Beleggen

Koers-winstverhouding – K/W ratio

Laatste update 3 januari 2021

Wat is de koers-winstverhouding?

De koers-winstverhouding, ook bekend als k/w ratio, is de relatie tussen de beurskoers van een aandeel en de winst per aandeel. Deze populaire waarderingsmaatstaf gebruiken beleggers en analisten om te achterhalen of een aandeel of indexfonds onder- of overgewaardeerd is.

De K/W ratio kan gebruikt om verschillende aandelen met elkaar te vergelijken. Het kan ook gebruikt worden om een bedrijf of index te vergelijken met eigen historische waarderingen.

Koers-winstverhouding formule en berekenen

k/w formule

koers-winst ratio = beurskoers van een aandeel / winst per aandeel

Ad

Beleg met lage kosten bij DEGIRO.

Meer info >

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

k/w ratio voorbeeld

Als een aandeel bijvoorbeeld voor € 100 wordt verhandeld op de beurs en dat bedrijf afgelopen jaar een winst heeft behaald van € 5 per aandeel, dan is de koers-winstverhouding 20. Dat betekent dat je nu 20x de winst betaalt voor een aandeel. En dat het met de huidige winst 20 jaar duurt voordat de investering in het aandeel is terugverdiend.

Als je de ratio omdraait, w/k, dan krijg je het huidige rendement van de investering. € 5 gedeeld door € 100 is een rendement van 5%. Dit is hoe Warren Buffett ernaar kijkt. Als hij een aandeel koopt ziet hij zich als mede-eigenaar van dat bedrijf waarmee hij meedeelt in de winst.

Een beursgenoteerde onderneming kan een deel van de winst uitkeren in de vorm van dividend aan aandeelhouders. Maar ook een deel opnieuw investeren in het bedrijf om de winst op peil te houden of te laten groeien. Snelgroeiende technologie bedrijven worden meestal voor een hogere k/w ratio verhandeld dan bedrijven die nauwelijks groeien.

Waarom de koers-winstverhouding gebruiken?

De koers-winstverhouding is één van de vele waarderingsmaatstaven voor aandelen. Omdat de k/w ratio zo populair is en in vrijwel iedere krant en beleggingsmedium wordt gepubliceerd is dit vaak het startpunt van het onderzoeksproces naar aantrekkelijke beleggingen in aandelen.

De K/W ratio geeft je snel een makkelijk hoe een aandeel op dit moment wordt gewaardeerd. Zelf beleg ik vooral in ETF’s en ook daar kun je de K/W ratio eenvoudig van achterhalen.

logo etoro eToro is een sociaal handelsplatform met wereldwijd 20 miljoen gebruikers. Bij eToro kun je met 0% Commissie beleggen in aandelen. Handelen in cryptovaluta. Rekening bij eToro is gratis.

Uw kapitaal loopt risico. Er gelden andere tarieven. Voor meer informatie bezoek etoro.com/trading/fees.

Meer info >

Groeiaandelen

Beursgenoteerde ondernemingen waarvan de winst snel groeit, zogenaamde groeiaandelen, worden vaak tegen hoge koers-winstratio’s verhandeld. Een voorbeeld daarvan is ASML. ASML wordt verhandeld tegen een koers-winstverhouding van 35. Groeibeleggers gaan ervan uit dat ASML nog lang snel zal blijven groeien en hebben daarom een hoge prijs over voor het aandeel. Positieve verwachtingen leiden tot hoge K/W ratio’s.

Maar een goed bedrijf is niet altijd een goede belegging. Adyen is bijvoorbeeld een goedlopend bedrijf, maar met een k/w ratio van 137 is het neerwaarts potentieel van het aandeel een stuk groter dan het opwaarts potentieel.

Waar groeibeleggers zich richten op het vinden van de nieuwe Facebook of Google, zijn waardebeleggers juist koopjesjagers.

Waarde aandelen

Waardebeleggers zoeken juist naar koopjes. Als een bedrijf wordt verhandeld tegen een lage k/w ratio dan kan dat een indicatie zijn dat het bedrijf wordt ondergewaardeerd. Aegon heeft bijvoorbeeld een k/w ratio van 5,9. ASML en Aegon zijn twee compleet verschillende bedrijven, en daarom gebruiken beleggers meerdere waarderingsmaatstaven voordat zij een beleggingskeuze maken.

Zelf gebruik ik voor indexbeleggen in ETF’s onder meer de koers-winstverhouding, dividendrendement, CAPE value, en prijs-boekwaardeverhouding.

Historische k/w ratio

Robert Shiller verzamelt informatie over de Amerikaanse aandelenmarkt (S&P 500) en heeft data vanaf 1871. De gemiddelde koers-winstverhouding sinds 1871 is 15,76, sinds 1990 24,38. De mediaan sinds 1871 is 14,77 en sinds 1990 21,45.

De hogere k/w ratio van de afgelopen decennia wordt deels verklaard doordat het gewicht van (snelgroeiende) technologie bedrijven zoals Apple en Google groter is geworden ten koste van traditionele productiebedrijven en bijvoorbeeld oliemaatschappijen en banken. Daarnaast is de rente op obligaties laag daardoor kiezen meer beleggers voor aandelen.

KW ratio
Gemiddelde 1871-201915,76
Gemiddelde 1990-201924,28
Mediaan 1871-201914,77
Mediaan 1990-201921,45
Robert Shiller

Historische ontwikkeling k/w ratio S&P 500 (1871-2020)

historische koers-winstverhouding S&P 500
Bron: multpl

Over de Amerikaanse S&P 500 index is de meeste informatie en langste historie beschikbaar. Hieronder vind je de gemiddelde koers-winstverhouding van verschillende markten (aandelenindices):

gemiddelde koers-winstverhouding

Historisch hebben hoge K/W waarderingen van de markt geleid tot lagere rendementen in daaropvolgende jaren.

Bron: Bloomberg LP, Pionline

Conclusie

De koers-winstverhouding van een aandeel of indexfonds is een goed startpunt om op zoek te gaan naar ondergewaardeerde aandelen. Maar verstandige beleggers gebruiken meerdere waarderingsmaatstaven zoals dividendrendement, CAPE value, en prijs-boekwaardeverhouding voordat zij een beleggingsbeslissing nemen om een aandeel wel of niet te kopen.

Top 10 Goedkope Brokers Vergelijken

Beleggen voor Beginners

Over de auteur
drs. Jasper Bronkhorst is uitgever van Geldreview.nl en The Global Value Report. Hij helpt beleggers met vinden van de beste broker en ETF’s. Daarnaast biedt hij een cursus beleggen. Hij is docent Vermogensbeheer en Ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam. Jasper heeft economie gestudeerd aan de universiteiten van Maastricht en Amsterdam. Hij is afgestudeerd bij ING Investment Management en is zijn loopbaan begonnen bij ING Financial Markets. Jasper schrijft inmiddels 20 jaar over beleggen.

Bronnen