Beleggen

Wat is beleggen nu eigenlijk?

Beleggen is het investeren van geld in bezittingen die geld opleveren. Bezittingen zoals aandelen, obligaties, vastgoed en liquiditeiten. Beleggen is het middel om meer vermogen op te bouwen en aanvullend inkomen te genereren voor bijvoorbeeld je pensioen of eerder te stoppen met werken.

In het Nederlands is beleggen is een verzamelnaam voor investeren, speculeren en handelen. Dat zorgt voor veel verwarring. In het Engels is het overzichtelijker want daar bestaat de term beleggen niet en gebruiken ze drie verschillende woorden; investing, speculating en trading.

Investeren

Als je geld investeert in een beursgenoteerd bedrijf zoals Coca Cola krijg je 3,47% dividend (augustus 2020) en kun je eventueel profiteren van waardestijging van het aandeel als Coca Cola goed presteert. Dan zal Coca Cola in de toekomst waarschijnlijk ook het dividend verhogen. Dat staat niet vast, dus je loopt een risico. Door te indexbeleggen met etf’s in breed gespreide portefeuilles aandelen spreid en beperk je de beleggingsrisico’s.

Hetzelfde geldt voor beleggen in obligaties en vastgoed. Obligaties leveren rente op, vastgoed huurinkomsten. Natuurlijk kan je verhuurappartement een tijdje leeg staan en loop je inkomsten mis, maar als het goed is, is dat tijdelijk. Ook hier heb je voor fondsen voor waardoor je deelneemt in een mandje obligaties, vastgoed of aandelen zodat je zelf niet het gedoe hebt met bijvoorbeeld vastgoedbeheer. Je investeert in inkomenproducerende activa. Met investeren neem je gecalculeerde risico’s op basis van historische rendementen en vooruitzichten.

Wat is beleggen niet

Als activa niks produceert en de waarde van een belegging puur afhankelijk is van een toenemende vraag van de markt dan ben je aan het speculeren. Door een toenemende vraag naar euro’s of Bitcoin kun je profiteren van koersstijgingen. Valt de vraag weg? Dan blijft er niks over zoals eeuwen terug tijdens de tulpenmania. Als ik zeg dat ik een blog heb over beleggen dan krijg ik vaak de vraag of ik ook in Bitcoins beleg. Nee dus, dat heeft wat mij betreft niks met beleggen, lees investeren, te maken.

Veel professionals in de beleggingssector verdien hun geld met de handel. Brokers zoals DEGIRO verdienen aan iedere transactie die wordt uitgevoerd. Maakt niet uit de koers stijgt of daalt, als er maar wordt gehandeld. Het meeste beleggingsnieuws is daar ook op gericht. Particulieren gaan bijvoorbeeld day traden, maar dat is heel iets dan hoe professionals hun geld verdienen. Maar koersschommelingen zijn op korte termijn niet te voorspellen. Dan ben je aan het handelen en speculeren.

Dus onthou: beleggen levert geld in je zak op.

Goedkope brokers
Beleggen tegen ongekend lage tarieven? Open dan een beleggingsrekening bij DEGIRO. Beleggen voor € 2 + 0,03%. Honderden fondsen kun je zelfs kopen met € 0,- transactiekosten. Al meer dan 450.000 beleggers in 18 landen gebruiken DEGIRO. Ik beleg zelf ook via DEGIRO en beveel hen aan; heel gebruiksvriendelijk platform en goedkoop.

Open nu een beleggingsrekening bij DEGIRO

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt een deel van je geld verliezen

Beleggen definities

  1. Een belegging is een investering waarbij geld wordt ingelegd met als doel om in de toekomst financieel voordeel te behalen. Voorbeelden van beleggingen zijn: aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, vastgoed, kunst en zelfs stripboeken, Vereniging Effectenbezitters (VEB).
  2. Kort gezegd is beleggen het investeren van geld met het doel vermogen op te bouwen of het bestaande bezit te vergroten, AEX.nl.
  3. Beleggen is een manier om vermogen op te bouwen voor de toekomst. Je kunt ook vermogen opbouwen door bijvoorbeeld te sparen of een verzekering af te sluiten. Beleggen kan meer opleveren dan sparen. Hier staat tegenover dat beleggen meestal risicovoller is, het rendement kan verschillen en je inleg niet altijd gegarandeerd is. Ook kan het zijn dat je een tijdje niet bij je geld kunt, AFM.
  4. Geld aan iets besteden waarvan je hoopt dat het in waarde zal stijgen, Van Dale.
  5. Een belegging is een vorm van investering waarbij geld wordt vastgelegd voor langere of kortere tijd met als doel om in de toekomst financieel voordeel te behalen. Het beleggen wordt ook wel omschreven als het opgeven van bepaalde zekere bedragen in ruil voor onzekere inkomsten in de toekomst, Wikipedia.
  6. Geld voor langere tijd omzetten in waardepapieren (bijvoorbeeld beleggingsproducten), onroerende zaken of edele metalen. Hiermee wil men waardestijging bereiken en eventueel extra inkomen (uit rente en dividend), ABN AMRO.
  7. Het opzij leggen van contant geld dat niet direct nodig is, om bijvoorbeeld effecten, valuta’s, grondstoffen of onroerend goed te kopen, met het doel een hoger rendement te halen, Morningstar.nl.
  8. Geld uitzetten tegen een vergoeding, zoals rente of dividend, dan wel een mogelijke koerswinst, Fons Vernooij.
  9. “Beleggen wordt vaak omschreven als het proces waarbij geld wordt gestort in de verwachting dat het in de toekomst meer geld zal ontvangen. Bij Berkshire hanteren we een meer veeleisende aanpak, waarbij beleggen wordt gedefinieerd als de overdracht aan anderen van koopkracht nu met de gemotiveerde verwachting om in de toekomst meer koopkracht te ontvangen. Korter gezegd, beleggen betekent nu afzien van consumptie om later meer te kunnen consumeren”, Warren Buffet, brief aandeelhouders Berkshire Hathaway 2011.
  10. The act of committing money or capital to an endeavor with the expectation of obtaining an additional income or profit. The goal of investing is to put your money to work in one or more types of investment vehicles in the hopes of growing your money over time, Investopedia.

Goedkope brokers vergelijken

De beste pensioenrekeningen

Naar Beleggen voor Beginners

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *