Het is behoorlijk lastig om op lange termijn bovengemiddelde rendementen te behalen. Maar als er een manier is om dit te realiseren dan is het wel met waardebeleggen.
Waardebeleggers kopen volgens Christopher Brown aandelen zoals je een biefstuk zou kopen…. in de aanbieding.
Het basisidee is om aandelen te kopen voor minder dan ze waard zijn en te verkopen wanneer ze hun werkelijke waarde benaderen.
Waardebeleggers zoeken aandelen met een waarde van 1 euro die ze voor 60 cent kunnen kopen. De moeilijkheid is om de juiste intrinsieke waarde te bepalen en de zelfbeheersing te hebben om aandelen alleen te kopen wanneer de veiligheidsmarge (margin of safety) groot genoeg is. Dus alleen als een aandeel echt goedkoop is.
Waardebeleggen is geen exacte wetenschap, maar door het volgen van bepaalde beleggingsprincipes vergroot je de kans op een hoog beleggingsrendement aanzienlijk.
Top 10 Goedkope Brokers Vergelijken
“Rule Number One: Never Lose Money. Rule Number Two: Never Forget Rule Number One”
Het is best bijzonder dat geen geld te verliezen de belangrijkste regel is van ‘s werelds rijkste belegger.
Dat is Warren Buffett ingeprent door zijn leermeester Benjamin Graham: “Een investeringsoperatie is er een die, na grondige analyse, veiligheid van de inleg en een adequaat rendement belooft. Operaties die niet aan deze vereisten voldoen, zijn speculatief.”
“An investment operation is one which, upon thorough analysis promisies safety op principal and an adequate return. Operations not meeting this requirements are speculative.”, Benjamin Graham.
Niet iedereen die actief is op de aandelenmarkt is dus een investeerder. Velen zijn speculanten en daar profiteren waardebeleggers van.
De meeste beleggers vergeten de grondige analyse en er zijn hele hordes “beleggers” die hun beslissingen baseren op het bestuderen van alleen prijsgrafieken (technische analyse).
Het uitvoeren van grondige analyses is een eerste vereiste om bovengemiddelde rendementen te behalen met waardebeleggen. Het is arbeidsintensief en vraagt de nodige kennis, die je prima kunt leren. Als je dit niet wil of kan zou ik me beperken tot indexbeleggen.
Adequaat rendement van 15% per jaar
Graham streeft naar een adequaat rendement. Maar wat is een passend rendement? Zelf geeft hij geen antwoord. Zijn leerling Buffett wel.
Buffett belegt alleen in een aandeel van een bedrijf als hij verwacht dat deze een samengesteld jaarrendement van minimaal 15% per jaar oplevert. Dat is een stuk hoger dan het historisch rendement van 10% van de S&P 500 index. Hij gaat er vanuit dat het jaren kan duren voordat een ondergewaardeerd aandeel op waarde wordt geschat door de markt.
Ga er van uit dat als je waarde aandelen koopt het zeker 2 a 3 jaar kan duren voordat het gewenste rendement wordt behaald. Dus bijvoorbeeld het eerste jaar 2%, tweede 8%, derde 57%. Je moet dus meer geduld hebben dan de gemiddelde belegger.
Vele studies wijzen uit dat waardebeleggen meer oplevert dan beleggen in hoog gewaardeerde aandelen. In het artikel The Superinvestors of Graham-Doddsville staat een aardig lijstje met de rendementen van volgers van Benjamin Graham. Zo behaalde Warren Buffett van 1957 tot 1969 een jaarrendement van 29,5%, Tweedy Browne 20% en Walter J. Schloss over een periode van 28 jaar 21,3%. Sinds 1965 heeft Warren Buffett met Berkshire Hathaway een jaarrendement behaald van 20% tegen een rendement van de S&P 500 index van 10,2%.
Ad
Beleg met lage kosten bij DEGIRO.
Meer info >
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.
Waardebeleggen is tegendraads
De meeste beleggers kopen aandelen als de koersen stijgen en verkopen als de koersen dalen.
En dat is precies verkeerd om.
Veel beleggers zijn nu enthousiast over aandelen zoals Tesla en Adyen en bieden tegen elkaar op waardoor deze tot ongekend hoge waarderingen oplopen. Dit is momentum beleggen; “buying the winners.” Maar de winnaars van gisteren, zijn meestal niet de winnaars van morgen. Buying the Loosers levert meestal meer op.
“the time to buy stocks is when there’s blood in the streets.” Baron Rothschild
Waardebeleggers zijn van mening dat prijs en waarde niet altijd hetzelfde zijn. Dat het aandeel Tesla nu voor 660 keer de winst wordt verhandeld, betekent niet perse dat dit gelijk is aan de waarde.
Als Coca Cola in de aanbieding is bij de supermarkt schieten de verkopen omhoog.
