Beleggen

Warren Buffet’s Beleggingscategorieën

Warren Buffet is ’s werelds rijkste belegger met een samengesteld rendement van 19% (boekwaarde, 20,8% marktwaarde) sinds 1965. Ter vergelijking de S&P 500 index leverde in dezelfde periode een jaarlijks rendement van 9,7%, inclusief dividend.

Volgens Warren Buffet is beleggen korter gezegd; “beleggen betekent nu afzien van consumptie om de mogelijkheid te hebben meer te consumeren op een later tijdstip”. Dus als belegger zet je geld opzij voor later.

3 Beleggingscategorieën

Er zijn volgens Buffet vele mogelijkheden om je geld te investeren, maar er zijn drie beleggingscategorieën waar je uit kunt kiezen. Het is belangrijk dat je de kenmerken van iedere categorie begrijpt.

1. Investeringen in rentedragende activa

Investeringen in rentedragende activa (investeringen op basis van bepaalde valuta) zoals spaarrekeningen, bankdeposito’s, obligaties en staatsleningen hebben een laag, maar relatief zeker rendement.

Beleggers krijgen rente en profiteren in sommige gevallen van koerswinsten. Deze beleggingen worden door de markt gezien als veilige beleggingen omdat de kans klein is dat je geld verliest. Dat maken spaarrekeningen en obligaties populair.

Hoewel de kans klein is dat je je geld kwijtraakt op spaarrekeningen en obligaties, betekent het niet dat de koopkracht van je geld op peil blijft. Daarom beschouwt Buffet rentedragende activa juist als risicovol.

As je rekening houdt met inflatie en belastingen dan krijg je een heel ander beeld van een veilige belegging. Op een spaarrekening krijg je nu maximaal 0,5% rente en bij de grote banken maar 0,05%, terwijl de inflatie 1,5% is. Dat betekent dat de koopkracht van geld op spaarrekeningen minder wordt.

Vanaf 2018 betaal je vanaf een vermogen van 30.000 euro (60.000 euro voor partners) 0,6% belasting en dat loopt op tot 1,3% en boven 978.000 euro betaal je 1,61% belasting (Zie https://www.wijzeringeldzaken.nl/actueel/veranderingen-vermogensbelasting).

Dit betekent dat je minimaal 2,1% rendement op je vermogen moet halen om de koopkracht van je geld op peil te houden. Op een bankdeposito met een looptijd van 10 jaar krijg je nu maximaal 1,75% rente. Dit is minder dan het minimale rendement om je koopkracht op peil te houden.

Van beleggen in rentedragende activa wordt je dus niet rijk, maar de risico´s zijn beperkt en daarom populair. Een pensioenfonds als ABP bestaat 40% beleggingen met een laag risico.

2. De niet-productieve activa

De tweede belangrijke beleggingscategorie betreft beleggingen in activa die nooit iets zullen produceren. Buffet geeft het voorbeeld van tulpen in de 17e eeuw en goud (zie http://www.berkshirehathaway.com/letters/2011ltr.pdf).

Deze beleggingen hebben een toenemende groep van beleggers nodig om de waarde te laten stijgen. Eigenaren geven niet om wat het middel kan produceren, maar speculeren erop dat de vraag in de toekomst toeneemt. Als de vraag afneemt dalen de koersen in of droogt de markt op zoals bij tulpen.

Op dit moment is het bijvoorbeeld de vraag of bitcoins echt iets produceren of dat het gewoon de volgende bubbel is.

3. Productieve activa

Buffet heeft een voorkeur voor productieve activa zoals boerderijen, vastgoed en bedrijven zoals Coca Cola, Gillette en IBM.

Deze activa hebben het vermogen om output te leveren dat de koopkracht op peil houdt, terwijl ze weinig nieuw kapitaal nodig hebben. Beleggers profiteren van dit soort bedrijven door stijgende beurskoersen en winstdeling (dividend).

Niet alle bedrijven voldoen aan deze eisen omdat ze grote investeringen moeten blijven doen. Om meer te verdienen moeten ze meer investeren. Denk hierbij aan vliegmaatschappijen en de auto industrie. Een nieuw model auto ontwikkelen kost meer dan een miljard euro en dan is het maar de vraag of het model aanslaat en de investering wordt terugverdiend.

Buffet belegt het liefste in eenvoudige bedrijven met een sterk concurrentievoordeel. Bedrijven zoals Wrigley (de Sportlife kauwgom van Amerika) en Gillette. Die aandelen koopt hij als de prijs redelijk laag is en hij wacht soms jaren om een investering te doen.

De bevolking zal in de toekomst meer voedsel consumeren en ruimte nodig hebben om te leven.

Bedrijven zullen de benodigde diensten en goederen hiervoor leveren. Het doel van Buffet is investeren en eigenaar worden van eersteklas bedrijven. Dat is volgens hem veruit de veiligste belegging.

Om te kunnen beleggen heb je een beleggersrekening nodig bij een bank of broker. Brokers zoals de Giro zijn in de regel veel goedkoper dan banken.

Goedkope brokers vergelijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *