Beleggen

Hoe kleine bedragen beleggen vanaf 20 euro

Laatste update 22 maart 2021

Het is een misverstand dat je veel geld moet hebben om te kunnen beleggen. Je kunt bij vele aanbieders kleine bedragen beleggen tegen lage kosten en al beginnen met beleggen met een paar tientjes per keer.

Wij beleggen zelf al jaren kleine bedragen en hebben inmiddels al een mooi vermogen opgebouwd. Hoe we dat doen en bij welke aanbieders je terecht kunt, lees je hieronder.

  • Bij Peaks kun je je wisselgeld beleggen als je klant bent van Rabobank of vanaf 1 euro per dag als je klant bent bij een andere bank. De kosten zijn € 0,99 per maand en 0,5% van je belegt vermogen.
  • Met Binck Fundcoach kun je zonder transactiekosten periodiek beleggen vanaf 20 euro per maand. Servicekosten zijn 0,18% per jaar.
  • Periodiek beleggen met ABN Amro Zelf beleggen kan vanaf 50 euro per maand zonder transactiekosten. Servicekosten zijn 0,20% van de waarde van je beleggingsportefeuille.

Top 10 Goedkope Brokers Vergelijken

Waarop letten als je kleine bedragen belegt?

Zeker als je kleine bedragen belegt moet je de kosten laag houden. Want als je zoals wij bijvoorbeeld maandelijks 100 euro belegt en 8 euro transactiekosten moet betalen eet dat je vermogen en rendement op.

Daarnaast is het belangrijk om de risico’s te spreiden. Dus beperk je tot indexfondsen (ETF’s) en beleggingsfondsen. ETF’s zijn een lage-kosten-alternatief voor beleggingsfondsen en behalen gemiddeld hogere rendementen dan beleggingsfondsen.

ETF’s en beleggingsfondsen bestaan vaak uit honderden aandelen of obligaties en zo beperk je de risico’s (Zie bijvoorbeeld ETF’s Europa, Wereld en VS). Beleggen is nooit zonder risico’s, maar een fonds is minder risicovol dan een individueel aandeel.

Hoe wil je kleine bedragen beleggen?

Als je periodiek, dus per maand, kwartaal of jaar, kleine bedragen wilt beleggen zijn er vrij veel aanbieders om je geld te beleggen zonder transactiekosten. Dan ga je wel een verplichting aan, maar je kunt periodiek beleggen in de regel ook zo weer stopzetten.

Wil je eenmalig wat geld beleggen dan kun je het beste bij een online broker. Zelf beleg ik het meeste van mijn geld bij DEGIRO met indexbeleggen en dan moet je minimaal 100 euro investeren.

Afgelopen jaar kocht ik bijvoorbeeld voor € 209 de ETF Vanguard FTSE Emerging Markets en de transactiekosten daarvoor waren € 2,08.

Ad

Beleg met lage kosten bij DEGIRO.

Meer info >

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Periodiek kleine bedragen beleggen

Wij beleggen periodiek bedragen bij ING en ABN Amro zonder transactiekosten.

Kleine bedragen beleggen bij ABN Amro

Het geld voor de studie van mijn zoon stond op een spaarrekening, maar de rente daarop was zo laag dat ik het ben gaan beleggen. Bij ABN Amro periodiek beleggen beleg je automatisch een vast bedrag op één of meerdere momenten per jaar.  Het mag dus per maand, maar ook per kwartaal of één keer per jaar. Het voordeel is dat je dan geen transactiekosten betaalt.

Via ABN Amro belegde ik eerst 50 euro per maand in ABN Amro Profielfonds 6 met ABN Amro Periodiek beleggen en vorig heb ik dat opgehoogd naar 65 euro per maand. ABN Amro heeft 6 profielfondsen van heel defensief tot heel offensief (100% in aandelen). Ik heb daarvoor gekozen omdat ik als hij ouder wordt ik het belegde bedrag makkelijk kan omzetten naar een minder risicovolle variant. De kosten vind ik met 1,17% (0,92% direct + 0,25% servicekosten) eigenlijk te hoog en naar aanleiding van het schrijven van dit artikel heb ik deze belegging stopgezet omdat het rendement achterblijft bij de index.

