen wat offensiever in aandelen beleggen dan gemiddeld.

Is behoud van kapitaal je belangrijkste doel? Dan is het logischer om meer in obligaties te investeren.

Algemeen advies van Benjamin Graham is om minimaal 25% in aandelen te beleggen en maximaal 75%. De standaardverdeling is 50/50 aandelen en obligaties.

Om je een idee te geven; pensioenfondsen beleggen gemiddeld 60% in aandelen en 40% in obligaties.

Wat kopen als je grote bedragen belegt?

Het advies van John Bogle, de grondlegger van indexbeleggen, is om gewoon alles te kopen. Daarmee doelt hij op lage-kosten indexfondsen bestaande uit alle aandelen en één bestaande uit alle obligaties. Bogle was een Amerikaan en zijn advies was ook gericht op Amerikaanse beleggers.

Nederlandse beleggers hebben te maken met wisselkoerskosten en valutarisico’s als je alles in Amerikaanse effecten belegt.

Opties voor Nederlandse beleggers zijn een Wereld Aandelen ETF en Wereld Obligatie ETF. Je belegt dan in één keer in duizenden aandelen en obligaties tegen ultralage kosten.

Zo simpel kan beleggen zijn.

Zie ook: beleggingsportefeuille voorbeelden

Welke broker?

Zelf hebben we rekeningen bij vier brokers en een rekening bij Lender & Spender. Dat is een beetje overdreven, maar ik blog erover en dan moet je ook producten uitproberen.

Meerdere beleggingsrekeningen bij verschillende brokers helpt om de risico’s te spreiden. Beleggingen worden meestal in een aparte stichting of vehikel aangehouden, maar je weet maar nooit.

Top 10 Goedkope Brokers Vergelijken

Over de auteur
drs. Jasper Bronkhorst is uitgever van Geldreview.nl en The Global Value Report. Hij helpt beleggers met vinden van de beste broker en ETF’s. Daarnaast biedt hij een cursus beleggen. Hij is docent Vermogensbeheer en Ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam. Jasper heeft economie gestudeerd aan de universiteiten van Maastricht en Amsterdam. Hij is afgestudeerd bij ING Investment Management en is zijn loopbaan begonnen bij ING Financial Markets. Jasper schrijft inmiddels 20 jaar over beleggen.

Disclaimer
Alle informatie op Geldreview.nl is alleen voor informatieve en educatieve doeleinden. Het is geen persoonlijk advies tot het doen van beleggingen. Wij mogen geen antwoord geven op vragen over financiële producten. De verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Affiliate disclaimer: dit artikel bevat affiliatelinks naar producten. We kunnen een commissie ontvangen voor aankopen die via deze links zijn gedaan.

Bronnen en referenties