Geld besparen

Top 10 Goedkope Energieleveranciers

Laatste update 4 januari 2021

Switchen van energieleverancier is één van de makkelijkste manieren om direct tot honderden euro’s per jaar te besparen. Hieronder kun je een selectie van goedkope energieleveranciers vergelijken:

Tips energie besparen

Leer hoe je de energierekening met honderden euro’s verlaagt

Binnen het huishouden is de energierekening één van de hoogste kostenposten. Een gemiddeld gezin is 1.730 euro per jaar aan energie kwijt (prijspeil 2016). Volgens Milieucentraal zijn hiervan 95 euro vaste kosten (meterhuur en transportkosten). Ongeveer 990 euro gaat op aan gas en 650 euro aan stroom.

Hier zal ik uitleggen en praktische tips geven hoe je geld bespaart op gas en stroom.

Besparing overstappen energie

Eén van de makkelijkste manieren om de energierekening te verlagen is door over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier. De gemiddelde besparing per gezin is het eerste jaar 372 euro. Het verschil tussen het goedkoopste en duurste pakket kon volgens ACM in januari oplopen tot 330 euro. Uit onze laatste peiling loopt de grootste besparing op tot 509 euro.
Overstappen is en blijft één van de makkelijkste manieren om geld te besparen op de energierekening.

De hoogte van de besparing is afhankelijk van het energieverbruik, de looptijd van het contract en je huidige energieleverancier. Degenen die nog nooit zijn overgestapt kunnen het meeste geld besparen.

Wij gaan voor de besparing uit van een gemiddeld gezin van 4 personen en de prijzen voor huidige klanten van marktleider Nuon.

Bij energieleveranciers kun je profiteren van hoge welkomstkortingen die oplopen tot € 250. Opvallend genoeg bieden veel energieleveranciers via vergelijkingssites een hogere korting
dan bij rechtstreeks overstappen. Maar ze hebben niet allemaal dezelfde deals. De beste deals vind je op Geldreview.nl.

Energie besparen op verwarming

Bijna de helft van de energierekening bestaat uit verwarmingskosten. Hierop valt veel te besparen.

Als je wilt besparen op verwarming kun je een onderscheid maken tussen isoleren en het tegengaan van verspilling. Dat laatste is het makkelijkste
dus daar begin ik mee.

Warmteverspilling tegengaan

De kachel lager zetten als je weggaat of gaat slapen kan een jaarlijkse besparing opleveren van zo’n 50 tot 100 euro per jaar. Ook als je de thermostaat gemiddeld één graad lager zet, bespaar je toch al twee tientjes per jaar.

Met een klokthermostaat of beter nog een slimme thermostaat zoals Toon van Eneco kun je instellen wanneer je wel en niet thuis bent, zodat de kachel bijvoorbeeld automatisch aanslaat wanneer je thuiskomst van je werk. Dit kun je per dag instellen, dus als je een dag per week vrij bent en in het weekend pas je de instellingen gewoon aan.

Je hebt als een klokthermostaat vanaf zo’n € 100,- en op internet is een groot aantal webwinkels dat ze verkoopt. Een energieverbruiksmanager geeft inzicht in het energieverbruik en helpt met het besparen op de energierekening. Zie energieverbruiksmanagers.nl.

Voorkom het weglekken van warmte met tochtstrips. De investering is minimaal en kan in een ouder huis bijna 50 euro per jaar opleveren.

Sluit ‘s avonds de gordijnen en hou de warmte binnen. Dit kost niets en daarmee bespaar je zo’n 20 euro per jaar.

Energie besparen met dubbel glas

Veel warmte verlaat het huis door de ramen. Dubbel glas isoleert beter dan enkel glas. Je hebt nu zelfs triple glas. De ruimte tussen het glas zorgt voor isolatie. Deze ruimte wordt aangegeven met HR, HR+ of HR++.

HR++ glas isoleert het best, maar is wel iets duurder dan gewoon dubbel glas. Dit verschil verdien je volgens Milieucentraal in twee jaar terug door een lagere energierekening. Er is nu zelfs driedubbel glas (HR+++). Gebruik ook dikke gordijnen om minder warmte via de ramen te laten ontsnappen.

