Beleggen

Periodiek beleggen zonder transactiekosten

Last Updated on 24 september 2020 by Jasper Bronkhorst

Periodiek beleggen is een simpele beleggingsstrategie waarbij je elke maand of kwartaal een vast bedrag belegt in een indexfonds of beleggingsfonds. Groot voordeel is dat je kleine bedragen kunt beleggen zonder transactiekosten.

Periodiek beleggen of dollar cost averaging is beleggen op de automatische piloot. Vergelijkbaar met automatisch sparen. Zelf ben ik periodiek gaan beleggen omdat sparen zo weinig oplevert en ik erachter kwam dat het zonder transactiekosten kan.

Deze beleggingsstrategie kan de risico’s van beleggen in aandelen en obligaties verminderen (maar niet uitsluiten) ten opzichte van al je geld in één keer te beleggen, maar levert niet altijd hogere resultaten op.

Goedkope brokers
Beleggen tegen ongekend lage tarieven? Open dan een beleggingsrekening bij DEGIRO.

Order à € 1.000: € 2,30 (€ 0 kernselectie)

Meer info

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt een deel van je geld verliezen

Resultaten

Als je je beleggingsportfolio langzaam opbouwt gedurende de jaren met geld dat je spaart kan periodiek beleggen een groot vermogen opleveren.

Burton. G Malkiel schetst in zijn boek A Random Walk Down Wall Street een scenario waarbij een belegger in 1978 begon met een eerste belegging van 500 dollar in het Vanguard 500 Index Fund en daarna 100 dollar per maand tot 2013. Een totale inleg van 44.000 dollar groeide uit tot 480.000 dollar, zonder rekening te houden met belastingen.

Dat is natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar het schetst de enorme potentiële groei van je vermogen.

Hoe wij periodiek beleggen

Periodiek beleggen kan bij verschillende banken. Zelf beleg ik automatisch 150 euro per maand in een Amerikaanse ETF, iShares North America Equity index, via ABN Amro. Dan betaal ik geen transactiekosten en bouw zo langzaam maar zeker een mooi bedrag op.

Eerst belegde ik automatisch in ABN Amro profielfonds 6, maar nu alweer een tijd in iShares North America Equity index (indexbeleggen) omdat de kostenratio veel lager is dan het profielfonds. iShares North America Equity index heeft een kostratio van 0,21% en de afgelopen 5 jaar 13.01% per jaar opgeleverd.

Mijn vrouw belegt via ING al jaren 100 euro per maand in NN Dynamic Mix Fund III. Ook zonder transactiekosten. Dit beleggingsfonds belegt 50% in wereldwijde aandelen en 50% in obligaties. Dat is minder risicovol dan al je geld in aandelen beleggen.

NN Dynamic Mix Fund III heeft de afgelopen 5 jaar een jaarlijks rendement van 5,6% opgeleverd tegen 5,92% voor de benchmark. De lopende kosten per jaar zijn 0.65%.

Daarnaast beleg ik regelmatig via DeGiro. De transactiekosten zijn heel laag en er zijn honderden ETF’s en fondsen in de kernselectie die je kan kopen zonder transactiekosten. In de praktijk beleg ik daar dan ook meestal zonder aankoopkosten. Je belegt via DeGiro geen vaste bedragen maar beleggen kan al vanaf 100 euro per keer.

Top 10 Goedkope Brokers

Periodiek beleggen vergelijken

Je kunt bij verschillende banken automatisch beleggen in indextrackers (ETF’s) en beleggingsfondsen. Hieronder zie je de mogelijkheden:

AanbiederETF’sBeleggingsfondsenAankoopkostenPeriodiek
ABN AMROjaja€ 0,00mnd, kw, 1/2 jr, jr
INGjaja€ 0,00nb
Rabobanknbnb0,1% of € 5 + 0,05%mnd, kw
ASN Bankneeja€ 0,00mnd, kw
Robeconeeja€ 0,00mnd
Bron: websites banken en Robeco

Bij ASN Bank en Robeco kun je beleggen in hun huisfondsen. ABN Amro en ING bieden meer mogelijkheden met beleggingen in ETF’s en beleggingsfondsen. Bij Rabobank is het mogelijk om automatisch in te leggen, maar aanvullende informatie over mogelijkheden en kosten kon ik niet vinden.

Het verborgen voordeel van periodiek beleggen

Door maandelijks automatisch te beleggen betalen we onszelf eerst. We zetten geld opzij voor de studie van mijn zoon, aanvulling pensioen en om eerder te kunnen stoppen met werken.

We wachten dus niet af of we maandelijks geld overhouden, maar sparen en beleggen eerst en kijken dan hoeveel we hebben om van te leven. Daardoor hebben we nu al een mooi bedrag bij elkaar belegt voor later. Periodiek beleggen dwingt je tot financiële discipline en daar heb je later plezier van.

Beleggen voor beginners

Sponsored
De Brand New Day beleggingsrekening biedt een kant en klare oplossing voor indexbeleggers. Je kiest zelf de verdeling tussen aandelen en obligaties en je kunt kunt gebruik maken van lifecyclebeleggen.

Open nu een beleggingsrekening bij Brand New Day

Vergelijk, stap over en bespaar honderden euro’s
Top 10 Goedkope Brokers
Top 10 Goedkope Energie
Mobiele abonnementen
ETF’s

Bronnen