Beleggen

Mijn beleggingen: rendement tot 47,6% in 2019

Het nieuwe jaar is weer begonnen dus tijd voor een evaluatie van mijn beleggingen. Afgelopen jaar meer dan ooit gespaard en belegd. En ook nog een toprendement behaald.

Ik bouw pensioen op bij ABP via mijn werkgever, maar ik kwam erachter dat de ABP pensioenen de afgelopen 10 jaar ruim 15% aan koopkracht hebben hebben ingeleverd. Dat was voor mij een wake-up call om zelf veel actiever te gaan werken aan het opbouwen van vermogen.

Mijn beleggingsdoelen zijn: ‘noodfonds’ (3 maandsalarissen op de spaarrekening, was al gerealiseerd), studie kind (€ 20.000 in 2031), pensioenaanvulling (€ 250.000 in 2043), rest om eerder te kunnen stoppen met werken en voor eventuele financiële tegenvallers.

Mijn beleggingen zijn geen persoonlijk advies

Hieronder beschrijf ik mijn beleggingen (ik beleg via ABN Amro, Flatex, Lender & Spender en DEGIRO), maar dat is geen persoonlijk advies. Je kunt het ter inspiratie gebruiken. Ik ben opgeleid als belegger, beleg sinds 1998 en begonnen in de financiële sector. Ik ben dus geen beginnende belegger en sommige beleggingen zijn risicovol (maar ik neem gecalculeerde risico’s). Afijn genoeg disclaimers.

Mijn beleggingen:

Het Fidelity Global Technology Dis fonds was in 2019 mijn beste belegging met een rendement van 47,6%. Helaas heb ik daarin maar een klein bedrag zitten en ik ben niet van plan dit de komende 10 jaar te verkopen.

iShares Core S&P 500 UCITS ETF (hedged) heb ik al een tijd en leverde 26,5% op. Dit laat ik staan tot mijn pensioen. Het afdekken van het valutarisico doe ik niet meer dus daarom heb ik dit jaar ruim 1.500 euro belegt (op verschillende momenten) in Vanguard S&P 500 ETF. Mijn resultaat tot nu toe is 20,49%.

Dollar cost averaging

Daarnaast volg ik de beleggingsstrategie ‘dollar cost averaging’. Dat betekent dat ik iedere maand een zelfde bedrag beleg om mijn risico’s over de tijd te spreiden. Iedere maand belegde ik 100 euro in iShares North America Equity Index Fund (indexbeleggen). Over het hele jaar heb ik zo een rendement van 14,8% behaald.

Voor de studie van mijn zoon belegde ik iedere maand 65 euro in ABN Amro PROFIELFONDS 6. Rendement in 2019 18,6%. Dat geld laat ik nog minimaal 11 jaar staan (tot zijn 18e). Als je dit te risicovol vindt kun je ook een mixfonds kiezen die minder in aandelen en meer in obligaties belegt.

Aan het begin van het jaar had ik een groot deel van mijn vermogen belegd in de Verenigde Staten. Daar wilde ik dit jaar minder afhankelijk van worden, plus dat de VS behoorlijk hoog gewaardeerd is.

Waardebeleggen in indexfondsen

Ik ben daarom gaan waardebeleggen in indexfondsen (een mooi woord voor koopjesjagen). Daarvoor ben ik geïnspireerd door de CAPE Value strategie. Je belegt dan in de laagst gewaardeerde aandelenmarkten. Om de risico’s te spreiden beleg je dan niet in één maar meerdere markten met behulp van ETF’s. Ik heb dit jaar bijvoorbeeld belegt in Turkije, China, Rusland en Zuid-Korea (let op geen strategie voor beginners). Mijn rendementen tot nu toe (let op ook hier gedurende het jaar op meerdere momenten belegd):

  • iShares China A – 24,46%
  • iShares MSCI Russia – 18,01%
  • iShare MSCI Korea – 12,11%
  • iShares MSCI Turkey – 11,92%
  • Vanguard FTSE Emerging Markets – 8,25%
  • iShares China U A – 7,39%

Dividendbeleggen

Om de risico’s nog wat meer te spreiden ben ik eerst op zoek gegaan naar obligatiefondsen, maar die rentes zijn zo laag dat ik voor dividend aandelen fondsen heb gekozen. Ik focus me voorlopig bijna volledig op aandelen omdat mijn beleggingshorizon langer is dan 20 jaar. Dan zijn de risico’s van beleggen in een goed gespreide portefeuille aandelen heel beperkt.

  • iShares UK dividend – 12,63%
  • iShares Emerging Markets dividend – 6,65%

Conclusie

Ik ben net als de meeste beleggers heel tevreden over de rendementen in 2019. We hebben meer dan ooit gespaard en belegd en we liggen voor op schema voor onze beleggingsdoelen. Ik heb geen reden om aandelen te verkopen of te switchen. We zitten nu op koers om 5 jaar eerder te kunnen stoppen met werken.

Komend jaar blijf ik enthousiast sparen en beleggen voor financiële vrijheid.

Ad

Beleg met lage kosten bij DEGIRO.

Meer info >

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

logo etoro eToro is een sociaal handelsplatform met wereldwijd 20 miljoen gebruikers. Bij eToro kun je met 0% Commissie beleggen in aandelen. Handelen in cryptovaluta. Rekening bij eToro is gratis.

Uw kapitaal loopt risico. Er gelden andere tarieven. Voor meer informatie bezoek etoro.com/trading/fees.

Meer info >

Disclaimer
Alle informatie op Geldreview.nl is alleen voor informatieve en educatieve doeleinden. Het is geen persoonlijk advies tot het doen van beleggingen. Wij mogen geen antwoord geven op vragen over financiële producten. De verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.