Dus vervang enkel glas door dubbel glas en laat zo minder warmte ontsnappen via de ramen. Daarmee bespaar je 280 euro per jaar.

Kies voor een zuinige combiketel en onderhoud deze goed. Door goed onderhoud aan de cv-ketel werkt de cv-ketel zuiniger en gaat deze langer mee.

Energiebespaarlening

Als je investeert in het energiezuiniger maken van je huis kun je goedkoop lenen voor slechts 2,5% met de Energiebespaarlening. Deze lening kun je onder meer gebruiken ter financiering van zonnepanelen, isolatie, warmtepomp en hoogrendementsglas. De lijst met energiebesparende maatregelen waarvoor je de de Energiebespaarlening kunt aanvragen:

 • Asbestsanering
 • Biomassaketel
 • Dakisolatie
 • Energiemonitor
 • Gelijkstroomventilator
 • Gelijkstroompomp
 • Gevelisolatie
 • Hoogrendementsglas
 • Hoogrendementsketel
 • HRe-Ketel of Micro-Warmtekrachtkoppeling
 • Installatie voor warmteterugwinning
 • Isoleren deuren en gevelpanelen
 • Maatwerkadvies
 • Nul op de Meter
 • Spouwmuurisolatie
 • Vloerisolatie/ bodemisolatie
 • Vraaggestuurde ventilatie
 • Warmtekrachtkoppeling
 • Warmtepomp
 • Waterzijdig inregelen
 • Zeer energiezuinig pakket
 • Zonneboiler
 • Zonnepanelen

Energie besparen apparaten en lampen

Ongeveer 40% van het stroomverbruik gaat op aan apparaten en lampen.

Vervang gloeilampen door energiezuinige spaarlampen of led-verlichting

Vervang gloeilampen door energiezuinige spaarlampen of led-verlichting en bespaar 65 euro per jaar op verlichting. Als je de totale aanschaf- en stroomkosten omrekent naar de kosten voor 1000 branduren kun je met een spaarlamp 60% besparen op de kosten.

De levensduur van spaarlampen lopen nogal uiteen van 3.000 branduren tot 15.000 branduren. Je kunt dan ook beter een wat duurdere spaarlamp kopen die goed uit de test komt dan te besparen op de aanschafprijs. Ledlampen verbruiken nog veel minder energie, maar die zijn wat duurder in de aanschaf. Hoewel deze steeds goedkoper worden. Zelf kies ik nu voor ledlampen.
Die kun je onder meer kopen bij Ikea en Ledlampenfabriek.nl.

Bron: Milieucentraal.nl

Goedkoper koelen en vriezen

Een huishouden verbruikt per jaar gemiddeld 17% van de elektriciteit aan koelen en vriezen. Dit kost ongeveer € 130 per jaar.

Koelkasten en vriezers zijn de laatste jaren een stuk zuiniger geworden. Oude apparatuur verbruikt dan ook onnodig veel energie en deze vervangen door een nieuwe, energiezuinige koelkast of vriezer kan je € 80,- per jaar aan energiebesparing opleveren. Dit is een investering die zich snel terugverdient. Doe de tweede koelkast de deur uit en bespaar 60 tot 120 euro.

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe koelkast moet je er rekening mee houden dat de grootte van belang is voor het energieverbruik. Ook verbruiken koelkasten waar het koel en vriesgedeelte naast elkaar zit meer dan wanneer het vriesvak onder of boven het koelvak zit.

Koop er één die past bij de omvang van het gezin want een lege koelkast, koelt vooral lucht en is dan ook onnodig duur. Kenmerken zoals automatische ijsmakers verhogen het energieverbruik met 10% tot 20%.

Check de temperatuur in de koelkast en de vriezer. Zet de koelkast op 4 graden en de vriezer op -18. Bij lagere temperaturen verbruik je tot 25% meer energie.

Plaats de koelkast niet naast de oven of het fornuis en het liefst op een koele plek. Laat aan de achterkant ook minimaal 10 cm open zodat de warmte makkelijk weg kan.

