Beleggen

Wat is beleggen nu eigenlijk?

“Beleggen betekent nu afzien van consumptie om later meer te kunnen consumeren”, Warren Buffett

Beleggen is het investeren van geld in bezittingen die naar verwachting rendement opleveren. Dit soort bezittingen zoals aandelen, obligaties, vastgoed en liquiditeiten noem je activa.

De meeste bezittingen die je koopt leveren niets op, maar kosten je geld. Als je een nieuwe auto koopt en de garage uitrijdt is die al 10% minder waard.

Beleggers investeren liever in de toekomst dan dat ze nu al hun geld consumeren.

Aandelen, obligaties, vastgoed leveren inkomen op en eventueel kapitaalgroei. Rendement bestaat dus uit inkomen en kapitaalgroei.

Als je obligaties koopt krijg je rente. De meeste aandelen keren dividend uit en als je bijvoorbeeld een vakantiehuis hebt en die verhuurt krijg je huurinkomsten. Dit zijn inkomenproducerende activa.

Daarnaast kan je vakantiehuis in waarde stijgen en als het goed gaat met een bedrijf kan de koers van het aandeel stijgen. Dat is kapitaalgroei.

Beleggingen leveren geld in je zak op

Beleggingen leveren dus geld in je zak op. Beleggers blijven investeren in activa zodat hun vermogen en inkomen groeit.

Ondertussen bouwen zij verplichtingen af waardoor de uitgaven afnemen. Zelf heb ik al jaren geen leningen meer, behalve een hypotheek en die los ik in 30 jaar af. Je eigen huis is geen belegging, maar kan als appeltje voor de dorst dienen.

Beleggen is het middel om meer vermogen op te bouwen dan met sparen en aanvullend inkomen te genereren voor bijvoorbeeld je pensioen of eerder te stoppen met werken.

Het gaat er niet zozeer om hoeveel je verdient, maar hoeveel je overhoud om te beleggen.

Aandelen en obligaties worden op een beurs zoals Euronext Amsterdam verhandeld en kun je eenvoudig kopen via een broker.

Ad

Beleg met lage kosten bij DEGIRO.

Meer info >

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Investeren versus Speculeren

In het Nederlands is beleggen is een verzamelnaam voor investeren, speculeren en handelen.

Dat zorgt voor veel verwarring. In het Engels is het overzichtelijker want daar bestaat de term beleggen niet en gebruiken ze drie verschillende woorden; investing, speculating en trading.

Beleggen is voor mij investeren in een betere financiële toekomst.

Investeren

Beleggen heeft tot doel het in stand houden van kapitaal en het realiseren van een redelijk rendement.

Je investeert dan voor de lange termijn in inkomenproducerende activa.

Met investeren neem je gecalculeerde risico’s op basis van historische rendementen en vooruitzichten.

Als je geld investeert in een beursgenoteerd bedrijf zoals Coca Cola krijg je 3,47% dividend (augustus 2020) en kun je eventueel profiteren van waardestijging van het aandeel als Coca Cola goed presteert. Dan zal Coca Cola in de toekomst waarschijnlijk ook het dividend verhogen. Dat staat niet vast. De koers kan dalen, Coca Cola kan dividend schrappen en in het ergste geval failliet gaan. Met investeren neem je gecalculeerde risico’s.

Door periodiek te indexbeleggen met etf’s in breed gespreide portefeuilles aandelen spreid en beperk je de beleggingsrisico’s.

Hetzelfde geldt voor beleggen in obligaties en vastgoed. Obligaties leveren rente op, vastgoed huurinkomsten. Natuurlijk kan je verhuurappartement een tijdje leeg staan en loop je inkomsten mis, maar als het goed is, is dat tijdelijk. Ook hier heb je voor fondsen voor waardoor je deelneemt in een mandje obligaties, vastgoed of aandelen zodat je zelf niet het gedoe hebt met bijvoorbeeld vastgoedbeheer.

Wat is beleggen niet

Als activa niks produceert en de waarde van een belegging puur afhankelijk is van een toenemende vraag van de markt dan ben je aan het speculeren. Niks mis mee, zolang je maar weet wat je doet. Als startende belegger zou ik er niet aan beginnen.

