Beleggen

4 Cruciale stappen voordat je gaat beginnen met beleggen

Beleggen is een goede manier om je geld te laten groeien. Maar voordat je gaat beginnen met beleggen is het belangrijk om eerst de volgende vier stappen te doorlopen:

  1. Verschuif je focus van geld verdienen naar vermogen opbouwen
  2. Betaal leningen met hoge rente af
  3. Bouw een noodfonds op
  4. Investeer in beleggingskennis

1. Verschuif je focus van geld verdienen naar vermogen opbouwen

Het gaat er niet zozeer om hoeveel geld je verdient, maar hoeveel geld te overhoud om te sparen en te beleggen.

Meer geld verdienen is meestal niet de oplossing, want bij de meeste mensen gaan de uitgaven dan net zo hard omhoog. Robert Kiyosaki beschrijft dat heel heel helder in Rich Dad Poor Dad (een van de beste verkochte en beste personal finance boeken, een aanrader). Jonge stellen gaan meer verdienen en kopen een groter huis met een grotere hypotheek. Dertigers en veertigers gaan rijden in een grotere auto (op afbetaling) en groeien nog een keer door naar een groter huis met een nog hogere hypotheek. Een hoger inkomen leidt vaak tot een net zo’n grote stijging van de uitgaven door meer verplichtingen.

waarom rijken rijker worden
Bron: Robert Kiyosaki

Beleggers (The Rich, volgens Kiyosaki) betalen zichzelf eerst. Door iedere maand eerst een bedrag opzij te zetten en te beleggen in activa die geld in je zak opleveren. Activa zoals aandelen, obligaties en vastgoed.

In de loop der jaren groeit bij bijna iedereen het inkomen. Maar beleggers gaan niet steeds nieuwe duurdere verplichtingen (liabilities) aan waardoor de uitgaven evenredig meestijgen, maar zorgen dat ze hun uitgaven verlagen zodat er meer overblijft om te beleggen.

Beginnen met beleggen betekent keuzes maken

Vermogen opbouwen door te beleggen is een keuze. De keuze om nu minder te consumeren, zodat je straks je levensdoelen kunt betalen. Doelen zoals de studie van je kind, een comfortabel pensioen of eerder stoppen met werken.

De eerste stap is daarom om je inkomsten en uitgaven in evenwicht te brengen. Het verlagen van de uitgaven is een stuk makkelijker en efficiënter dan het verhogen van de inkomsten. Begin klein. Probeer de eerste maand 1% van je inkomen te sparen. Neem wat vaker je eigen lunch mee, neem de fiets wat vaker of gewoon even een maandje wat minder kopen. Geld besparen is niet zo ingewikkeld als je wat bewuster naar je uitgavenpatroon kijkt. Je kunt de komende maanden dat percentage verder verhogen.

TIP: Een goede tip van Vicky Robin (Your Money or You Life) die mij erg heeft geholpen is om één maand al mijn uitgaven bij te houden. Gewoon old school met een schriftje. Dat was een behoorlijke eyeopener. De maand daarop hield ik al veel meer geld over.

2. Betaal leningen met hoge rente af

Wat mij betreft moet je niet gaan beleggen zolang je consumptieve leningen hebt.

Betaal die leningen eerst af voordat je gaat starten met beleggen.

Weinig beleggingen leveren zoveel op als aflossen van creditcard schulden. Het aflossen van deze creditcards levert je 14% rendement op.

Verhoog je inkomen en/of verlaag je uitgaven en gebruik het verschil om al je schulden snel af te lossen, behalve je hypotheek. Blijf natuurlijk wel gewoon aan de betalingsverplichtingen van je hypotheek voldoen.

3. Bouw een noodfonds op voordat je gaat beginnen met beleggen

1 miljoen Nederlandse huishoudens hebben niet voldoende geld om een tegenvaller van € 2.000 binnen een maand te betalen.

Dat betekent volgens DNB dat deze gezinnen zich in een financieel kwetsbare positie bevinden. Hoeveel moet je dan achter de hand houden? Dat hangt nogal af van je gezinssamenstelling en persoonlijke situatie. Vuistregel is om minimaal 3 maandsalarissen achter de hand te hebben op een spaarrekening. Maar werk je als ondernemer dan heb je eigenlijk wel 12 maanden nodig, want als de omzet wegvalt krijg je niks.

Heb je binnenkort een nieuwe auto nodig? Hou daar dan ook rekening mee. Want als je echt wilt beginnen met beleggen, dan ga je na het afbetalen van je schulden geen nieuwe schulden meer aan voor een nieuwe auto, flitsende keuken of leuke reis. Je focus verschuift nu naar sparen en beleggen.

4. Investeer in beleggingskennis

“An investment in knowledge pays the best interest.” – Benjamin Franklin

Beleggen hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar verdiep je eerst in de basisconcepten voordat je je eerste euro’s gaat investeren.

Beleggen is een goede manier om je geld te laten groeien en (eerder) je belangrijkste levensdoelen te realiseren. Maar beleggen is niet zonder risico’s. Begin niet met beleggen totdat je je daarvan bewust bent.

Begin met de cursus beleggen

Indexbeleggen is wat mij betreft de beste oplossing voor professionele en particuliere beleggers. En zeker voor starters. Begin jong, beleg regelmatig en je kunt straks heel comfortabel met pensioen.

Wil je direct een beleggingsrekening openen? Vergelijk dan goedkope brokers.

Ad

Beleg met lage kosten bij DEGIRO.

Meer info >

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Over de auteur
drs. Jasper Bronkhorst is uitgever van Geldreview.nl en The Global Value Report. Hij helpt beleggers met vinden van de beste broker en ETF’s. Daarnaast biedt hij een cursus beleggen. Hij is docent Vermogensbeheer en Ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam. Jasper heeft economie gestudeerd aan de universiteiten van Maastricht en Amsterdam. Hij is afgestudeerd bij ING Investment Management en is zijn loopbaan begonnen bij ING Financial Markets. Jasper schrijft inmiddels 20 jaar over beleggen.