Geld besparen

21 Manieren om energie te besparen

Voor de meesten van ons valt er nog veel te besparen op energiegebied. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Bij sommige besparingen duurt het even voordat je een investering hebt terugverdiend, maar bij andere heb je direct voordeel.

Stap je over naar een andere energieleverancier dan bespaar je direct honderden euro’s per jaar door te profiteren van actietarieven. Maar ook als je je tv en kachel uitzet als je weggaat bespaar je geld en energie. Een overzicht van de beste manieren om energie te besparen.

 OnderwerpBesparing per jaar
1Isoleren van je dak en zolder€ 650
2Isoleren van spouwmuren€ 550
3Switchen van energieleverancier€ 488
4Enkel glas vervangen door dubbel glas€ 280
5Zonnepanelen€ 260
6Een zuinige combiketel€ 210
7Vloer isoleren€ 210
8Doe je waterbed weg€ 160
9Thermostaat lager als het kan€ 90
10Tweede koelkast de deur uit€ 85
11Goedkoper koelen en vriezen met nieuwe koelkast€ 83
12Zonneboiler€ 80
13Apparaten uitzetten en niet standby€ 65
142 minuten korter douchen€ 54
15Besparen op verlichting€ 50
16Waterbesparende douchekop€ 50
17Maak gebruik van tochtstrips€ 45
18Wassen met een volle trommel op 30 of 40 graden€ 24
19Gebruik zuinige vaatwasprogramma’s€ 21
20Koop tuinverlichting op zonne energie€ 11
21Ontdooi de diepvries€ 5

Energieleverancier

Overstappen naar de goedkoopste energieleverancier levert volgens de ACM een besparing tot € 488 euro op. Zo’n grote besparing heb ik niet gevonden, maar met een
gezin kun je toch wel zo’n € 300 per jaar besparen.

Hoe werkt het? Je kunt overstappen via een vergelijkingssite, rechtstreeks of je aansluiten bij een collectief. Lees hieronder de voor- en nadelen:

  1. Rechtstreeks overstappen – De prijzen tussen energieleveranciers verschillen tot zo’n € 250 per jaar. Dus dat kun je besparen als je direct overstapt met behulp van onderstaande energievergelijker. Voordeel van rechtstreeks overstappen is dat je soms geschenken krijgt zoals een tablet computer of energiebesparende gadgets.
  2. Vergelijkingssite – Stap je echter over via een vergelijkingssite dan krijg daar bovenop nog een eenmalige welkomstkorting die kan oplopen
    tot € 220. Overstappen via een vergelijkingssite levert dan ook meestal de grootste besparing op.
  3. Energiecollectief – Er zijn inmiddels vele energiecollectieven van onder meer de Consumentenbond, de Telegraaf en Vereniging
    Eigen Huis. Deze partijen onderhandelen met energieleveranciers voor een lage prijs. Hoeveel korting je krijgt verschilt per collectief.

Mijn ervaring is dat je het goedkoopste uit bent als je overstapt via een vergelijkingssite vanwege de introductiekortingen.
De actiekorting krijg je in de regel alleen het eerste jaar.

Goedkoopste energie vergelijken

Verlichting

Steeds meer mensen vervangen de traditionele gloeilampen door energiezuinige spaarlampen en ledlampen. Deze lampen zijn duurder in de aanschaf, maar gebruiken minder dan 30% van de stroom van een gloeilamp. Een gemiddeld gezin kan zo ongeveer €65 per jaar besparen op verlichting.

Soort lampenTotale kosten per 1000 brandurenLevensduur (branduren)
Gloeilamp€ 6,501.000 tot 1.500
Spaarlamp€ 2,506.000 tot 10.000
Ledlamp€ 3,00 

Bron: Milieucentraal.nl

Als je de totale aanschaf- en stroomkosten omrekent naar de kosten voor 1000 branduren kun je met een spaarlamp 60% besparen op de kosten. Op de site van Milieucentraal kun je advies op maat krijgen. Heel handig om meer zicht te krijgen op de besparingsmogelijkheden.

Energielabel

Als je een nieuwe lamp nodig hebt, koop er dan één met energielabel A. Daarmee spaar je het milieu en de kosten heb je snel terugverdiend. Let bij het kopen van een lamp ook op de levensduur, aangegeven met het aantal branduren. De levensduur van een spaarlamp is over het algemeen een stuk langer dan die van een gloeilamp.

Kies voor kwaliteit

De levensduur van spaarlampen lopen nogal uiteen van 3.000 branduren tot 15.000 branduren. Je kunt dan ook beter een wat duurdere spaarlamp kopen die goed uit de test komt dan te besparen op de aanschafprijs.

Waterbesparende douchekop

Met een waterbesparende douchekop douche je comfortabel en bespaar je 20% op water en gasverbruik. Als je nu een regendouche gebruikt, kun je zelfs 50% besparen.

Met een gemiddeld gezin bespaar je met een besparende douchekop per jaar zo’n 10 m3 water en 60 m3 gas. Dit levert een jaarlijkse energiebesparing op van zo’n € 50,-.

