Beleggen

Rendement uitgelegd en berekenen

Rendement betekenis

Rendement is de winst of het verlies op een belegging over een bepaalde periode uitgedrukt in een percentage van de investering aan de beginperiode.

Het rendement wordt meestal berekend op jaarbasis, maar kun je ook over langere periode berekenen. Beleggingsrendement bestaat uit rentebaten (obligaties) of dividend (aandelen), huurinkomsten (vastgoed) en de koerswinst of -verlies.

Het historisch rendement op aandelen is het hoogst.

Ad

Beleg met lage kosten bij DEGIRO.

Meer info >

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Opbrengst per kalenderjaar

Hieronder zie je een voorbeeld van het rendement van iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Dist) per kalenderjaar.

Rendement voorbeeld per kalenderjaar.

Je ziet dat de jaarlijkse resultaten per jaar sterk schommelen. Dat noem je volatiliteit. Het resultaat per kalenderjaar wisselde de afgelopen 5 jaar van -4,71% tot 31,05% per jaar. Hier zit de beurskrach 2020 nog niet in. Door rendementen per jaar te bestuderen krijg je een gevoel voor het risico van een belegging,

Cumulatief rendement

Het cumulatief rendement is het totale resultaat in procenten van een belegging over een bepaalde periode.

cumulatief rendement

De afgelopen 3 maanden was het verlies 19,67% door de beurscrash. Voor de lange termijn waren de resultaten een stuk beter. De afgelopen 10 jaar was het totale resultaat van iShares Core S&P 500 ETF 156,44%. De afgelopen 5 jaar 35,14%.

Resultaat op jaarbasis

Als belegger wil ik op jaarbasis een zo’n hoog mogelijk resultaat voor de beleggingsrisico’s die ik neem. Voor mij is de opbrengst op jaarbasis daarom het belangrijkste rendementscijfer.

Rendement op jaarbasis

De afgelopen 10 jaar heeft iShares Core S&P 500 ETF op jaarbasis een opbrengst van 9,88% behaald.

Top 10 Goedkope Brokers Vergelijken

Hoe rendement berekenen

Voor het berekenden van het rendement van een aandeel moet je de beginwaarde weten, de eindwaarde en het dividend per aandeel.

Rendement berekenen formule = (dividend + eindwaarde – beginwaarde) / beginwaarde * 100%

Voorbeeld

Stel dat het aandeel van de Widget Company op 31 december 2018 werd verhandeld voor € 100. In 2019 werd € 5 dividend per aandeel uitgekeerd. En de beurskoers was 31 december 2019 € 110. In 2019 was de totale opbrengst dan 15%

(5 + 110 – 100) / 100 * 100% = 15%

Beurskoers 31 december 2018€ 100
Dividenduitkering in 2019€ 5
Beurskoers 31 december 2019€ 110
Rendement 201915%

Als je een goed beleggingsresultaat wilt behalen is indexbeleggen de beste oplossing, zeker als je net begint met beleggen.

Vergelijk, stap over en bespaar honderden euro’s
Top 10 Goedkope Brokers
Top 10 Goedkope Energie
Alles-in-1 vergelijken
Mobiele abonnementen
Beste ETF’s

Over de auteur
drs. Jasper Bronkhorst is uitgever van Geldreview.nl en The Global Value Report. Hij helpt beleggers met vinden van de beste broker en ETF’s. Daarnaast biedt hij een cursus beleggen. Hij is docent Vermogensbeheer en Ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam. Jasper heeft economie gestudeerd aan de universiteiten van Maastricht en Amsterdam. Hij is afgestudeerd bij ING Investment Management en is zijn loopbaan begonnen bij ING Financial Markets. Jasper schrijft inmiddels 20 jaar over beleggen.

Bronnen