Beleggen

Historisch rendement beleggen sinds 1900

Laatste update 2 januari 2021

Als ik tegen vrienden en collega’s begin over beleggen, zien ze meestal alleen de risico’s en gaan ze voorbij aan het rendement van beleggen.

Terwijl je wel moet beleggen om de koopkracht van je geld op peil te houden. En als je het historisch rendement van beleggen kent, weet je dat beleggen de manier is om langzaam maar zeker financiële vrijheid te realiseren.

Andere beginnende beleggers zijn juist te optimistisch en verwachten veel te hoge rendementen. Daarop heb ik hier de historische rendement van beleggen voor je op een rij gezet.

Jaarlijks rendement sinds 1900

Sinds 1900 was het jaarlijks rendement op aandelen wereldwijd 8,1% (geannualiseerd). In ontwikkelde landen was dat gemiddeld iets hoger 8,2%. 7,2% in opkomende markten (Dimson, Marsh en Staunton Credit Suisse Yearbook 2019, p.11). In de VS was het jaarlijks rendement op aandelen sinds 1926 10,1% en 5,3% op obligaties (Vanguard). Dat zijn nominale rendementen voor inflatie. Hieronder zie je het voorbeeld voor de Verenigde Staten.

De reële rendementen na inflatie liggen lager; 5% wereldwijd voor aandelen en 1,9% voor obligaties en nog wat lager voor cash (3-maands obligaties en sparen). Reëel rendement is de werkelijke jaarlijkse toename van de koopkracht van beleggingen. Met de huidige spaarrente van 0,03% en een inflatie van 2,6% betekent het dat je geld op een spaarrekening ieder jaar ruim 2% minder waard wordt en je een negatief reëel rendement .

Conclusie is dat op de lange termijn de aandelenrendementen dus aanzienlijk hoger zijn dan obligatierendementen en sparen.

Rendement beleggen per land

De reële aandelenrendementen van de afgelopen 119 jaar verschillen per land. Het gemiddelde rendement op aandelen na inflatie was in de VS 6,4%, Europa 4,2% en Nederland 5% (geometric mean). Australië was de beste plek om in 1900 je geld te beleggen. Daarna de VS. Zoals je later zal lezen is de VS daarna ook één van de beste plekken gebleven om te beleggen in een goed gespreide portefeuille met aandelen. Dat kan tegenwoordig heel makkelijk met indexbeleggen.

rendement aandelen per land sinds 1900
Bron Credit Suisse Yearbook

Ad

Beleg met lage kosten bij DEGIRO.

Meer info >

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Risicovrij rendement beleggen

De 10 jaars rente op staatsobligaties is min of meer risicoloos. De kans dat de Nederlandse staat failliet gaat is verwaarloosbaar. Was de Nederlandse 10 jaars rente in 1999 nog ruim 4%, nu is het negatief. In de VS is de 10 jaars rente 1,6%.

Als je belegt in aandelen, obligaties of vastgoed loop je risico en daar wil je een vergoeding voor. Je streeft met beleggen in aandelen, vastgoed of bedrijfsobligaties dus altijd naar een hoger rendement dan op staatsobligaties; het risicovrije rendement.

10 jaars rente staatsobligaties
Bron: DNB

Op dit moment is de 10-jaars rente in alle landen historisch laag. In Nederland zelfs negatief, -0,437 %. On het Eurogebied 0,05% en in de VS 1,7%.

Rendement aandelen per jaar

Amerikaanse aandelen hebben sinds 1926 10,3% per jaar opgeleverd, maar bijna geen enkel jaar wordt dat rendement precies behaald. De rendementen schommelen nogal (volatiliteit). In de laatste 93 jaar werd er zelfs 26 keer verlies geleden. In 2008 was het verlies bijvoorbeeld 38%. Dus als je aandelen wilt kopen moet je een langere beleggingshorizon dan een jaar hebben. Maar het voordeel is dat des te langer je horizon, des te lager de risico’s.

jaarlijks rendement Amerikaanse aandelen
Bron: Macrotrands

Rendement aandelen per decennium

Wanneer je langer belegt in aandelen verminderen de risico’s aanzienlijk. In de laatste 11 decennia werd er maar 2x verlies geleden. Maximaal -1,2% per jaar in 2000’s. Dus als je je geld 10 jaar wilt wegzetten zit je met aandelen al behoorlijk veilig. Heb je net als ik een beleggingshorizon van meer dan 20 jaar. Dan zijn de risico’s van een goed gespreide beleggingsportefeuille van aandelen minimaal (op basis van historische rendementen).

