Drastisch bezuinigen

Wanneer je het bespaarplan hebt gevolgd, maar nog steeds geld tekort komt kun je nog verder bezuinigen op de uitgaven. Anders dan besparingen vragen bezuinigingen wel opofferingen en een aanpassing van je levensstijl.

Er zijn drie posten waarop je veel kunt bezuinigen, plus nog enkele kleinere bezuinigingsposten:

1. Bezuinigen op levensmiddelen en duurzame goederen

Volgens cijfers van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel geeft een gemiddeld gezin ongeveer een derde van het inkomen
uit in de detailhandel. Waarvan € 5.220 aan levensmiddelen en € 5.820 duurzame en overige goederen.

Duurzame goederen

Als je grote geldproblemen hebt zit er niets anders op dan drastisch te bezuinigen op duurzame goederen.

Maar wat zijn duurzame goederen eigenlijk? Kleding, schoenen, woninginrichting en huishoudelijke apparaten en artikelen. Dit zijn de eerste zaken om op te bezuinigen.

Tijdelijk stoppen met het kopen van kleding en schoenen of kiezen voor goedkopere kleding levert veel geld op. Ik heb het uitgetest en het afgelopen jaar vrijwel geen kleding gekocht en dat gaat prima. Gewoon niet meer de stad in gaan en niets kopen. Alleen als je het echt nodig hebt.

Koop tijdelijk ook niets meer voor woninginrichting of huishoudelijke apparaten.

Levensmiddelen

Er wordt per gezin vrij veel besteed aan genotmiddelen zoals snoep, tabak en drank. Je moet voor jezelf bepalen of je hier op wilt bezuinigen, maar per gezin wordt er zomaar €1.800 per jaar aan uitgegeven (afgeleid van cijfers van het CBS).

Hoe je het beste kunt besparen op de boodschappen lees je in het bespaarplan. Kies voor goedkope producten en koop producten vaker in de aanbieding of als huismerk en ga vaker naar goedkopere supermarkten.

2. Uitgaan en vakanties

Soms zit er niets anders op dan vakanties over te slaan. Je kunt ook minder uitgeven aan vakanties. Denk eens aan huizenruil of ga kamperen met een eigen tent. Ga als je de mogelijkheid hebt buiten het (dure) hoogseizoen op vakantie.

Ga minder vaak uit eten, een dagje weg of avondje uit. Of kies voor uitjes die weinig kosten. Fietsen en een strandwandeling kosten niets en zijn best leuk. Neem je eigen lunch mee.

3. De auto

De auto is een grote kostenpost daarom zien sommigen zich genoodzaakt om de auto de deur uit te doen. Dat gaat erg ver, maar overweeg om de auto in te ruilen voor een kleiner tweedehands exemplaar. Daarmee bespaar je € 2.500 per jaar. Vooral door een lagere afschrijving dus dat merk je niet direct in je portemonnee, maar je bespaart dan ook op benzinekosten, onderhoud en de autoverzekering.

Stap over naar een goedkope autoverzekering en tank alleen nog bij goedkope onbemande pompen.

In het ergste geval zit er niets anders op dan te verhuizen naar een goedkopere woning.

Kleine bezuinigingen die gezamenlijk veel opleveren

Anderen volgen ook de volgende bezuinigingsstrategieën:

  • Anders en bewuster omgaan met energie en op zoek gaan naar energieverspillers.
  • Besparen op vaste lasten door over te stappen naar goedkope aanbieders voor energie, verzekeringen, internetten en bellen.
  • Tijdschrift- en krantenabonnementen opzeggen.
  • Repareer dingen in plaats van te vervangen als iets kapot is.
  • Bibliotheek abonnement is veel goedkoper dan het kopen van boeken.
  • Verkoop spullen via Marktplaats.

Tip: Vraag je voor iedere aankoop af of je iets echt nodig hebt of wilt hebben. Koop alleen noodzakelijke dingen als je moet bezuinigen.

Startpagina Geld Besparen voor Beginners