Als het aandeel Coca Cola 30% daalt, breekt er paniek uit op de aandelenmarkt. Terwijl waardebeleggers staan te juichen om toe te slaan.
Na de beurscrash in 2020 heb ik belegd in aandelen en ETF’s die de grootste klappen hadden opgelopen. Aandelen zoals Aegon, ING, Shell en ABN Amro. De meeste zijn wonderbaarlijk goed hersteld.
Waardebeleggers kopen aandelen die uit de gratie zijn en waarover de meeste beleggers heel negatief zijn. Voor deze tegendraadse beleggingsstrategie moet je dus wel sterk in je schoenen staan.
Waarde aandelen zijn volgens Browne ongeveer even opwindend als het gras zien groeien. Maar weet je hoeveel gras groeit in een jaar?
Peter Lynch (jaarrendement 29%) is van mening dat hoe saaier een bedrijf des te beter. Op feestjes willen gespreksgenoten het liever hebben over Bitcoins en Tesla (die ik dus niet heb).
Waardebeleggers hebben een andere kijk op risico
De risico’s van beleggingen worden gemeten aan de volatiliteit (standaarddeviatie). Als de prijs van een belegging sterk schommelt dan wordt het gezien als zeer risicovol.
Stel dat een aandeel 50% daalt. Dan stijgt de volatiliteit van een aandeel en daarmee het risico volgens de heersende opinie.
Als je morgen iets kunt kopen voor de helft van de prijs waarvan de onderliggende waarde niet wezenlijk is veranderd, lijkt het mij niet dat het risico groter is geworden. Eerder kleiner. Dat is een andere opinie dan de AFM of Nederlandse Vereniging van Banken voorschrijven.
Volgens Buffett is het grootste risico van beleggen dat de koopkracht van je geld achteruit gaat. Hij vindt obligaties daarom zeer risicovol, terwijl die volgens traditionele kijk op beleggingsrisico’s een laag risico hebben.
iShares € Govt Bond 1-3yr UCITS ETF heeft bijvoorbeeld een risicometer van 2/7 en heeft de laatste 10 jaar op jaarbasis 1,19% rendement opgeleverd. Met een inflatie van ruim 2% is het geld van beleggers in deze ETF minder waard geworden. Bijna risicoloos volgens de officiële opinie. Zeer risicovol volgens waardebeleggers.
Waardebeleggers beleggen daarom een groter deel van hun vermogen dan gemiddeld in aandelen. Dat vraagt een lange beleggingshorizon van minimaal 10 jaar en eigenlijk minimaal 15 jaar. Door bedrijven te vermijden die teveel schulden hebben, kun je de risico’s beperken.
Wil je een goede kans op een hoog rendement en groot vermogen op lange termijn door te waardebeleggen? Dan moet je er wel rekening mee houden dat de waarde van je beleggingen flink kan schommelen. In 2008 verloor het aandeel Berkshire Hathaway 31,8% en in 1974 zelfs 48,7%. Dat zal de gemiddelde belegger, mezelf incluis, slapeloze nachten opleveren.
Zoeken naar waarde met een aanzienlijke veiligheidsmarge ten opzichte van prijzen
Waardebeleggers gaan er dus van uit de prijzen van aandelen niet altijd gelijk zijn aan de intrinsieke waarde. “Ze zoeken naar discrepanties tussen de waarde van een bedrijf en de prijs van kleine delen van dat bedrijf in de markt (aandelen)… Zij focussen simpelweg op twee variabelen: prijs en waarde (Buffett, 1984).”
De beste tijd om aandelen te kopen is wanneer ze goedkoop zijn. Niet een beetje goedkoop, maar met een flinke veiligheidsmarge (margin of safety). De prijs van een aandeel moet flink lager zijn dan de intrinsieke waarde.
Veel academici gaan ervan uit dat aandelenmarkten efficiënt zijn. Dat betekent dat alle beschikbare informatie al in de koers van een aandeel is verwerkt en dat prijs en waarde altijd gelijk zijn. En dat het daarom onmogelijk is om op lange termijn bovengemiddelde rendementen te behalen.
Zelf ben ik ook opgeleid met dit idee van de efficiënte markthypothese en dit is ook het belangrijkste argument voor indexbeleggen.
Inmiddels ben ik van mening dat markten vaak behoorlijk efficiënt zijn, maar niet altijd.
Nu zijn de meeste aandelen nogal overgewaardeerd en kun je wachten op een correctie. En dan is het moment om toe te slaan.
Of je kunt nu al op zoek gaan naar koopjes met behulp van waardebeleggen indicatoren.
eToro is een sociaal handelsplatform met wereldwijd 20 miljoen gebruikers. Bij eToro kun je met 0% Commissie beleggen in aandelen. Handelen in cryptovaluta. Rekening bij eToro is gratis.
