Beleggen

5 Bewezen Manieren om Aandelenrendementen te Voorspellen

Laatste update 3 januari 2021

Rendementen van aandelenmarkten zijn op korte termijn lastig te voorspellen. Maar op lange termijn des te beter. En dat is goed nieuws voor indexbeleggers.

Uit verschillende academische onderzoeken blijkt dat ondergewaardeerde aandelenmarkten op lange termijn meer rendement opleveren dan overgewaardeerde aandelenindices.

Verschillende waarde indicatoren blijken indexrendementen, en daarmee indexfondsen, vrij goed te voorspellen. Deze inzichten helpen je om hogere rendementen te behalen met minder risico.

Hieronder beschrijf ik de bevindingen van de beste indicatoren met voorspellende waarde.

Top 10 Goedkope Brokers Vergelijken

Sentiment

“Be Fearful When Others Are Greedy and Greedy When Others Are Fearful”, is een bekende uitspraak van ‘s werelds rijkste belegger Warren Buffett. Hij doelt hiermee op het sentiment van beleggers.

Het sentiment van beleggers wordt regelmatig gemeten. En het blijkt dat als beleggers heet optimistisch zijn, het tijd is om op je hoede te zijn. Leuthold heeft uitgezocht dat na de 10 jaren waarbij het sentiment onder Amerikaanse beleggers het meest positief was werd gevolgd door een gemiddeld jaarrendement van slechts 0,6% voor aandelen.

Na de 10 meest pessimistische jaren werd gemiddeld een jaarrendement van 17,4% behaald. Deze bevindingen gelden alleen voor de Amerikaanse aandelenmarkt.

Bron: Leuthold, Meb Faber

Sentiment is bij mijn weten de enige redelijk betrouwbare voorspeller voor rendement op de korte termijn. Op lange termijn zijn de kansen op succes een stuk hoger.

Ad

Beleg met lage kosten bij DEGIRO.

Meer info >

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

10-jaars gemiddelde K/W ratio als betrouwbare voorspeller van indexrendementen

Burton G. Malkiel is één van de grondleggers van indexbeleggen en volgens hem is er één voorspelbaar patroon op de aandelenmarkt.

Een lage K/W ratio aan het begin, leidt in de regel tot hogere rendementen en de daaropvolgende 10 jaar. Hiervoor wordt niet de gewone K/W ratio gebruikt maar de CAPE ratio, die gebruikt een 10-jaars gemiddelde van de K/W ratio die is aangepast voor inflatie. CAPE staat voor Cyclically Adjusted PE Ratio.

Een CAPE van minder dan 10,6 leidde in de daaropvolgende jaren tot een gemiddeld rendement van 16,4% van de Amerikaanse S&P 500 index. De jaren met de hoogste CAPE van meer dan 25,1 tot een jaarrendement van 3,7%. Des te hoger de gemiddelde K/W ratio, des te lager het jaarrendement de daarop volgende 10 jaar.

How Much Should We Invest in Emerging Markets? - Wealthfront ...
Bron: The Leuthold Group

Met een huidige van CAPE ratio van 30,75 (bron: Multpl.com) voor de S&P 500 index hoef je de komende jaren geen hoge rendementen in de VS te verwachten.

10 beste en 10 slechtste decennia

Hieronder zie je de 10 beste en 10 slechtste decennia van de Amerikaanse beursindex Standard & Poor’s 500. De beste 10-jaarsperiodes leverden gemiddeld 16,1% op. De slechtste -3,3%.

aandelenrendementen vs 10 jaars CAPE Value
https://mebfaber.com/wp-content/uploads/2016/05/SSRN-id2129474.pdf

Opvallend is dat de CAPE ratio aan het begin van de goede periodes met 10,92 laag was. Bij de slechte periodes hoog; 23,31.

De les is om als indexbelegger Amerikaanse indexfondsen te kopen als Amerikaanse aandelen laag gewaardeerd zijn. Maar geldt dit ook voor andere landen?

Relatie CAPE en gemiddelde reële rendementen 10-15 jaar

Keimling van Star Capital heeft ook onderzoek gedaan naar de voorspellende waarde van de CAPE ratio voor 16 andere landen dan de VS.

Als je kijkt naar het gemiddelde 10 jaarsrendement dan blijkt een lage CAPE ratio van minder dan 10 voor alle landen gemiddeld te leidden tot een jaarrendement van 11,7%. Voor Nederland zelfs 15,3%. Een hoge CAPE leidt in de regel tot lagere rendementen.

CAPEAlle landenNederland
0-1011,7%15,3%
10-158,7%10,6%
15-207,2%6,1%
20-255,7%2,5%
25-304,1%-0,2%
>300,5%-2,3%
Bron: Keimling

Voor de meeste landen is de CAPE ratio een goede voorspeller maar niet voor Frankrijk, Denemarken en Zweden. Zoals je hieronder ziet is een sterke correlatie, maar geen 1-op-1 relatie.

rendementen voorspellen met CAPE ratio
Bron: Keimling, Star Capital

Rendementen voorspellen met P/B ratio

De prijs-boekwaarderatio blijkt eveneens een vrij goede voorspeller van toekomstige rendementen van aandelenmarkten en indexfondsen.

