Beleggen

5 Tips om beleggingsrisico’s te beperken

Ik sprak laatst een collega en hij wilde wel beleggen maar geen risico lopen. Dat kan niet.

Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. Je kunt met beleggen (een deel van) je inleg verliezen. Dus als je geen risico wilt lopen moet je niet beleggen.

Als je belegt in aandelen moet je er rekening meer houden dat de beurs iedere paar jaar 10% daalt. En eens in de 5 tot 10 jaar meer dan 25%. Als je daar wakker vak ligt moet je niet beleggen in aandelen.

Voor degenen die wel beleggen is het de uitdaging om risico’s te beperken. Je kunt beleggingsrisico’s niet uitsluiten, maar wel behoorlijk beperken.

Ad

Beleg met lage kosten bij DEGIRO.

Meer info >

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

2 Visies op beleggingsrisico

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM)  hebben de Risicometer Beleggen ontwikkeld waarmee particulieren de risico’s van verschillende beleggingen met elkaar kunnen vergelijken.

De risicometer geeft het risico aan van de beleggingen in een risicoprofiel. Dit risico is gebaseerd op de volatiliteit van het rendement. De gestandaardiseerde grafische weergave in een meter geeft consumenten meer houvast bij het vergelijken van de uiteenlopende profielnamen die worden gebruikt. AFM

Op een schaal van 1 tot en met 7 wordt aangegeven hoe risicovol een belegging is. iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Dist) heeft bijvoorbeeld een score van 5, dus wordt gezien als behoorlijk risicovol.

Risicometer beleggen
Risicometer beleggen

De risicometer is gebaseerd op de historische volatiliteit van een beleggingsproduct. Dus als de koers in het verleden erg heeft geschommeld, dan wordt dat gezien als erg risicovol. Dat is een goede leidraad voor beginnende beleggers en korte termijn beleggers. De S&P 500 index kan in een jaar namelijk zomaar 30% tot 40% dalen, dus als je daar wakker van ligt moet je niet beleggen in beleggingsproducten met een hoge score op de Risicometer Beleggen.

Volgens Warren Buffett is het grootste risico van beleggen niet of koersen schommelen, maar of je de koopkracht van je geld op peil kan houden. In het verleden lukte dat vaak niet met spaarrekeningen en obligaties (zie historisch rendement). Daarom belegt Buffett vooral in aandelen. Beleggen in aandelen doe je voor de lange termijn. Des te langer je beleggingshorizon, des te lager de risico’s van beleggen in een goed gespreide beleggingsportefeuille aandelen. Hou minimaal 10 jaar aan voor aandelen en 20 jaar om op ‘safe’ te spelen.

Soorten risico’s beleggen

Er zijn verschillende risico’s die je loopt als je gaat beleggen. Hieronder zal ik ze kort toelichten en hoe je de risico’s kunt beheersen:

Marktrisico

Schommelingen in de markt zoals de beurskrach 2020 zijn niet te voorspellen. De AEX is begin 2020 bijvoorbeeld met 31% gedaald. Als belegger in aandelen moet je hier eigenlijk mee leven.

Je kunt wel als aandelen naar jou mening overgewaardeerd zijn je aandelen verkopen en cash aanhouden. Overgewaardeerde aandelen herken je aan een hoge koers-winstverhouding, hoge prijs-boekwaardeverhouding en laag dividendrendement.

Zodra de markten en aandelen in waarde zijn gedaald kun je weer instappen. Dit heet market timing, maar dat blijkt in de praktijk heel erg lastig om te doen.

Je kunt het marktrisico ook beperken door van te voren je uitstapmoment bepalen. Stel je koopt een aandeel met een koers-winstverhouding van 5. Bij een K/W ratio van 10 stap je dan bijvoorbeeld uit. Of als je een S&P 500 indexfonds hebt, kun je uitstappen bij een K/W ratio van 23.

Valutarisico

De verhouding tussen verschillende valuta schommelt in de tijd. Als je nu voor $ 1.000 aan Amerikaanse aandelen koopt kost je dat € 910. In 2001 betaalde je daarvoor € 1.090. Beleggen in vreemde valuta brengt daarom extra risico’s en kosten met zich mee.