Uw kapitaal loopt risico. Er gelden andere tarieven. Voor meer informatie bezoek etoro.com/trading/fees.
Meer info >
Zoeken naar waarde
Greenwald beschrijft in het boek Value investing drie manieren om te zoeken naar waardeaandelen:
- Fundamentele variabelen
- Prijsveranderingen aandeel
- Ratio’s prijs/waarde
Fundamentele variabelen
Fundamentele variabelen kijken alleen naar de prestaties van een onderneming en daarmee achterhalen waardebeleggers of het een goed bedrijf is of niet. Beleggen in beide is mogelijk. Als je maar weet met wat voor bedrijf je van doen hebt.
Zij zoeken bijvoorbeeld bedrijven die conservatief gefinancierd zijn, waar de omzet en winst (stabiel) groeit en een hoog rendement op eigen vermogen hebben. Zij gebruiken de volgende fundamentele variabelen:
- Rendement op eigen vermogen en kapitaal
- Groei winst per aandeel
- Groei omzet en activa
- Winstmarge
- Solvabiliteit
Rendement op investeringen
Een hoog rendement op investeringen duidt erop dat je te maken hebt met een goed bedrijf. We kijken ook naar het rendement op eigen vermogen, maar dat kan een vertekend beeld opleveren als er veel met vreemd vermogen is gefinancierd.
Conservatief gefinancierd
Waarde aandelen zijn aandelen die andere beleggers links laten liggen. Vaak is dit terecht. Soms niet. Als een bedrijf grote schulden heeft, is het extra kwetsbaar wanneer het in problemen komt. Veel waardebeleggers zoeken goede bedrijven zonder al te veel schulden. Vuistregel is 30% vreemd vermogen. Max. 50%.
Prijsveranderingen aandeel
Het tweede type variabelen kijkt alleen naar prijsverandering van aandelen. Momentumbeleggen, beleggen in bedrijven met stijgende beurskoersen, kan werken op korte termijn. Maar als je kijkt naar de prijsverandering van de afgelopen drie jaar presteren dan doen de slechte het beter (Greenwald, p. 20).
Als de prijs van een aandeel sterk is gedaald, kan dat een indicatie zijn dat een aandeel ondergewaardeerd. Zo komen goedkope aandelen en etf’s vaak op mijn netvlies.
Ratio’s prijs/waarde
De prijs/waarde ratio’s zijn de meest gebruikte variabelen voor waardebeleggen en geven inzicht in de verhouding tussen de prijs en fundamentele bedrijfsinformatie:
- Koers-winstverhouding
- Dividendrendement
- Prijs-boekwaarde
- Prijs-sales
- Prijs-kasstroom
Aandelen met lage koers-winstverhouding
De eerste stap om te beginnen met waardebeleggen is zoeken naar bedrijven met een lage koers-winstverhouding. Dit is een eerste indicatie dat een aandeel ondergewaardeerd is.
Aandelen en aandelenmarkten met een lage K/W ratio blijken meestal bovengemiddelde rendementen op te leveren. Dat betekent niet dat je direct alle aandelen die laag gewaardeerd zijn moet kopen. Het is pas een eerste indicator. Doe altijd je huiswerk.
Als een bedrijf een K/W ratio heeft van 10, dan betekent dit dat het aandeel voor 10x de winst wordt verkocht en dat het met de huidige winst 10 jaar duurt voordat je je investering hebt terugverdiend.
Waardebeleggers zien zichzelf als mede eigenaar van een bedrijf die de winst kan uitkeren aan de eigenaren in de vorm van dividend of het opnieuw kan investeren om verder te groeien.
Een koers-winstverhouding van 20 betekent een winstrendement van 5%. Een KW van 8 een rendement van 12,5%.
Heb je een bedrijf gevonden met een lage koers-winstverhouding dan wil je weten of het niet komt door een eenmalige meevaller en dat de winst stabiel groeit. Daarvoor wil je minimaal 5 jaar historie hebben. Die informatie vind je in het jaarverslag en in verschillende online bronnen en stock screeners.
Lage prijs-boekwaarde ratio
De boekwaarde van een bedrijf is alles dat je overhoudt nadat alle schulden van de bezittingen (activa) zijn afgehaald. Deze indicator is vaak gegeven en kun je anders terugvinden op de balans in het jaarverslag. Het liefst heb je een bedrijf die voor minder dan de boekwaarde wordt verhandeld.
Ook hier geldt dat het vaak terecht is dat een bedrijf heel goedkoop is, maar met goed zoeken kun je verborgen parels vinden.
Hoog dividendrendement
Een volgende indicator voor een ondergewaardeerd aandeel is een hoog dividendrendement. Als de prijs van een aandeel daalt en het dividend blijft gelijk, dan stijgt het dividendrendement. Het historische dividendrendement ligt tussen de 3% a 4%. Een hoog dividend biedt niet alleen een prettig inkomen, het legt ook een bodem onder een beurskoers.