Als aandelen onder de boekwaarde werden verkocht, was het rendement in de 10 jaar daarna met 14,1% heel hoog. Een hogere P/B ratio leidde gemiddeld tot lagere rendementen.

PBRendement p.j.
0-114,1%
1-1,59,9%
1,5-27,7%
2-2,56,3%
2,5-34,5%
>30,6%
Bron: Keimling

K/W ratio, Prijs-Cashflow en dividend rendement

Het blijkt dat andere waarde indicatoren, K/W ratio, Prijs-Cashflow en dividendrendement ook voorspellende waarde hebben.

De top 10% aandelenmarkten die het meest aantrekkelijk waren gewaardeerd leveren in de daarop volgende 10-15 jaar het meeste op. Veel meer dan degenen die het hoogst gewaardeerd waren.

Bron: Keimling

Met beleggen wil je je vermogen in stand houden en een degelijk rendement behalen. Belangrijker is daarom misschien wel dat het neerwaarts risico is stuk kleiner als indexfondsen laag gewaardeerd zijn.

Door te beleggen in ondergewaardeerde indexfondsen en ETF‘s heb je een soort van veiligheidsmarge. Dat is waar beleggers zoals Warren Buffet en Benjamin Graham naar op zoek zijn. Alleen gebruiken zij dat voor individuele aandelen.

Rendementen voorspellen met initieel dividendrendement en winstgroei

Op lange termijn wordt het rendement op de aandelenmarkt volgens John Bogle bepaald het initiële dividendrendement en de winstgroei van ondernemingen. Sinds 1900 was in Amerika het dividendrendement 4,4% en de winstgroei per aandeel 4,6%. Dat is een beleggingsrendement van 9%. Door verandering in de koers-winstverhouding kwam daar nog een 0,5% bij (speculatief rendement). Daarmee komt het totale nominale rendement op 9,5%.

Je kunt dan zelf vrij eenvoudig rendementen voorspellen van een aandelenmarkt. De S&P 500 index heeft nu een dividendrendement van 1,7%. Ga je uit van de historische winstgroei van 4,6% dan kom je op een beleggingsrendement van 6,3%. Als je bedenkt dat de K/W ratio met 22 vrij hoog is dan kun je daar wel een procentje vanaf trekken. Dus als je nu een een S&P 500 ETF koopt mag je uitgaan van een verwacht rendement voor de komende 10 jaar van ruim 5%. Dit is geen exacte wetenschap, maar geeft je een indicatie.

Backtest

Dit zijn de waarderingen van Amerikaanse S&P 500 index in 2010 en 2020:

20102020
CAPE2030,6
K/W15,822
Div %2%1,7%
PB23,66
Onderzoek Geldreview.nl

De S&P 500 index heeft afgelopen 10 jaar een jaarlijks rendement van een 14,45% opgeleverd. Dat is veel hoger dan de 6,2 tot 8,2% die je op basis van de CAPE waarde in 2010 zou verwachten. Met een boekwaarde van 2 was de voorspelling een rendement van 8,6% tot 12,6%. Bogle zou uitgaan van ongeveer 7%.

De winst per aandeel van Amerikaanse bedrijven is de afgelopen 10 jaar veel harder gegroeid dan het historisch gemiddelde. Het hoge rendement is verder te verklaren door de hogere K/W ratio nu dan in 2010.

Als je met de huidige waardering een voorspelling moet doen voor de komende 10 jaar kom je op basis van PB ratio tot 0,7% en CAPE -0,3%. Daarom beleg ik nu meer in lager gewaardeerde etf’s zoals Rusland, Turkije, Zuid-Korea en China.

Conclusie

Verschillende waarde indicatoren blijken betrouwbare voorspellers van toekomstige rendementen.

De meeste aandelenmarkten hebben op lange termijn een opgaande trend, maar dat gaat vaak met tijdelijke (forse) dalingen gepaard. Tijdens deze dalingen zijn aandelenmarkten relatief laag gewaardeerd en brengen dan de daaropvolgende jaren vaak een hoger rendement op. Het is dus op zich geen verrassende conclusie dat je beter indexfondsen en etf’s in laaggewaarde aandelenmarkten kunt kopen dan wanneer een markt duur is.

Beleggen is geen exacte wetenschap dus doe altijd je eigen onderzoek voordat je beleggingsbeslissingen neemt.

Sponsored
BinckBank Populaire Nederlandse broker met gebruiksvriendelijk platform.

Bezoek website

Ad

De Brand New Day beleggingsrekening biedt een kant en klare oplossing voor indexbeleggers. Je kiest zelf de verdeling tussen aandelen en obligaties en je kunt gebruik maken van automatische risicoafbouw.

Open nu een beleggingsrekening bij Brand New Day

Over de auteur
drs. Jasper Bronkhorst is uitgever van Geldreview.nl en The Global Value Report. Hij helpt beleggers met vinden van de beste broker en ETF’s. Daarnaast biedt hij een cursus beleggen. Hij is docent Vermogensbeheer en Ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam. Jasper heeft economie gestudeerd aan de universiteiten van Maastricht en Amsterdam. Hij is afgestudeerd bij ING Investment Management en is zijn loopbaan begonnen bij ING Financial Markets. Jasper schrijft inmiddels 20 jaar over beleggen.

Bronnen