Valutarisico - Verhouding dollar-euro
Valutarisico – Verhouding dollar-euro

Je kunt valutarisico’s beperken door vooral in euro’s te beleggen. Kies dan een Europa ETF, of een ETF VS of Wereld ETF die in euro’s wordt verhandeld. Een andere mogelijkheid is om bij je broker een dollarrekening aan te houden. Die kun je dan op een gunstig moment omzetten naar euro’s.

Risico beleggen – Faillissement

Ik heb vroeger belegt in SNS Reaal, maar was net op tijd om mijn aandelen te verkopen voordat SNS min of meer failliet was en door de Nederlandse staat werd overgenomen. Beleggers waren toen al hun geld kwijt.

Je kunt het faillissementsrisico beperken door niet in individuele aandelen te beleggen maar in indexfondsen (ETF’s) en beleggingsfondsen. Je spreidt dan de risico’s over honderden bedrijven.

Wil je toch in individuele bedrijven beleggen? Beleg dan maximaal 5% tot 10% van je vermogen in één bedrijf.

Renterisico

Wanneer je belegt in obligaties loop je renterisico. Als de rente stijgt, dan dalen op korte termijn de koersen van obligaties, maar profiteer je op lange termijn juist van een hogere rente. Daalt de rente? Dan is het effect precies andersom.

Ook dit risico kun je deels ondervangen door je te beperken tot indexfondsen en beleggingsfondsen.

Dollar cost averaging

Dollar cost averaging betekent dat je iedere maand hetzelfde bedrag belegt. Dan koop je veel aandelen of obligaties als de koers laag is en minder bij een hoge koers. Zo spreid je de risico’s over de tijd en heb je minder last van pieken en dalen. Deze strategie adviseer ik voor beginnende beleggers.

Zelf beleg ik via ABN Amro bijvoorbeeld iedere maand € 100 in een indexfonds dat de Amerikaanse markt volgt. Mijn vrouw belegt iedere maand € 100 in een mixfonds via ING. Beide zijn zonder transactiekosten.

Waardebeleggen

90 jaar historie S&P 500 index
90 jaar historie S&P 500 index

Waardebeleggers kopen aandelen als ze laag gewaardeerd staan en verkopen bij een hoge waardering. Aandelenmarkten hebben al 100 jaar een stijgende trend dus het is niet verrassend dat waardebeleggen op lange termijn de beste strategie is (zie ook CAPE value). Beleg alleen in effecten en bedrijven waar je verstand van hebt.

Wat je vooral niet moet doen

Je moet met beleggen heel veel niet doen. Niet veel handelen want dat gaat ten koste van je rendement.

Op de beleggingsmarkt barst het van de slechte informatie en adviezen. Als er geen wetenschappelijk bewijs is dat het werkt gewoon negeren.

Dus niet speculeren in Bitcoins, CFD’s, opties of daytraden. Negeer beleggingsadviezen (vooral technische analyse) en beperk je als beginnende belegger tot indexbeleggen. Gewoon iedere maand een klein bedrag in indexfondsen en je wordt langzaam maar zeker zeer vermogend.

Top 10 Goedkope Brokers Vergelijken

Conclusie

Je kunt niet alle beleggingsrisico’s voorkomen, maar wel beperken door vooral te beleggen in indexfondsen. Daarnaast is dollar cost averaging is simpele strategie om de risico’s van beleggen te beperken. Voor meer ervaren beleggers is waardebeleggen naar mijn bescheiden mening de beste strategie. En onthou beleggen doe je alleen voor de lange termijn.

Over de auteur
drs. Jasper Bronkhorst is uitgever van Geldreview.nl en The Global Value Report. Hij helpt beleggers met vinden van de beste broker en ETF’s. Daarnaast biedt hij een cursus beleggen. Hij is docent Vermogensbeheer en Ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam. Jasper heeft economie gestudeerd aan de universiteiten van Maastricht en Amsterdam. Hij is afgestudeerd bij ING Investment Management en is zijn loopbaan begonnen bij ING Financial Markets. Jasper schrijft inmiddels 20 jaar over beleggen.

Vergelijk, stap over en bespaar honderden euro’s
Top 10 Goedkope Brokers
Top 10 Goedkope Energie
Alles-in-1 vergelijken
Mobiele abonnementen
Beste ETF’s