Wanneer je een douchekop koopt, kijk dan naar de volumestroomklasse. Klasse Z verbruikt het minst (4,2 tot 6,9 liter per minuut), een comfort douche (C) het meest (11,5 tot 21,9 liter per minuut). Doordat de druk bij een waterbesparende douchekop hoger is heb je vaak ook een nieuwe slang nodig.

Wil je nog meer water en energie besparen? Douche dan elke dag een paar minuten korter. Twee minuten korter douchen levert op jaarbasis ook ruim € 50,- op. Ook als je minder vaak in bad gaat en in plaats daarvan onder de douche stapt, levert dat op jaarbasis een leuke besparing op.

Kachel lager zetten

De kachel lager zetten als je weggaat of gaat slapen kan een jaarlijkse besparing opleveren van zo’n € 50,- tot € 100,-. Ook als je de thermostaat gemiddeld één graad lager zet, bespaar je toch al twee tientjes per jaar.

Met een klokthermostaat kun je instellen wanneer je wel en niet thuis bent, zodat de kachel bijvoorbeeld automatisch aanslaat wanneer je thuiskomst van je werk. Dit kun je per dag instellen, dus als je een dag per week vrij bent en in het weekend pas je de instellingen gewoon aan.

Het enige nadeel is wel dat je de instellingen aan het begin van de zomer en de winter waarschijnlijk moet aanpassen.

Je hebt als een klokthermostaat vanaf zo’n € 100,- en op internet is een groot aantal webwinkels dat ze verkoopt.
Dit is een makkelijke manier om geld en energie te besparen.

Koelen en vriezen

Koelkasten en vriezers zijn de laatste jaren een stuk zuiniger geworden. Oude apparatuur verbruikt dan ook onnodig veel energie en deze vervangen door een nieuwe, energiezuinige koelkast of vriezer kan je € 80,- per jaar aan energiebesparing opleveren. Dit is een investering die zich snel terugverdient.

Een huishouden verbruikt per jaar gemiddeld 17% van de elektriciteit aan koelen en vriezen. Dit kost ongeveer € 130 per jaar.

Grootte en kenmerken

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe koelkast moet je er rekening mee houden dat de grootte van belang is voor het energieverbruik. Ook verbruiken koelkasten waar het koel en vriesgedeelte naast elkaar zit meer dan wanneer het vriesvak onder of boven het koelvak zit.

Koop er één die past bij de omvang van het gezin want een lege koelkast, koelt vooral lucht en is dan ook onnodig duur. Kenmerken zoals automatische ijsmakers verhogen het energieverbruik met 10% tot 20%.

Let ook op het energielabel wanneer je een nieuwe koel-vriescombinatie koopt. Label A+++ is het zuinigst.

Vergelijking A++ koelkast met oud model

Als je ervan uitgaat dat een koelkast gemiddeld zo’n 15 jaar meegaat kun je gedurende de levensduur ruim 900 euro besparen op energiekosten. Zet dan ook niet je oude koelkast als tweede in de schuur, maar gooi deze weg en koop één energiezuinige.

Water besparen

In Nederland gebruiken we gemiddeld 121 liter kraanwater per dag en daar kun je het nodige op besparen door wat bewuster met het verbruik om te gaan.

Het meeste water gebruiken we om te douchen. Een waterbesparende douchekop verbruikt minder dan een gewone douchekop. Dan bespaar je niet alleen water, maar ook energie. Dit levert een jaarlijkse besparing van zo’n 50 euro op dus dit heb je snel terugverdiend.

Doe de comfortdouche of stortdouche weer de deur uit, want die verbruikt twee keer zoveel. Maar het meest kun je besparen door wat korter te douchen. Met een minuutje korter douchen bespaar je 8 tot 10 liter per keer.

Wie zuinig met kraanwater wil omspringen denkt wel twee keer na voordat hij een bad neemt. Daarmee verbruik je namelijk 107 liter per keer.

30% van het kraanwater wordt rechtstreeks door de wc gespoeld. Nieuwere stortbakken voor een toilet zijn zo’n 20% zuiniger dan oude. De nieuwste varianten zijn voorzien van een spoelonderbreker.

Een andere grootverbruiker is de wasmachine. Deze verbruikt gemiddeld 56 liter water per keer, dus het loont de moeite om was op te sparen en te wassen met een volle trommel. Gebruik vaker een spaarprogramma, gebruik geen voorwasprogramma en kort het spoelprogramma in.

Was de auto met emmers water. Dan verbruik je 40 liter water. Gebruik je de tuinslang dan 120 liter. Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen en nat scheren en besproei de tuin niet overdag, maar ’s avonds, dan verdampt het water minder snel.

Vergelijk, stap over en bespaar honderden euro’s
Top 10 Goedkope Brokers
Top 10 Goedkope Energie
Alles-in-1 vergelijken
Mobiele abonnementen
Beste ETF’s