12 Energie bespaartips voor apparaten

 1. Doe het waterbed de deur uit want dat verbruikt heel veel energie: 160 euro per jaar
 2. Let bij het kopen van een televisie op het energielabel en bespaar tientjes per jaar
 3. Zet apparaten zoals de tv en computer uit en niet stand-by. Dat levert een jaarlijkse besparing van 65 euro op. Handig om te weten: een kleine tv verbruikt een derde van de stroom van een groot formaat tv.
 4. Was met een volle trommel op 30 of 40 graden. Wassen op 60 graden kost twee keer zoveel energie.
 5. Gebruik zuinige vaatwasprogramma’s als het mogelijk is
 6. Koop tuinverlichting op zonne energie
 7. Ontdooi regelmatig de diepvries om ijsvorming en energieverspilling te voorkomen
 8. Gebruik een bespaarstekker of standbykiller om het stand-by energieverbruik te verminderen
 9. Kies een laptop in plaats van een gewone pc, want die verbruikt tot 90% minder energie. Zet na gebruik altijd het beeldscherm van je pc uit en bespaar 15 euro.
 10. Een hot- fill wasmachine bespaart tot 80% op het stroomverbruik en tot 35% op het totale energieverbruik
 11. Een gaskookplaat is de zuinigste kookplaat, elektrisch koken is het minst energiezuinig
 12. Centrifugeer de was op de hoogste stand als je het daarna in de wasdroger wilt doen, dat scheelt energie.

Energie besparen met zonnepanelen

Investeer in zonnepanelen en wek zelf je energie op. Zonnepanelen worden steeds goedkoper en efficiënter, waardoor je de investering vrij snel terugverdient.

Ik heb de Nuon.nl zonnepanelen check gedaan. 10 panelen kosten mij 4.580 euro, inclusief omvormer, installatie en garantie. In de meeste gevallen kun je de btw terugvragen. Het financieel rendement is 5,9%. De gemiddelde opbrengst per jaar is 1800 kwh. Dit is veel hoger dan wat je nu op een spaarrekening krijgt.

IKEA biedt nu ook zonnepanelen inclusief installatie in samenwerking met Solarcentury. 10 zonnepalen inclusief installatie kost 3456 euro voor blauwe panelen en 4498 voor zwarte. In deze prijzen is al 15% IKEA FAMILY korting verwerkt. Het wordt me niet duidelijk of de omvormer bij de prijs zit inbegrepen. Je kunt op onder meer Zonnepanelen.nl kopen en laten plaatsen. Zij hebben al bij 45.000 huizen zonnepanelen geplaatst.

Energie besparen op warm water

Warm water maakt zo’n 10 procent van onze energierekening uit. Bijna de helft van de energiekosten voor warm water kun je besparen wanneer je kiest voor een zonneboiler. Een zonneboiler gebruikt zonlicht om kraanwater voor de badkamer of keuken te verwarmen.

 • 2 minuten korter douchen levert ruim 50 euro per jaar op
 • Bespaar op water en energie met een waterbesparende douchekop. Met een waterbesparende douchekop douche je comfortabel en bespaar je 20% op water en gasverbruik. Als je nu een regendouche gebruikt, kun je zelfs 50% besparen.
 • Dit is eigenlijk een gasbesparing, maar heeft ook nog wel met water te maken. Heel simpel: kook met de deksel op de pan en bespaar tot 30% op gas.
 • Water koken met een waterkoker is energiezuiniger dan op het gasfornuis of in de magnetron.
 • Low-H2O radiatoren bevatten tot 90% minder water dan een plaatstalen radiator. Een installatie met low-H2O radiatoren verbruikt 5% tot 15% minder energie.
 • Een pompschakelaar voor vloerverwarming bespaart energie doordat de pomp van de vloerverwarming alleen ingeschakeld is als de CV ketel ook is ingeschakeld. Je hebt al een pompschakelaar voor zo’n 70 euro en je verdient dit in één jaar terug.

