Beleggen

Het Nieuwe Beleggen

Laatste update 3 januari 2021

‘Het Nieuwe Beleggen’ is een simpele en effectieve beleggingsstrategie voor het opbouwen van vermogen voor de lange termijn. Het Nieuwe Beleggen combineert de voordelen van indexbeleggen met waardebeleggen.

Door te beleggen in ultra-lage-kosten indexfondsen behaal je hogere rendementen dan de meeste (professionele) beleggers. Je belegt eenvoudigweg regelmatig een bedrag in indexfondsen zoals een S&P 500 ETF, MSCI Europe ETF of China ETF en laat dat voor jaren staan.

Alleen laat je je bij Het Nieuwe Beleggen bij de aankoop van een indexfonds leiden door de waardering van dat fonds. Je zoekt ondergewaardeerde markten en redelijk geprijsde indexfondsen van sterke markten zoals de VS, Europa en China. Je kijkt dan naar waarderingskengetallen zoals koers-winstverhouding, dividendrendement, price-to-book ratio en CAPE.

Het Nieuwe Beleggen is geïnspireerd door de grondlegger van indexbeleggen John Bogle, Warren Buffett en John Templeton. Volgens Bogle is een portefeuille van ultra-lage-kosten indexfondsens de enige oplossing die je een eerlijk deel van aandelenmarktrendementen garandeert (Bogle 2017). Van waardebelegger Warren Buffett heb ik geleerd dat de prijs die je betaalt het rendement bepaalt; een goed bedrijf is niet perse een goede belegging. John Templeton was de leider van wereldwijd waardebeleggen. Hij zocht decennialang over de hele wereld naar koopjes.

Waarom Het Nieuwe Beleggen?

Het verleden leert drie belangrijke beleggingslessen. Ten eerste leverden aandelen op lange termijn meer op dan sparen, obligaties en vastgoed. Ten tweede zijn er heel weinig professionele beleggers die op lange termijn beter presteren dan de marktindex. Dus je kunt beter beleggen in een aandelen indexfonds dan een actief beleggingsfonds.

Ten slotte hebben waardebeleggers zoals Warren Buffett in het verleden hogere rendementen behaald dan groeibeleggers. Waardebeleggen is een mooi woord voor koopjesjagen. Groeibeleggers hopen op de nieuwe Google of Facebook. Het Nieuwe Beleggen combineert indexbeleggen met waardebeleggen. Je zou Het Nieuwe Beleggen ook Waarde Indexbeleggen kunnen noemen.

Indexbeleggen grondlegger John Bogle beveelt aan om regelmatig een bedrag te investeren in een lage kosten S&P 500 ETF. Maar net op het moment dat ik overtuigd was van de meerwaarde van indexbeleggen stond de S&P 500 enorm hoog gewaardeerd (een koerswinstverhouding van 22 tegen een historisch gemiddelde van 15,8, zie hier, en een dividendrendement van maar 1,8% tegen een gemiddelde van 4,3%, zie hier).

Daarnaast had ik al een redelijke beleggingsportefeuille en loop ik als Nederlandse belegger behoorlijk wat valutarisico als ik de raad van Bogle zou opvolgen. Ik wil daarom ook een deel van mijn geld beleggen in euro’s. Daarom zoek ik ondergewaardeerde en redelijk geprijsde indexfondsen en investeer ik daar mijn geld in.

Een beleggingsportefeuille opbouwen met Het Nieuwe Beleggen.

Het Nieuwe Beleggen heeft vier kerngebieden om in de beleggen; VS, Europa, China en Opkomende Markten. Je kunt met moderne indexfondsen (ETF’s) direct in honderden bedrijven tegelijk investeren tegen hele lage kosten. Ik beleg maandelijks een klein bedrag en laat mijn investering afhangen van de waardering van de verschillende markten.

Kernmarkten Het Nieuwe Beleggen
Kernmarkten Het Nieuwe Beleggen

China ETF’s en Opkomende Markten ETF’s zijn nu bijvoorbeeld aantrekkelijker geprijsd van VS ETF’s. De koers-winstverhouding van Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF is nu bijvoorbeeld 12,6 tegen 21,1 voor iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Dist). Het dividendrendement is bijna 2x zo hoog en de price-to-book ratio de helft van de S&P 500, net als de CAPE (cyclically adjusted price-to-earnings ratio).

Ik maak nu maandelijks onderstaande analyse en maak op basis daarvan mijn beleggingskeuzes (cijfers juli 2019):

NaamDividend%PE ratioP/B ratioCAPE
iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Dist)1,53%21,13,429,9
Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF2,90%12,61,715,4
iShares Core MSCI Europe UCITS ETF3,04%16,31,818,7
iShares MSCI China A UCITS ETFnvt14,11,715,0
iShares MSCI Turkey UCITS ETF2,85%7,11,17,9
Historisch gemiddelde S&P 5004,30%15,82,816,6

Deze maand heb ik daarom mijn geld geïnvesteerd in iShares MSCI China A UCITS ETF en Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF via mijn beleggingsrekening. Dit zijn redelijk geprijsde ETF’s in sterke markten. Hier beleg ik in voor de lange termijn.

