Beleggen

Rijk worden met beleggen

Laatste update 4 januari 2021

Van wie kun je beter leren om rijk te worden met beleggen dan van ’s werelds rijkste belegger? Warren Buffet heeft alleen door te investeren een vermogen van $ 46 mrd opgebouwd.

Rendement van 586,817%

Sinds 1965 heeft hij een gemiddeld jaarlijks rendement behaald van 19,7% op zijn investeringen, tegen een rendement van 9,4% van de S&P 500 index.

Dit verschil lijkt misschien niet zo groot maar door het rente-op-rente effect is het verschil in totaal rendement enorm; 586,817% tegen 7.433%. Dus had je in 1965 10.000 dollar door Warren Buffett laten beleggen dan was dit eind 2012 ruim $ 58 mln waard. Terwijl je ‘maar’ $ 0,7 mln had opgebouwd als je de S&P 500 index had gevolgd. Je hoeft dan ook niet met een groot kapitaal te beginnen om rijk te worden met beleggen.

Top 10 Goedkope Brokers Vergelijken

Consumentenmonopolies

Gedurende zijn loopbaan heeft hij verschillende keren zijn beleggingsstijl aangepast, maar hij heeft een voorliefde voor bedrijven met zogenaamde consumentenmonopolies. Een groot deel van zijn geld heeft hij verdiend met investeringen in Coca Cola, Gillette en American Express.

Dat betekent niet dat hij in elk bedrijf met een consumentenmonopolie investeert, want de prijs die je betaalt bepaalt het rendement.

Hij weet welke bedrijven hij graag zou willen bezitten en wacht dan net zo lang totdat ze beschikbaar zijn voor de juiste prijs. Dan koopt hij grote pakketten en het liefst hele bedrijven. Die brengt hij dan onder in zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway. Berkshire bezit tientallen bedrijven en heeft vier grote investeringen; American Express, Coca-Cola, IBM en Wells Fargo.

Beleggingscriteria

Warren belegt alleen in simpele bedrijven die hij begrijpt. Zo heeft hij de hele dot com bubble eind jaren negentig gemist en men dacht toen dat zijn aanpak was uitgewerkt. Niets was minder waar.

Tip is dan ook om nooit te beleggen in bedrijven waarvan je de business niet begrijpt.

In de jaren zeventig heeft hij bijvoorbeeld veel geld verdiend aan mediabedrijven omdat hij zag dat regionale kranten monopolies bezaten op de regionale advertentiemarkt, zoiets als Google dat nu op internet heeft. Deze bedrijven waren toen ondergewaardeerd, waar hij van heeft geprofiteerd.

Verder gaat hij ervan uit dat prestaties uit het verleden wel degelijk een indicatie voor de toekomst geven. Dus bedrijven die goed winstgevend zijn en waarbij de winst per aandeel gestaag groeit, hebben zijn voorkeur. Verder zoekt hij bedrijven met een goed rendement op eigen vermogen en weinig tot geen schulden. Ten slotte kijkt hij naar de kwaliteit van het management. Een betrouwbaar management met verstand van zaken.

Als hij dan belegt, stapt hij groot in met het doel om investeringen heel lang aan te houden. Hij besteedt van tevoren dan ook heel veel tijd in het goed leren kennen van een bedrijf. Hij leert alles over de sector en het bedrijf, leest jaarverslagen en spreekt het management.

Hoe kan ik zo rijk worden als Warren Buffett

Als je wilt leren beleggen als Warren Buffet, en net zo rijk wilt worden, begin dan met het lezen van enkele jaarverslagen van Berkshire Hathaway. Deze zijn beschikbaar op http://www.berkshirehathaway.com/.

Hij heeft zelf altijd een exemplaar van het boek The Intelligent Investor van Benjamin Graham bij de hand. Zelf vind ik dat wel erg droge kost. Over Warren Buffet zijn er vele (leukere) boeken geschreven, zoals The Snowball en de Magie van Warren Buffet. The Tao of Warren Buffet is een inspirerend boekje om mee te beginnen, met oneliners van Buffet en een korte toelichting van de auteurs.

Het boek The Great Investors van Glen Arnold kan ik je ook aanbevelen. Hierin beschrijft Arnold acht van de meeste succesvolle beleggers ooit en gaat in op hun beleggingsstijl en succesfactoren.

Eenvoudige filosofie, moeilijk te kopiëren

Hoewel Buffet een eenvoudige filosofie heeft is deze nog niet zo makkelijk te kopiëren. De bedrijven die aan al zijn criteria voldoen zijn schaars en iedere belegger wil die bedrijven bezitten. Hij wacht vaak dan ook jaren voor een bedrijf voor de juiste prijs voorbij komt.

Coca-Cola was begin jaren tachtig allerlei branchevreemde activiteiten gaan ondernemen en de beurskoers stond onder druk. Pas onder nieuw management en toen ze zich weer gingen concentreren op het verkopen van cola herstelde de koers. Buffet stapte bijtijds in en verdiende een fortuin.

Wat je wel kunt doen is je specialiseren in één of twee sectoren en zorgen dat je daar alles vanaf weet. Buffet heeft twee belangrijke expertisegebieden: media en verzekeringen.

Als je een expertise ontwikkelt krijg je een voorsprong op andere beleggers en kun je daar van profiteren. Werk je bij een autodealer dan merk je snel genoeg wanneer de autoverkopen weer herstellen en welke merken goede vooruitzichten hebben. Als architect merk je als eerste wanneer de bouw weer begint aan te trekken, want dan groeien als eerste de opdrachten voor architecten. Beperk je in ieder geval tot sectoren en branches waar je verstand van hebt.

Hou er rekening mee dat succesvol beleggen en rijk worden iets is voor de lange termijn. Wat niet betekent dan je slechte beleggingen te lang moet aanhouden. Zelf had ik veel vertrouwen in herstel van SNS Reaal, maar toen het echt onzeker werd heb ik mijn beleggingen nog bijtijds met winst kunnen verkopen voordat SNS werd genationaliseerd. Soms moet je als belegger ook wat geluk hebben.

Niet alles in aandelen belegd

Buffet investeert het meeste van zijn geld in bedrijven, maar alleen als hij goede kansen ziet en dat kan soms jaren duren. In de tussentijd houdt hij geld dat hij niet belegt in aandelen aan in cashvarianten. Voor de particuliere belegger betekent dit geld aanhouden op een spaarrekening of deposito.

Goedkope brokers vergelijken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.