Geld besparen

15 Grootste besparingen op vaste lasten

De afgelopen jaren heb ik de grootste besparingen verzameld.
Hieronder zie je de Top 15 voor vaste lasten. De besparingen zijn gemiddelden per jaar voor een gezin, tenzij anders vermeld.

Klik op een besparing en vind snel de beste deals.

RanglijstWat te doenBesparing
1Hypotheek
Shoppen voor de laagste hypotheekrente levert op termijn de grootste besparing op. Per jaar levert een goedkope hypotheek van 2 ton zo’n 400 euro netto op. In 30 jaar loopt de totale besparing op tot meer dan 10.000 euro.
€ 400
2Energieleverancier
Overstappen naar een goedkope energieleverancier is op dit moment de populairste manier om geld te besparen en levert tot 390 euro op. Overstappen is heel eenvoudig en binnen enkele minuten geregeld.
tot € 390
3Autoverzekering
Ik bespaar nu 248 euro op mijn autoverzekering, zelfde auto, zelfde dekking, alleen een andere verzekeraar. Het kostte me een half uur om autoverzekeringen te vergelijken en over te stappen.
€ 248
4Leningen
Veel mensen staan rood en kiezen voor kopen op afbetaling. Daarvoor betaal je veel meer rente dan op een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Dit zijn allemaal vormen van consumptief krediet waarvan de rentes uiteen lopen van 4,1% tot 14%. Leningen vergelijken
€ 220
5Zorgverzekering
Overstappen naar een goedkope zorgverzekering levert een gezin 220 euro op. Het enige waar je op moet letten is dat sommige goedkope zorgverzekeringen een beperkte zorgkeuze hebben of vooral interessant zijn voor jongeren.
€ 220
6Internet, bellen en tv
Overstappen naar een goedkopere aanbieder voor internet, bellen en tv levert een besparing tot 200 euro op, want ook hier kun je profiteren van welkomstkortingen. Eén abonnement voor je internet, telefoon en digitale tv is meestal goedkoper dan losse abonnementen.
€ 200
7Mobiel bellen
Loopt je mobiele abonnement bijna af en werkt je telefoon nog goed? Dan kun je de belkosten halveren als je kiest voor een goedkoop sim-only abonnement.
Ook als je wel een nieuwe telefoon nodig hebt, is het de moeite waard om mobiele abonnementen te vergelijken.
€ 180 p.p.
8Spaarrekening
Open een gratis internetspaarrekening met een hoge spaarrente. Kleinere banken bieden nu tot 65% meer rente op internetspaarrekeningen dan de traditionele banken. Het enige is dat je alles via internet regelt. Je hoeft ook geen duur betaalpakket aan te houden.
€ 162,50
9Opstalverzekering
Veel mensen sluiten een opstalverzekering af via de hypotheekverstrekker, maar dan ben je duur uit. Overstappen levert volgens onderzoek van de AFM gemiddeld 154 euro op. Het is verstandig om een opstal- en inboedelverzekering te combineren in één woonverzekering. Na 1 jaar kun je bij de meeste verzekeraars overstappen en heb je te maken met een opzegtermijn van 1 maand.
€ 154
10Rechtsbijstandverzekering
Een goede rechtsbijstandverzekering hoeft niet veel te kosten. De prijsverschillen tussen rechtsbijstandverzekeringen lopen op tot 195 euro per jaar, terwijl er weinig verschillen bestaan tussen de dekkingen.
€ 120
11Dierenverzekering
Honden en katten kun je verzekeren tot een bedrag van 5.000 euro per jaar. Kies je voor een wat lagere dekking zoals de meeste mensen doen dan is een dierenverzekering veel goedkoper.
€ 120
12Inboedelverzekering
Alleen als je een koophuis hebt is een opstalverzekering verplicht, anders heb je genoeg aan een inboedelverzekering. Overstappen naar een goedkope inboedelverzekeraar levert een gemiddelde besparing van 119 euro op. De dekkingen van internetverzekeraars zijn vaak net zo goed. Alleen de premie is lager.
€ 119
13Overlijdensrisicoverzekering
Als je een huis koopt heb je meestal een overlijdensrisicoverzekering nodig, maar die hoef je niet verplicht via de hypotheekadviseur of de bank af te sluiten. En dan ben je waarschijnlijk veel goedkoper uit. Let ook op de afsluitkosten want sommige adviseurs vragen nog steeds hele hoge bedragen voor advies en bemiddeling.
€ 70
14Uitvaartverzekering
Zelf zou ik een bedrag bij elkaar sparen om later je uitvaart of crematie te betalen. Je kunt daar ook een verzekering voor afsluiten. De prijsverschillen zijn nogal groot. Kijk eerst wat je nodig denkt te hebben voordat je een uitvaartverzekering gaat vergelijken en afsluiten.
€ 47
15Reisverzekering
Hoeveel je op een reisverzekering kunt besparen hangt nogal af van de manier waarop je het nu regelt. Sluit je nu reisverzekeringen af via touroperators dan ben je erg duur uit en kun je voor een gezin tot 165 euro besparen door te kiezen voor een doorlopende reisverzekering. Heb je al een doorlopende reisverzekering? Dan bespaar je per persoon gemiddeld 36 euro door te kiezen voor een goedkope reisverzekering.
€ 36

Bij Geldreview zijn we continu op zoek naar slimme manieren om geld te besparen. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek naar besparingen. De lijst met de grootste besparingen is samengesteld op basis van eigen onderzoek en cijfers van ACM en AFM.