Ondernemende beleggers kunnen ook in ondergewaardeerde markten beleggen zoals Turkije, Zuid-Korea en Rusland. Deze beleggingen zijn risicovoller en voor de korte tot middellange termijn.

Ad

Beleg met lage kosten bij DEGIRO.

Meer info >

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Het Nieuwe Beleggen biedt je tal van voordelen:

  • Hogere rendementen dan de meeste (professionele) beleggers
  • Spreiding risico’s over honderden aandelen
  • Lage kosten
  • Het kost nauwelijks tijd
  • Weinig beleggingskennis vereist

Hieronder vind je tal van links naar blogposts, boeken en vergelijkingen om meer uit beleggen te halen met lage-kosten indexfondsen.

Van start gaan met Het Nieuwe Beleggen

Beleggen voor Beginners – uitgebreide handleiding als je van start wilt gaan met beleggen
Indexbeleggen – de beste strategie voor 90% van de beleggers
7 Beleggingsportefeuille voorbeelden
Brokers vergelijken – hou de kosten laag met een goedkope online broker
Pensioenrekeningen – beleggen met belastingvoordeel

Indexfondsen vergelijken (etf’s)

Boeken

The Little Book of Commonsense Investing, John C. Bogle (2017)

A Random Walk Down Wall Street, Burton G. Malkiel

Actief beleggen versus Indexbeleggen

SPIVA – 82,14% van de actieve beleggingsfondsen in de VS presteert over een periode van 5 jaar slechter dan de S&P 500 index. Over 15 jaar is dat zelfs 88.97%.

bron: SPIVA

Bogle (2017) – In 1970 waren er 355 aandelenfondsen in de VS. 35 daarvan hebben vergelijkbaar gepresteerd met de S&P 500, 10 beter, oftewel 2,8% (>1%+).

Lyxor ETF – Over een periode van 10 jaar waarin de crisis op de financiële markten van 2007 zat, deden gemiddeld 20% van de Europese actieve fondsen het beter dan hun benchmark (2016)

beleggingsnieuwsbrieven

https://www.ifa.com/pdfs/the-academic-advantage.pdf
Stock picking skills fondsmanagers
IFA

Asset allocatie

Asset allocatie
Portfolio Asset Allocation Models – Vanguard geeft je inzicht in historische rendementen voor verschillende beleggingsportefeuilles.

Rendement beleggen

Rendement Warren Buffett vs. S&P 500
Geannualiseerde jaarlijkse rendement S&P 500 was de afgelopen 90 jaar 9,8%, zie CNBC, hier en hier.

historische rendement S&P 500
https://www.macrotrends.net/2526/sp-500-historical-annual-returns

Credit Suisse Global Investment Returns Yearbook 2018:


https://www.americaninvestment.com/component/edocman/april-2018-92-years-of-us-stock-market-returns?Itemid=0
Hitorische beleggingsrendementen
Rendement beleggen na inflatie. Bron: Credit Suisse

Prestaties MSCI indices

Waardebeleggen

Star Capital Stock Market Valuations (CAPE)
Historische CAPE ratio’s
Shiller PE ratio S&P 500

Kosten beleggen

Kosten (mediaan) aandelenfondsen 1,16%, obligatiefondsen 0,81%, indexfondsen 0,33%, ICI.org (2018)
Gemeten naar fondsomvang zijn de kosten lager:

Indexbeleggen


https://www.ici.org/pdf/per25-01.pdf

Totaal aantal etf’s wereldwijd 6.478, waarvan 3.598 aandelen etf’s (statista). Aantal etf’s in de VS 1.988 (ICI). De Europese markt voor etf’s was in 2018 €656.8 mrd (bron) met bijna 1.600 etf’s. Ishares is veruit de grootste etf aanbieder met een marktaandeel van 46%, gevolgd door xtrackers en Lyxor.

markt voor etf's

https://www.ipe.com/reports/special-reports/etfs-guide/understanding-the-etf-landscape-and-flows-in-europe/10021544.article
marktaandelen etf aanbieders

Top 10 Goedkope Brokers Vergelijken

Over de auteur
drs. Jasper Bronkhorst is uitgever van Geldreview.nl en The Global Value Report. Hij helpt beleggers met vinden van de beste broker en ETF’s. Daarnaast biedt hij een cursus beleggen. Hij is docent Vermogensbeheer en Ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam. Jasper heeft economie gestudeerd aan de universiteiten van Maastricht en Amsterdam. Hij is afgestudeerd bij ING Investment Management en is zijn loopbaan begonnen bij ING Financial Markets. Jasper schrijft inmiddels 20 jaar over beleggen.