Beleggen

Waarom we beleggen?

Wij beleggen om een betere financiële toekomst te creëren. En zijn ervan overtuigd dat beleggen daarvoor noodzakelijk is.

We willen een goed pensioen. Jaren voor onze AOW leeftijd. We streven naar financiële onafhankelijkheid en vroegpensioen (FIRE). Daarnaast beleggen we om onze zoon financieel te ondersteunen tijdens zijn studie.

Maar de belangrijkste reden waarom we beleggen is

Inflatie

Kijk maar wat er met de waarde van je geld gebeurd zou zijn als je in 1996 € 100 onder je matras had gestopt.

reële waarde van geld

Met de € 100 uit 1996 kun je nu nog voor € 57 spullen kopen. Door inflatie. De inflatie was in Nederland sinds 1996 gemiddeld 2,1% en loopt nu richting de 10%.

“Inflatie treedt op wanneer er sprake is van een brede stijging van de prijzen van goederen en diensten, niet alleen van individuele artikelen; het betekent dat u vandaag voor €1 minder kunt kopen dan gisteren. Met andere woorden, inflatie vermindert de waarde van de valuta in de loop van de tijd (ECB)”.

De koopkracht van je geld daalt. Dat is het grootste risico van beleggen.

Geld onder je matras bewaren is dus geen goeie optie. Maar sparen dan?

Waarom sparen

In normale tijden is de spaarrente meestal hoger dan de inflatie, maar sinds 2017 al niet meer (en in 2012 en 2013 ook niet).

spaarrente vs inflatie

Sparen is jarenlang voldoende geweest om de koopkracht van spaargeld op peil te houden. Maar door de lage spaarrente van de laatste jaren en de hoge inflatie dit jaar is spaargeld inmiddels minder waard dan in 2002.

Het rentebeleid van de ECB helpt Nederlandse spaarders niet.

sparen en koopkracht

Spaargeld is handig om tegenvallers op te vangen. Maar om de reële waarde van je geld op lange termijn op peil te houden en te laten groeien is sparen alleen niet voldoende.

Waarom beleggen

Je moet dus wel beleggen.

De lange termijn rendementen op aandelen zijn al een eeuw lang aanzienlijk hoger de spaarrente. Waardoor de reële waarde van beleggingen sterk toeneemt:

waarom beleggen
reële waarde van geld

Op lange termijn is beleggen, en dan vooral beleggen in aandelen, de enige manier om de koopkracht van je geld substantieel te laten groeien. Dat is waarom wij beleggen in aandelen en ETF’s.

Maar alleen met geld dat we de komende 10 jaar niet nodig hebben. We nemen voor lief dat aandelenkoersen op korte termijn aanzienlijk kunnen dalen om op lange termijn een aanzienlijk groter vermogen op te bouwen. Zodat we financieel onafhankelijk zijn en vroeg met pensioen kunnen.

Brokers Vergelijken

Disclaimer
Alle informatie op Geldreview.nl is alleen voor informatieve en educatieve doeleinden. Het is geen persoonlijk advies tot het doen van beleggingen. Wij mogen geen antwoord geven op vragen over financiële producten. De verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.