Diversificatie
Niet alle waarde aandelen waarin je belegt zullen herstellen, maar als je met de meerderheid goed zit, dan kan dat bovengemiddelde rendementen opleveren. Sommige waardebeleggers hebben een geconcentreerde beleggingsportefeuille met 10 aandelen. Dat wordt gezien als het minimum. Andere hebben er meer dan 100.
Zelf heb ik vorig jaar voor het eerst sinds jaren weer in individuele aandelen belegt na de beurskrach 2020. Dat was een moment dat ik weer eens koopjes voorbij zag komen. De onderstaande resultaten zijn zonder dividenduitkeringen:
- ABN Amro +36%
- Aegon +70%
- Europcar -34%
- Goodyear +67%
- ING 106%
- NN Group +19%
- Shell + 31%
Waardebeleggen methodes
Waardebeleggers geven ieder hun eigen invulling aan deze beleggingsstrategie. Benjamin Graham is de grondlegger van waardebeleggen en gebruikte de Net-Net strategie. De netto-nettowaarde wordt berekend door de totale verplichtingen in mindering te brengen op de gecorrigeerde vlottende activa. Maar dit soort koopjes zijn al jaren niet meer te vinden.
Warren Buffett kocht in de eerste helft van zijn loopbaan allerlei aandelen, als ze maar goedkoop waren. Hij is van mening dat de intrinsieke waarde van een aandeel gelijk is aan alle verdisconteerde toekomstige kasstromen van een bedrijf, maar niemand heeft Buffett ooit zo’n berekening zien maken.
“If you buy a stock at a sufficiently low price, there will usually be some hiccup in the fortunes of the business that gives you a chance to unload at a decent profit, even though the long-term performance of the business may be terrible. I call this the “cigar butt” approach to investing. A cigar butt found on the street that has only one puff left in it may not offer much of a smoke, but the “bargain purchase” will make that puff all profit”, Buffett, jaarverslag 1989.
In de tweede helft van zijn loopbaan koopt hij excellente bedrijven die de winst per aandeel kunnen laten groeien tegen een redelijke prijs. Hiermee combineert hij groeibeleggen met waardebeleggen. Bekende beleggingen zijn Coca Cola na de beurscrash in 1987 en Gillette. Het liefst heeft hij bedrijven met een consumentenmonopolie die in het verleden hebben aangetoond dat de winst per aandeel groeit. Vervolgens maakt hij een shortlist en kan jaren wachten totdat hij toeslaat.
Relatief eenvoudige methode
Een relatief eenvoudige methode is vergelijkbaar met een waardebepaling van een huis. Als alle huizen in de buurt voor 4.000 euro per vierkante meter worden verkocht en één huis staat te koop voor 2.500 euro m2, dan ben je waarschijnlijk een koopje op het spoor. Verzekeraars worden rond 1,1 keer de boekwaarde verhandeld op de beurs. Aegon voor 0,3. Dat is relatief goedkoop en voor mij de voornaamste reden om het aandeel Aegon te kopen in combinatie met een (toen nog) hoog dividendrendement.
Je kunt ook kijken naar historische waarderingen van een bedrijf om je analyse beter te maken en een betere beleggingsbeslissing te maken. Als een aandeel normaal gesproken voor 12x de winst wordt verkocht en nu voor maar 5x dan is dat ook een indicator om de onderneming verder te onderzoeken.
Conclusie
Waardebeleggen is wat mij betreft de beste beleggingsstrategie als je bovengemiddelde beleggingsrendementen wil behalen. Hoewel het intellectueel het nodige vraagt moet je vooral een rechte rug en sterke maag hebben om tegen de grote massa in te gaan. Maar de beloning kan dan wel navenant zijn.
Top 10 Goedkope Brokers Vergelijken
Over de auteur
drs. Jasper Bronkhorst is uitgever van Geldreview.nl en The Global Value Report. Hij helpt beleggers met vinden van de beste broker en ETF’s. Daarnaast biedt hij een cursus beleggen. Hij is docent Vermogensbeheer en Ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam. Jasper heeft economie gestudeerd aan de universiteiten van Maastricht en Amsterdam. Hij is afgestudeerd bij ING Investment Management en is zijn loopbaan begonnen bij ING Financial Markets. Jasper schrijft inmiddels 20 jaar over beleggen.
Disclaimer
Alle informatie op Geldreview.nl is alleen voor informatieve en educatieve doeleinden. Het is geen persoonlijk advies tot het doen van beleggingen. Wij mogen geen antwoord geven op vragen over financiële producten. De verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
Affiliate disclaimer: dit artikel bevat affiliatelinks naar producten. We kunnen een commissie ontvangen voor aankopen die via deze links zijn gedaan.