Financieel management

Solvabiliteit betekenis en berekenen

Wat is solvabiliteit?

Solvabiliteit is een financiële ratio die aangeeft welk deel van het totaal vermogen van een bedrijf is gefinancierd met eigen vermogen. 

Solvabiliteit is een indicator die door leningverstrekkers en beleggers wordt gebruikt om de financiële positie van een bedrijf te meten. Het geeft inzicht in de mate of een bedrijf op lange termijn aan haar verplichtingen kan voldoen.

Of een bedrijf solvabel is, kun je beoordelen aan de hand van de verhouding tussen het eigen vermogen en totaal vermogen van het bedrijf. Eigen vermogen is het geld dat door eigenaren in een onderneming is geïnvesteerd.

Als een bedrijf over relatief veel eigen vermogen beschikt zal deze op lange termijn waarschijnlijk aan haar rente- en aflossingsverplichtingen kunnen voldoen en niet snel failliet gaan. Een bedrijf is dan solvabel.

De solvabiliteitsratio is een belangrijk kengetal voor banken en beleggers. Als een bedrijf relatief weinig schulden heeft en dus veel eigen vermogen kan het waarschijnlijk ook op lange termijn haar schulden terugbetalen. Dit beperkt de risico’s van leningverstrekkers en beleggers. Lange termijn is als een bedrijf stopt of failliet gaat.

Banken beoordelen de kredietwaardigheid bij de aanvraag van een lening. Beleggers als Warren Buffett investeren in bedrijven die conservatief zijn gefinancierd.

Solvabiliteit berekenen

Voor het berekenen van de solvabiliteit heb je het eigen vermogen en totale vermogen van een onderneming nodig. Deze gegevens voor het berekenen van de solvabiliteit vind je op de balans. Eigen vermogen is het vermogen dat door eigenaren is geïnvesteerd in een bedrijf.

De balans is onderdeel van de jaarrekening van een bedrijf. Formule solvabiliteit:

Solvabiliteit = eigen vermogen / totaal vermogen * 100%

Goedkope brokers
Beleggen tegen ongekend lage tarieven? Open dan een beleggingsrekening bij DEGIRO. Honderden fondsen kun je zelfs kopen met € 0,- transactiekosten. Al meer dan 450.000 beleggers in 18 landen gebruiken DEGIRO. Ik beleg zelf ook via DEGIRO en beveel hen aan; heel gebruiksvriendelijk platform en goedkoop.

Open nu een beleggingsrekening bij DEGIRO

BinckBank Ontvang nu € 200 transactietegoed bij Binck Zelf beleggen.

Open nu een beleggingsrekening bij Binck

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt een deel van je geld verliezen

Normen solvabiliteitsratio

Zelf heb ik vele ondernemingsplannen geschreven voor bedrijven die financiering wilden aantrekken en mijn ervaring is dat veel startende ondernemers voorbij gaan aan het belang van eigen geld.

Banken als ING, Rabobank en ABN Amro verwachten dat een startend bedrijf met minimaal 25% eigen geld wordt gefinancierd, en bv’s minimaal 35%. Voor detailhandel en horeca moet je bij de start zelfs een solvabiliteitsratio van 40% hebben (ABN Amro en ING). Heb je dat niet? Dan wordt je businessplan vrijwel zeker afgewezen.

Grote ondernemingen in Nederland hebben gemiddeld een solvabiliteitsratio van 50,1%, het MKB microbedrijf 48,4% kleinbedrijf 38,8% en het middenbedrijf 35,1%. Ziekenhuizen zitten op 30% (CBS) .

Solvabiliteit MKB
Solvabiliteit MKB

Solvabiliteit berekenen voorbeelden

Als je bedrijf een totaal vermogen heeft van € 50.000 en een eigen vermogen van € 20.000. Dan is de solvabiliteit van je bedrijf 40%.

Solvabiliteit = eigen vermogen / totaal vermogen * 100%
20.000 / 50.000 * 100% = 40%

Stel dat je een nieuw wil starten en daarvoor € 100.000 nodig hebt. Dan heb je minimaal 25% oftewel, € 25.000 eigen geld nodig. Voor horeca en detailhandel € 40.000. Zonder eigen geld kun je geen zakelijke lening krijgen bij een bank.

Top 10 Goedkope Brokers Vergelijken

Oefening

Voor het berekenen van de solvabiliteit moet je de balans van een bedrijf kunnen lezen. Shell is het populairste aandeel onder particuliere beleggers. Hieronder zie je een deel van de balans 2019 van Shell.

  1. Wat is de solvabiliteit van Shell in 2019?

Begrippen (De meeste jaarverslagen van bedrijven zijn in het Engels):
Eigen vermogen = Total equity
Totaal vermogen = TOTAL LIABILITIES AND EQUITY

balans shell
Bron: jaarverslag Shell

Antwoord Solvabiliteit Shell

190.463 / 404.336 * 100% = 47,1%

Vergelijk, stap over en bespaar honderden euro’s
Top 10 Goedkope Brokers
Top 10 Goedkope Energie
Mobiele abonnementen
ETF’s

Over de auteur
drs. Jasper Bronkhorst is oprichter van Geldreview.nl en docent aan de Hogeschool van Amsterdam op de opleidingen Creative Business en Communicatie. Hij is in 2001 zijn loopbaan begonnen bij ING met het schrijven voor beleggers. Jasper heeft economie gestudeerd aan de universiteiten van Maastricht en Amsterdam.

Bronnen