Daarnaast beleg ik met ABN Amro Periodiek beleggen 100 euro per maand in iShares North-AMerica Equity index ETF. De lopende kosten daarvoor zijn 0,21%. Aanzienlijk lager dan de kosten van ABN Amro Profielfonds 6. In ruim een jaar heb ik zo € 1.700 opgebouwd (afgelopen jaar was heel goed met 16% rendement). De MSCI North America index bestaat uit 726 bedrijven zoals Apple, Google, Facebook en Amazon en leverde de afgelopen 25 jaar bijna 10% rendement per jaar op:

Rendement MSCi North-AMerica Equity index
Rendement MSCi North-AMerica Equity index

Hieronder zie je de prestaties van de North-America Equity index sinds 2004.

rendement North-America Equity index

Leer meer over ABN Amro beleggen.

Periodiek beleggen bij ING

Mijn vrouw belegt al meer dan 10 jaar periodiek bij ING in NN Balans Mix III. Eerst 50 euro per maand en recent hebben we dat opgehoogd. Dat is een actief beheerd beleggingsfonds dat 50% belegt in obligaties en 50% in wereldwijde aandelen. De lopende kosten per jaar van NN Balans Mix III zijn 0,41%. Een mixfonds is een goede optie als je minder risico wilt lopen dan 100% in aandelen en de kosten van dit fonds zijn vrij laag.

Rendement NN Balan mixfonds III
Rendement NN Balan mixfonds III

Bij ING beleggen zijn er geen transactiekosten voor beleggingsfondsen en indextrackers. De vaste kosten van een beleggingsrekening zijn 16 euro per jaar.

Overige aanbieders

Rabobank beleggen rekent 0,1% (minimaal € 0,05) transactiekosten als je belegt in beleggingsfondsen. Dat is minimaal en hoeft je niet ervan te weerhouden om kleine bedragen te beleggen. Voor beleggen in aandelen ben je wel een stuk meer kwijt; minimaal € 5.

Bij ASN kun je tegen minimale transactiekosten (tot 0,19%) beleggen in duurzame ASN fondsen. De fondskosten zijn bij ASN wel vrij hoog (0,45% tot 2,32%). Je kunt bij ASN ook periodiek beleggen.

Met Binck Forward kun je je geld laten beleggen. Eenmalig of periodiek. Dat kost je 0,76% per jaar. Er zijn geen aanvullende transactiekosten. Je kunt kiezen uit laag risico, gemiddeld risico en hoog risico.

Conclusie

Het maakt eigenlijk niet uit waar je bankiert, want je kunt overal periodiek kleine bedragen beleggen zonder transactiekosten in beleggingsfondsen en/of ETF’s. Wil je eenmalig een bedrag beleggen in beleggingsfondsen en/of ETF’s dan ben je voordelig uit een online broker zoals DeGiro.

Dus wat houdt je tegen om te beginnen met beleggen?

Vergelijk, stap over en bespaar honderden euro’s
Top 10 Goedkope Brokers
Top 10 Goedkope Energie
Alles-in-1 vergelijken
Mobiele abonnementen
Beste ETF’s

Over de auteur
drs. Jasper Bronkhorst is uitgever van Geldreview.nl en The Global Value Report. Hij helpt beleggers met vinden van de beste broker en ETF’s. Daarnaast biedt hij een cursus beleggen. Hij is docent Vermogensbeheer en Ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam. Jasper heeft economie gestudeerd aan de universiteiten van Maastricht en Amsterdam. Hij is afgestudeerd bij ING Investment Management en is zijn loopbaan begonnen bij ING Financial Markets. Jasper schrijft inmiddels 20 jaar over beleggen.