Door een toenemende vraag naar euro’s of Bitcoins kun je profiteren van koersstijgingen. Valt de vraag weg? Dan blijft er niks over zoals eeuwen terug tijdens de tulpenmania.

Als ik zeg dat ik een blog heb over beleggen dan krijg ik vaak de vraag of ik ook in Bitcoins beleg. Nee dus, dat heeft wat mij betreft niks met beleggen, lees investeren, te maken. Dat is speculeren.

CFD’s zijn bijvoorbeeld vrij populair terwijl 70% tot 80% van de particuliere beleggers geld verliest. Voor mij volkomen onbegrijpelijk om jaren hard te werken voor je geld en dan te gaan speculeren op de beurs, terwijl de winkans in het casino hoger is.

Handelen

Veel professionals in de beleggingssector verdien hun geld met de handel. Brokers verdienen aan iedere transactie die wordt uitgevoerd. Maakt niet uit de koers stijgt of daalt, als er maar wordt gehandeld. Het meeste beleggingsnieuws is daar ook op gericht, handelen. Dat betekent niet dat je hoeft te reageren op beleggingsnieuws.

Mijn vermogen in Amerikaanse ETF’s hou ik bijvoorbeeld nog minimaal 20 jaar aan tot mijn pensioen en iedere maand stort ik automatisch bij. Het historisch rendement is 10% en zie niet waarom dat de komende 20 jaar gaat veranderen.

Particulieren gaan bijvoorbeeld day traden, maar dat is heel iets anders dan hoe professionals hun geld verdienen. Maar koersschommelingen zijn op korte termijn niet te voorspellen. Dan ben je aan het handelen en speculeren. Zou ik niet doen.

Dus onthou: beleggen levert geld in je zak op en doe je voor de lange termijn in inkomenproducerende activa.

Goedkope brokers vergelijken

De beste pensioenrekeningen

Beleggen definities

Voordat ik dit artikel schreef heb ik eerst verschillende definities verzameld. Uiteindelijk heb ik een eigen definitie gebruikt:

Beleggen is het investeren van geld in bezittingen die naar verwachting rendement opleveren. Dit soort bezittingen zoals aandelen, obligaties, vastgoed en liquiditeiten noem je activa.

  1. Een belegging is een investering waarbij geld wordt ingelegd met als doel om in de toekomst financieel voordeel te behalen. Voorbeelden van beleggingen zijn: aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, vastgoed, kunst en zelfs stripboeken, Vereniging Effectenbezitters (VEB).
  2. Kort gezegd is beleggen het investeren van geld met het doel vermogen op te bouwen of het bestaande bezit te vergroten, Euronext.
  3. Beleggen is een manier om vermogen op te bouwen voor de toekomst. Je kunt ook vermogen opbouwen door bijvoorbeeld te sparen of een verzekering af te sluiten. Beleggen kan meer opleveren dan sparen. Hier staat tegenover dat beleggen meestal risicovoller is, het rendement kan verschillen en je inleg niet altijd gegarandeerd is. Ook kan het zijn dat je een tijdje niet bij je geld kunt, AFM.
  4. Het opzij leggen van contant geld dat niet direct nodig is, om bijvoorbeeld effecten, valuta’s, grondstoffen of onroerend goed te kopen, met het doel een hoger rendement te halen, Morningstar.nl.
  5. “Beleggen wordt vaak omschreven als het proces waarbij geld wordt gestort in de verwachting dat het in de toekomst meer geld zal ontvangen. Bij Berkshire hanteren we een meer veeleisende aanpak, waarbij beleggen wordt gedefinieerd als de overdracht aan anderen van koopkracht nu met de gemotiveerde verwachting om in de toekomst meer koopkracht te ontvangen. Korter gezegd, beleggen betekent nu afzien van consumptie om later meer te kunnen consumeren”, Warren Buffett, brief aandeelhouders Berkshire Hathaway 2011.

Ad

De Brand New Day beleggingsrekening biedt een kant en klare oplossing voor indexbeleggers. Je kiest zelf de verdeling tussen aandelen en obligaties en je kunt gebruik maken van automatische risicoafbouw.

Open nu een beleggingsrekening bij Brand New Day

Naar Cursus Beleggen of Beleggen voor Beginners