Overige energiebespaartips en checklist

 • Plak radiatorfolie achter je radiatoren. Dat levert een kleine besparing op maar is goed voor het milieu.
 • Droog het wasgoed aan de waslijn in plaats van in de wasdroger
 • Kijk op Energiesubsidiewijzer of je in aanmerking komt voor subsidies of leningen
 • Elektrische kachels zonder thermostaat verbruiken veel stroom. Een kachel met thermostaat is 60% zuiniger.
 • Zet een beertender of thuistap alleen aan bij feestjes. Het verbruikt twee keer zoveel energie als een koelkast.
 • Gebruik een ventilator in plaats van een airco en bespaar 50 tot 100 euro per jaar
 • Een terrasverwarmer is de ultieme energieverspiller en verbruikt 240 kwh per jaar, net zoveel als een wasdroger
 • Vijverpompen verbruiken vrij veel stroom. Kies voor een pomp die past bij de omvang van de vijver en laat het niet onnodig aanstaan.
 • Weet dat een aquarium veel energie verbruikt. Gemiddeld zo’n 500 kwh.
 • Zet een dranger op de deur om te voorkomen dat er warmte weglekt door de deur.
 • Sluit de schoorsteenklep van de open haard
 • Profiteer van de zon door gordijnen en vitrages open te houden op zonnige dagen. Sluit juist de gordijnen op hele warme dagen om de warmte buiten te houden.
 • Snoei grote bomen en struiken om meer licht en warmte in huis te krijgen
 • Plaats geen bank of dikke gordijnen voor een radiator

Marktinformatie energie

1,25 miljoen huishoudens stapten over naar andere energieleverancier

In stapten volgens ACM 1,25 miljoen huishoudens over naar een andere energieleverancier. De prijs blijft veruit belangrijkste overstapreden; 74% stapt over omdat de energieprijs lager is dan die van de huidige leverancier.

Uit de laatste Energiemonitor
kwam naar voren dat 16,4% van de consumenten het afgelopen jaar was overgestapt naar een andere energieleverancier. Dit percentage is sinds 2011 verdubbeld.

In totaal is 64% van alle consumenten al 2 keer of meer overgestapt. 9% zelfs al 5 keer of meer. In de EU stappen gemiddeld 6,5% van de huishoudens over naar een andere energieleverancier (Bron: ACER Market Monitoring Report 2015).

Overstappen naar de goedkoopste energieleverancier is heel eenvoudig

Als je wilt overstappen moet je weten wanneer je energiecontract afloopt.

Daarnaast moet je je jaarverbruik weten want anders weet je niet hoeveel je kunt besparen. Dit kun je vinden in de jaarrekening.

Vervolgens kun je energieprijzen vergelijken en overstappen… als de besparing voor jouw groot genoeg is.

Overstappen naar een andere energieleverancier is dan zo geregeld. Kies je nieuwe energieleverancier, vul het aanvraagformulier in en binnen enkele minuten ontvang je een ontvangstbevestiging per e-mail. Je oude energiecontract wordt voor je opgezegd. Behalve wanneer je gaat verhuizen, dan moet je dit zelf opzeggen.

Uitleg energierekening – Hoe de energieprijs is opgebouwd

Een gemiddeld Nederlands gezin betaalde in 2016 volgens de Energiemonitor € 1.550 per jaar voor elektriciteit en gas (1.409 m3 gas en 3.017 kWh elektriciteit). In 2015 was dit € 1.699.

De energierekening bestaat voor 41% uit belastingen, 38% uit leveringskosten (25% gas en 13,5% elektriciteit) en 20,5% netwerkkosten en meterhuur. Wat je betaalt voor het gas en de elektriciteit is dus relatief laag, maar vooral de belastingen maken energie duur.

Prijsverschillen looptijd energiepakketten

In mei 2015 was het goedkoopst om je energierekening voor 5 jaar vast te zetten. Dat was per jaar 71 euro goedkoper dan een variabel pakket.

In mei 2017 was het juist het goedkoopst om je energiecontract 1 jaar vast te zetten en liep het verschil op tot 173 euro.

Hoe goedkoop zijn energiecollectieven?

Zijn energiecollectieven het goedkoopst? Meestal niet. Sloopdecrisis was laatst €36,79 duurder dan de goedkoopste. Op Geldreview.nl vond u toen 5 energieleveranciers die goedkoper waren dan Sloopdecrisis. Vastelastenbond leden zijn dan zelfs € 147 duurder uit en betalen ook nog € 29,50 per overstap.

Vergelijk, stap over en bespaar honderden euro’s
Top 10 Goedkope Brokers
Top 10 Goedkope Energie
Alles-in-1 vergelijken
Mobiele abonnementen
Beste ETF’s