rendement aandelen per decennium
Bron: Bogle

Jaarlijkse rendementen voor aandelen 1950-2013

Sinds 1950 zou je met een beleggingshorizon van 15 jaar of meer altijd een positief rendement behaald hebben met een goed gespreide beleggingsportefeuille Amerikaanse aandelen (zoals een S&P 500 ETF). In het slechtste geval 4,21% per jaar. In het beste geval 19,1% per jaar . Met een beleggingshorizon van 20 jaar kun je met een waarschijnlijkheid van 91,3% ervan uitgaan dat aandelen meer opleveren dan obligaties. Beleg je 30 jaar op langer dan is de waarschijnlijkheid 99,4% (Bron: Burton G. Malkiel). Maar let op rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Bron: Burton G. Malkiel

Rendement modelportefeuilles

Een groot deel van het rendement wordt bepaalt door de keuze voor vermogensverdeling. Kies je voor een beleggingsportefeuille die volledig bestaat uit obligaties? Dan moet je rekening houden met lagere rendementen dan een aandelenportfolio. Je kunt geen 10% rendement verwachten door alleen in obligaties te beleggen.

Inkomensbelegger

In de VS hebben obligaties sinds 1926 een jaarlijks rendement van 5,3% opgeleverd. Een inkomensgeoriënteerde belegger kiest voor een portefeuille die vooral bestaat uit obligaties. Mensen die met pensioen zijn of bijna gaan zijn typische inkomensbeleggers.

model beleggingsportefeuille obligaties
Bron: Vanguard
model beleggingsportefeuille inkomen

Mixed

Heb je een lange beleggingshorizon en kun je wat meer risico verdragen? Dan kun je kiezen voor een beleggingsportefeuille met een balans tussen aandelen en obligaties. De historische rendementen zijn hoger, maar je moet er dan wel rekening houden met het feit dat er vaker jaren met een verlies is en het jaarverlies groter is dan met obligatiebeleggen.

model beleggingsportefeuille balans aandelen obligaties

Groei

Een op groei gerichte belegger kiest voor een portefeuille met minimaal 70% aandelen. Daarvoor heb je een lange beleggingshorizon nodig van minimaal 15 jaar. Zelf hebben we ruim 3 netto maandsalarissen op een spaarrekening. Ik beleg 100% in aandelen. Mijn vrouw belegt maandelijks in NN Mix fonds 3 die bestaat uit 50% aandelen en 50% obligaties.

model beleggingsportefeuille aandelen

Rendement ‘s werelds beste belegger

Warren Buffett heeft sinds 1965 een jaarlijks rendement behaald van 20,5%. Dat is uitzonderlijk hoog. Dus als een of andere belegger hogere rendementen belooft zou ik wantrouwig zijn. Beleggen is niet iets om snel rijk mee te worden. Het vergt een lange adem.

Beleggen voor beginners
Top 10 goedkope brokers vergelijken

logo etoro eToro is een sociaal handelsplatform met wereldwijd 20 miljoen gebruikers. Bij eToro kun je met 0% Commissie beleggen in aandelen. Handelen in cryptovaluta. Rekening bij eToro is gratis.

Uw kapitaal loopt risico. Er gelden andere tarieven. Voor meer informatie bezoek etoro.com/trading/fees.

Meer info >

Ad

De Brand New Day beleggingsrekening biedt een kant en klare oplossing voor indexbeleggers. Je kiest zelf de verdeling tussen aandelen en obligaties en je kunt gebruik maken van automatische risicoafbouw.

Open nu een beleggingsrekening bij Brand New Day

Over de auteur
drs. Jasper Bronkhorst is uitgever van Geldreview.nl en The Global Value Report. Hij helpt beleggers met vinden van de beste broker en ETF’s. Daarnaast biedt hij een cursus beleggen. Hij is docent Vermogensbeheer en Ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam. Jasper heeft economie gestudeerd aan de universiteiten van Maastricht en Amsterdam. Hij is afgestudeerd bij ING Investment Management en is zijn loopbaan begonnen bij ING Financial Markets. Jasper schrijft inmiddels 20 jaar over beleggen.

Disclaimer
Alle informatie op Geldreview.nl is alleen voor informatieve en educatieve doeleinden. Het is geen persoonlijk advies tot het doen van beleggingen. Wij mogen geen antwoord geven op vragen over financiële producten. De verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.